Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: The Rolling Stones - Blue & Lonesome [2016]


EΠΡΕΠΕ να περάσει μισός αιώνας για να αποφασίσουν οι Rolling Stones να αφιερώσουν ένα ολόκληρο άλμπουμ στις επιρροές τους και στη μουσική που τους στιγμάτισε. Βαδίζοντας την 8η δεκαετία της ζωής τους, οι Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, αλλά και ο 69χρονος Ronnie Wood, κυκλοφορούν το 
Blue and Lonesome, ένα άλμπουμ - φόρο τιμής στα blues, έντεκα χρόνια μετά την τελευταία δισκογραφική δουλειά τους, με το A Bigger Bang...




{Ενα άλμπουμ - απωθημένο}


H πορεία αυτού του γκρουπ δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι Rolling Stones, επηρέασαν, αναστάτωσαν, καθόρισαν καριέρες, ζωές, κουλτούρες με τη μουσική τους και τις ανησυχίες τους. Αλλες φορές αυστηρά μέσα από το μουσικό πλαίσιο, άλλες μέσα από την ταραχώδη προσωπική ζωή τους, αυτή η... δαιμονισμένη παρέα Αγγλων που ασπάστηκε με πάθος τη blues θρησκεία, δημιούργησε ένα ξεχωριστό status μέσα από τα άλμπουμ της.

Κι αν η δεκαετία του '60, διαμόρφωσε τον πρώτο ροκ χάρτη της ιστορίας, τα χρόνια αυτά χαρακτηρίστηκαν από τη βρετανική «εισβολή» στις ΗΠΑ. Τόσο οι Rolling Stones, όσο, φυσικά, και οι Animals, οι οποίοι ταυτίστηκαν περισσότερο με τα blues, ταρακούνησαν την αμερικανική αγορά με τη μουσική τους και τα άλμπουμ τους, κερδίζοντας ένα τεράστιο στοίχημα, δημιουργώντας μια ισχυρή fan base με την πάροδο των ετών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο για την εποχή εκείνη.

Ο,τι λοιπόν, έκαναν οι Animals μέσα από τα πρώτα άλμπουμ τους, το επιχειρούν σήμερα, δεκαετίες μετά, οι Rolling Stones, έστω και μ' ένα άλμπουμ σημαντικών κομματιών. Jagger, Richards, Watts, Wood, μαζί με τον Darryl Jones (Μiles Davis, Sting) στο μπάσο, αλλά και τους Matt Clifford και Chuck Leavell στα keys, τιμούν τις επιρροές τους μέσα από μια ντουζίνα διασκευών.


Αυτή τη φορά δεν θα «ακουμπήσουν» συνθέσεις των θρύλων Chuck Berry, Buddy Holly, Muddy Waters ή Βert Russell, όπως έπραξαν σε παλαιότερα άλμπουμ τους. Οι Rolling Stones μάς χαρίζουν ένα ιδιαίτερο «απόσταγμα» κομματιών, ένα «απωθημένο» τους μέσα από συνθέσεις των Little Walter, Howlin' Wolf, Willie Dixon, Otis Hicks, Eddie Taylor, Memphis Slim και άλλων σημαντικών καλλιτεχνών.

Οι Rolling Stones διασκεδάζουν αφάνταστα σ' αυτό το άλμπουμ και αυτό μεταδίδεται αυτόματα μέσα από τα ηχεία. Ο Jagger ερμηνεύει άλλες φορές με μπόλικο... νάζι, άλλες θυμίζοντας πολύ έντονα τον Εric Burdon, κάνοντας τη φυσαρμόνικά του να στενάζει, ενώ Richards και Wood βγάζουν πολύ κέφι σε συνδυασμό με το εξαίσιο μπάσο του Darryl Jones, αλλά και το πιάνο του Chuck Leavell. Στην παρέα, υπάρχει κι ένας υψηλός προσκεκλημένος: ο Eric Clapton βάζει κι αυτός τη δική του πινελιά στα Everybody Knows About My Good Thing των Miles Grayson και Lermon Horton, αλλά και στο I Can't Quit You Baby του Willie Dixon.

Με το Blue and Lonesome, το γκρουπ δεν βγάζει απλώς ένα νέο άλμπουμ, ένα άλμπουμ διασκευών για την τιμή των όλων. Το Blue and Lonesome πιστεύω ότι θ' αποτελέσει για τους οπαδούς του γκρουπ, ό,τι το Garage Inc. για τους Μetallica, αν και οι τελευταίοι είχαν περισσότερο όγκο δουλειάς και οι ηχογραφήσεις δε διήρκησαν μόλις τρεις μέρες (δεν άντεξα, το πέταξα το καρφάκι μου...). 

Tracklist:

1. Just Your Fool (Buddy Johnson) 2:16
2. Commit a Crime (Howlin' Wolf) 3:38
3. Blue and Lonesome (Memphis Slim) 3:07
4. All of Your Love (Magic Sam) 4:46
5. I Gotta Go (Little Walter) 3:26
6. Everybody Knows About My Good Thing (Miles Grayson and Lermon Horton) 4:30
7. Ride 'Em On Down (Eddie Taylor) 2:48
8. Hate to See You Go (Little Walter) 3:20
9. Hoo Doo Blues (Otis Hicks and Jerry West) 2:36
10. Little Rain (Ewart G.Abner Jr. and Jimmy Reed) 3:32
11. Just Like I Treat You (Willie Dixon) 3:24
12. I Can't Quit You Baby (Willie Dixon) 5:13
Total length: 42:36

ΤΗΕ SHADOW
Aξιολόγηση: 9>10






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...