Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Kansas - The Absence Of Presence [2020]

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ μέρος της ηχηρής -προ τετραετίας- επανεκκίνησης των Kansas, ύστερα από 16 χρόνια, βρίσκεται ήδη εδώ. Το 16ο άλμπουμ των θρυλικών γητευτών του progressive rock, με τίτλο The Absence of Presence, φέρνει ακόμη ένα νέο πρόσωπο στο πρώτο πλάνο της μπάντας και όλα δείχνουν να κυλούν αρμονικά...






Οι Kansas βρυχώνται ακόμη...



Το 2000 έκλεισε ένας τεράστιος κύκλος για το σπουδαίο αυτό γκρουπ, με το άλμπουμ Somewhere To Elsewhere και την αποχώρηση κολοσσιαίων ονομάτων όπως των Steve Walsh, Robby Steinhardt, Dave Hope και φυσικά του ηγέτη τους, Kerry Livgren.

Ronnie Platt, David Ragsdale, Billy Greer και Zak Rizvi μπήκαν στα... παπούτσια τους από το προηγούμενο άλμπουμ και οδήγησαν με επιτυχία τους Kansas στη νέα εποχή. Αυτό καταδεικνύεται και με το φετινό άλμπουμ, στο οποίο προστέθηκε και ο Tom Brislin στα πλήκτρα, στη θέση του David Manion.

Αν και νεοφερμένοι, Rizvi και Brislin σηκώνουν σχεδόν όλο το συνθετικό βάρος του The Absence of Presence, επιβραβεύοντας την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν οι Rich Williams και Phil Ehart, κατά κύριο λόγο.

Στα γκρουπ τα οποία έχουν διανύσει μια τόσο μεγάλη πορεία, τόσο σε διάρκεια, όσο και σε ποιότητα, όλα αυτά τα χρόνια από το μακρινό 1974, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτά τα νέα άλμπουμ, ειδικά αν έχουν πραγματοποιηθεί... κοσμογονικές αλλαγές στο line up τους.

Οι Kansas όμως είναι αυθεντικοί. Ο πυρήνας της μουσικής τους παραμένει αναμμένος και παράγει εξαιρετικά πράγματα. Το γκρουπ δεν ανακυκλώνεται. Απλώς προχωρά. Οχι γιατί έτσι πρέπει, αλλά γιατί έχει πράγματα να πει. Το έχει ανάγκη να υπάρχει.


Από τις πρώτες νότες του The Absence of Presence, ο ακροατής θα αντιληφθεί ότι θα ακούσει ένα άλμπουμ των Kansas, ακόμη κι αν του κρύψεις το (θαυμάσιο) εξώφυλλο και άλλες πληροφορίες. Οπως προείπαμε, η μπάντα κρατά σφιχτά την ταυτότητά της. Καλωσορίζει το κοινό με κομμάτια γεμάτα... Kansas, με χαρακτηριστικό βιολί, αγριεμένα ριφ (Throwing Mountains) και στιβαρές συνθέσεις, χωρίς φλυαρίες, κάτι που πρέπει να πιστωθεί ξανά στους  Rizvi και Brislin.

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο άλμπουμ The Prelude Implicit του 2016, το συγκρότημα προχωράει κι ένα βήμα παραπέρα. Τα κομμάτια Circus of Illusion και The Song the River Sang, δείχνουν την εξέλιξη των Kansas, με πιο μοντέρνο ήχο, φρέσκο prog, που προσωπικά με κατενθουσίασε.

Θεωρώ ότι το φετινό άλμπουμ κερδίζει στα σημεία τον προκάτοχό του και διαμηνύει ότι όταν μια μπάντα έχει ανάγκη να εκφραστεί μουσικά κι όχι επειδή υπάρχει από πίσω κάποιο «πρέπει», τότε το αποτέλεσμα είναι σπουδαίο, ακόμη κι όταν μιλάμε για ένα γκρουπ - δεινόσαυρο.

Εναν δεινόσαυρο ακμαίο, που βρυχάται.

Τα κομμάτια:

1. The Absence of Presence 8:22
2. Throwing Mountains 6:18
3. Jets Overhead 5:17
4. Propulsion 1 2:17
5. Memories Down the Line 4:38
6. Circus of Illusion 5:19
7. Animals on the Roof 5:12
8. Never 4:50
9. The Song the River Sang 5:05
Total length: 47:21

ΤΗΕ SHADOW
Αξιολόγηση: 8/10










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...