Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

«Εφυγε» και ο Greg Lake στα 69 χρόνια του...


ΤHN ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ του πνοή άφησε την Τετάρτη στα 69 του χρόνια ο Greg Lake, συνιδρυτής τόσο των King Crimson όσο και των Emerson, Lake and Palmer, συγκροτημάτων που συνέβαλαν στον καθορισμό του σημαντικού είδους του progressive rock. To 2016 θα «θερίζει» ψυχές μέχρι το τελευταίο λεπτό του...





Ο Greg Lake, που χτυπήθηκε από την επάρατη νόσο, είχε βασικότατο ρόλο στην συνεισφορά κλασικών επιρροών, επικού μεγέθους, μυθικής έκτασης και 70's υπερβολής στο ροκ εν ρολ, κερδίζοντας εκατομμύρια οπαδών, μέχρι που μπήκε ορμητικά η πανκ και χάλασε την εικόνα. Σε δήλωσή του ο μάνατζέρ του, Στιούαρτ Γιανγκ, είπε ότι ο Lake έφυγε ύστερα από «μια μακρά και πεισματώδη μάχη με τον καρκίνο».

Γεννημένος στο Πουλ, στα νότια παράλια της Αγγλίας το 1947, ο 
Lake ίδρυσε τους King Crimson με το κιθαρίστα Ρόμπερτ Φριμ στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Το συγκρότημα πρωτοπόρησε στο φιλόδοξο μουσικό είδος που κατέληξε να είναι το progressive rock. Κατόπιν ίδρυσε τους ELP με τους Κιθ Έμερσον και Καρλ Πάλμερ. Με τον Lake στα φωνητικά και στην κιθάρα, οι ELP εντυπωσίασαν τα πλήθη στο Φεστιβάλ της Νήσου Γουάιτ στη Βρετανία το 1970, σε ένα πρόγραμμα που περιείχε ακόμη τον Τζίμι Χέντριξ και τους The Who.

Το συγκρότημα κυκλοφόρησε έξι άλμπουμ, όλα πλατινένια, κυριαρχούμενα από κομμάτια επικής διάρκειας, κλασικής επιρροής και πλούσιων εικόνων, ενώ έκανε περιοδείες με περισπούδαστα φωτιστικά σόου και θεατρικά στοιχεία στις εμφανίσεις του. Οι ELP γέμισαν στάδια και πούλησαν δίσκους με τα εκατομμύρια, αλλά τόσο αυτοί όσο και άλλα συγκροτήματα του progressive rock, όπως οι Yes κι οι Moody Blues, δέχθηκαν πλήγμα με την άφιξη της πανκ στα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του ’70. Διαλύθηκαν το 1979, επανενώθηκαν το 1991 και διαλύθηκαν ξανά, ενώ επανενώθηκαν για μια φορά ακόμη το 2010 για μια περιοδεία.

Με τον Έμερσον να πεθαίνει τον περασμένο Μάρτιο
, ο Πάλμερ είναι ο μόνος επιζών του συγκροτήματος. «Ο Greg είχε μια σαρωτική φωνή και μια ικανότητα που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη όσων γνώριζαν τη μουσική του», τόνισε χαρακτηριστικά.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...