Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Over The Hills And Far Away [Gary Moore] 1987


ΕΙΧΕ περάσει περίπου ένας χρόνος από τον χαμό του κολλητού του, Phil Lynott, όταν ο Gary Moore κυκλοφόρησε το έκτο άλμπουμ του, Wild Frontier, το οποίο φυσικά και αφιέρωσε σ' αυτόν. Μέσα εκεί θα συναντήσουμε σήμερα, ένα από τα διασημότερα κομμάτια του, το Over the Hills And Far Away...







Ακολουθώντας τα σημεία των καιρών και τις προσταγές των παραγωγών που ήθελαν πιο «πλαστικό» τον ήχο των τυμπάνων (κάτι που στην πορεία συνέβαλε στο να ξεσπάσει το «ακατέργαστο» τσουνάμι του grunge), o Ιρλανδός καλλιτέχνης αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει drum machine στο άλμπουμ κι όχι τον Gary Ferguson, τον οποίο ήθελε (πηγές αναφέρουν ότι στο βίντεο κλιπ που θα δείτε παρακάτω, εμφανίζεται ο Simon Phillips, μελλοντικός ντράμερ των ΤΟΤΟ, κάτι που δεν ισχύει).

Ο ήχος αυτός έκανε πιο... μοδάτη αυτή τη δουλειά (θυμηθείτε π.χ. το drumming του Money for Nothing των Dire Straits ή τον ήχο των Def Leppard στο Ηysteria κτλ), όμως το άλμπουμ «ξεχείλιζε» από σπουδαίες συνθέσεις και τη χαρακτηριστική εκτέλεση τους από τον Gary Moore, αλλά και τον Bob Daisley στο μπάσο, αλλά και τον Neil Carter στα keys.

To κομμάτι με το οποίο «άνοιγε» το άλμπουμ δε θα μπορούσε να ήταν άλλο από το Over the Hills And Far Away. Μία σύνθεση με πολλά folk στοιχεία (όπως και όλο το άλμπουμ άλλωστε) που έμελλε να κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών γκρουπ στο μέλλον κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες. Οι στίχοι μιλούν για ένα τύπο που κατηγορείται για φόνο, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει την αθωότητά του, καθώς το άλλοθί του είναι... η γυναίκα του φίλου του με την οποία ήταν μαζί το βράδυ του φονικού...

Τη (μακράν) σημαντικότερη διασκευή θα συναντήσουμε το 2001, μέσα από το ΕΡ των Nightwish, το οποίο φέρει τον τίτλο του κομματιού. Tο Over the Hills And Far Away ταιριάζει ιδανικά στο ύφος των Φινλανδών, που εκείνο το διάστημα έρχονται με το πόδι κολλημένο στο... γκάζι ύστερα το μαγικό Wishmaster, ενώ τα ντραμς αποδίδονται όπως πρέπει σε μια τέτοια διασκευή:



Eναν χρόνο πριν από τους Nightwish, έχουν προσπαθήσει και οι Σουηδοί Τhyrfing μέσα από το άλμπουμ τους, Urkraft, χωρίς φυσικά να πετύχουν κάτι σπουδαίο:



Και το original του Gary Moore:



ΤΗΕ SHADOW




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...