Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Saxon - Hell, Fire And Damnation [2024]

 

ΚΑΘΕ νέο άλμπουμ μιας μπάντας όπως οι Saxon, ανοίγει πάντα «παράθυρο» για συζητήσεις, σχόλια, επικρίσεις, υποκλίσεις κτλ. Σαράντα πέντε χρόνια μετά το πρώτο δισκογραφικό βήμα τους, η θρυλική μπάντα από το Barnsley, εκεί στα βόρεια της Αγγλίας, μας παρουσιάζει το 24ο πόνημά της και φυσικά δεν γίνεται να μην μπούμε σε συζητήσεις...









Ακόμη πιο ψηλά...





Οι Saxon -με τους οποίους είχα την τιμή να μιλήσω το 2018 (διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξη)- αποτελούν για μένα μια μπάντα από αυτές που αποκαλούμε -ύστερα από 4,5 δεκαετίες- «τίμιες». Τι σημαίνει αυτό; Οτι πολύ απλά, ακόμη και ένα μέτριο άλμπουμ τους, είναι αξιοπρεπές· ακούγεται. Το γκρουπ παίζει αυτό που γουστάρει, ποιοτικά, με υψηλά στάνταρ, ακόμη κι όταν έχει δείξει διάθεση να... λοξοδρομήσει στο παρελθόν, όπως πχ. με το Innocence Is No Excuse ή το Destiny.

Aπό το Sacrifice του 2013 και με την έναρξη της συνεργασίας τους στην παραγωγή με τον σπουδαίο Andy Sneap, το γκρουπ «πήρε κεφάλια» δύο χρόνια μετά με την κυκλοφορία του απίστευτου Battering Ram, ενώ εξαιρετικές ήταν οι μετέπειτα δουλειές, τόσο με το Τhunderbold, όσο και με το Carpe Diem.

Ετσι, και φέτος με το Hell, Fire And Damnation, οι Saxon διατηρούν πολύ ψηλά το πήχη της ποιότητάς τους, χαρίζοντάς μας το πιο αξιόλογο άλμπουμ των τελευταίων ετών μετά το Battering Ram.

Ο Sneap έχει τελειοποιήσει το ήχο του γκρουπ (συνεπικουρούμενος από τον Byford), σε σημείο που σε πολλά μέρη του άλμπουμ να μοιάζει με αυτόν των Judas Priest (Firepower), μια εξέλιξη που έρχεται να συμπληρώσει μια ιστορική μεταγραφή στο line up.


Υστερα από την προσωρινή (;) αποχώρηση του τεράστιου Paul Quinn (σ' αυτό το άλμπουμ, βέβαια, συμμετέχει στα κομμάτια Fire and Steel και Super Charger), την κιθάρα έρχεται να παραλάβει μία από τις θρυλικότερες μορφές του NWOBHM: ο μοναδικός Brian Tatler, ο άνθρωπος που με τους Diamond Head διαμόρφωσε τον χάρτη του heavy metal των 80's και αποτέλεσε μία από τις κυριότερες επιρροές των James Hetfield και Dave Mustaine (κι όχι μόνο αυτών φυσικα). Μια κίνηση την οποία πραγματικά δεν περίμενα ποτέ...

Ετσι, οι Saxon έχοντας... μεταλλαχθεί σε ένα είδος supergroup θα λέγαμε, εξαπολύουν ένα περίπου 45λεπτο σφυροκόπημα με φονικές κιθάρες, εκπληκτικό ήχο και μια ζωντάνια που λίγοι θα περίμεναν.

Για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα οι συνθέσεις στο σύνολό τους να έχουν το κάτι παραπάνω (ελπίζω στο επόμενο άλμπουμ να βάλει το χεράκι του ο Tatler), αλλά νομίζω ότι το αποτέλεσμα με καλύπτει, ειδικά όταν μέσα στην tracklist υπάρχουν τα κοσμήματα Kubla Khan and the Merchant of Venice, Super Charger, 1066, Fire and Steel και η καθηλωτική δισολία των Tatler - Scarratt στο ομώνυμο κομμάτι.

Το Hell, Fire and Damnation είναι μια τονωτική ένεση καλού, παραδοσιακού heavy metal. Οι Saxon αρνούνται να γεράσουν, αρνούνται να παραδοθούν στη μάχη με τον χρόνο και επανέρχονται για να μας θυμίσουν πως τίποτα δεν τελειώνει αν δεν το θελήσουμε εμείς. Long Live Heavy Metal!


Τα κομμάτια:

1. The Prophecy* 01:24
2. Hell, Fire and Damnation 05:32
3. Madame Guillotine 05:24
4. Fire and Steel 03:36
5. There's Something in Roswell 04:09
6. Kubla Khan and the Merchant of Venice 04:15
7. Pirates of the Airwaves 03:56
8. 1066 04:03
9. Witches of Salem 05:11
10. Super Charger 04:47
Τotal: 42:17

* Η φωνή ανήκει στον ηθοποιό Brian Blessed OBE

Τhe SHADOW
Αξιολόγηση: 8/10








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...