Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

"Eφυγε" στα 67 του ο σπουδαίος Neil Peart - Θρήνος στο ροκ


EΝΑΣ από τους πιο χαρισματικούς ντράμερ του σκληρού ήχου, ο Καναδός Neil Peart, μέλος της "αγίας τριάδας" των Rush από το 1975 και το άλμπουμ Fly By Night, έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιανουαρίου νικημένος από το γλοιοβλάστωμα, μια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια σε ηλικία 67 ετών. Η οικογένειά του ανακοίνωσε τον θάνατό του μόλις πριν από λίγες ώρες, σκορπίζοντας θλίψη στον χώρο της μουσικής γενικότερα...







Ο Neil Peart, άφησε βαθύ το σημάδι του στο progressive rock κι όχι μόνον σε αυτό. Το πρωτοφανές και τόσο ευφυές για τα 70's drumming του, δημιούργησε μια ξεχωριστή σχολή ντράμερ και σε συνδυασμό με τη δισκογραφία των "εξωγήινων" Rush, έβαλαν τις βάσεις για να εκτοξευθεί ο προοδευτικός ήχος σε δυσθεώρητα ύψη.


Ενας ήχος δύσκολος και ιδιαίτερα τεχνικός, μέσα από τον οποίο ξεπήδησαν μπάντες που άφησαν άφωνο το κοινό του ροκ και του μέταλ, όπως οι Dream Theater (οι ομοιότητες στο παίξιμο του Portnoy με τον Peart είναι χαρακτηριστικές).

Ο Neil Peart δεν ήταν μόνο ένας χαρισματικός ντράμερ. Ηταν έντονα πολιτικοποιημένος και λάτρης της ελληνικής μυθολογίας. Το στιχουργικό έπος του άλμπουμ Hemispheres (διαβάστε εδώ την ιστορία του) του 1978, άφησε εποχή, δίνοντας μια ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στους Rush, οι οποίοι το 1981 θα κλείσουν τη σημαντικότερη περίοδο της δισκογραφίας τους με το ανεπανάληπτο Moving Pictures.

Το 1997, όμως, η μοίρα τον χτυπά δις πισώπλατα. Μετά την περιοδεία για το άλμπουμ Test For Echo του 1996, χάνει τη 19χρονη κόρη του Σελένα σε τροχαίο δυστύχημα στο Οντάριο. Η σύζυγός του Ζακλίν, δεν μπορεί να ξεπεράσει το κακό και 10 μήνες αργότερα φεύγει από τη ζωή χτυπημένη από τον καρκίνο.

Η άρνησή της να σταθεί όρθια μετά τον θάνατο του παιδιού της και η μοιραία κατάληξη, διαλύουν τον Peart, ο οποίος αποχωρεί από τους Rush και "εξαφανίζεται". Με μια μοτοσυκλέτα "χάνεται" στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, καλύπτοντας συνολικά 88.000 χιλιόμετρα, όπως θα αποκαλύψει αργότερα στο βιβλίο του, The Ghost Rider.



To 2000 θα σταθεί ξανά στα πόδια του και θα παντρευτεί τη φωτογράφο Kάρι Νούταλ με την οποία θα αποκτήσει μία κόρη, την Ολίβια. Το 2002 θα επανασυνδεθεί με το... καταφύγιό του, τους Rush και θα κυκλοφορήσουν το Vapor Trails, το εξαιρετικό Snakes & Arrows του 2007 και το τελευταίο άλμπουμ Clockwork Angels του 2012.

Η παρακαταθήκη που αφήνει στη μουσική ο Neil Peart, ένας ευγενικός, χαμογελαστός και απίστευτα χαρισματικός και πρωτοπόρος μουσικός, είναι αναμφισβήτητα τεράστια. Η πραότητά του, ακόμη κι όταν τα "γυρίσματα" πάνω στο σετ των ντραμς του, έκοβαν την ανάσα, θα μείνει για πάντα ως σήμα κατατεθέν του και οι μουσικές του θα συνοδεύουν γενιές και γενιές μουσικών και φίλων του σκληρού ήχου μέσα από τις συνθέσεις μιας ανεπανάληπτης μπάντας: των σπουδαίων Rush.

The SHADOW













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...