Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

H επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1967


ΣTIΣ 17 Απριλίου του μακρινού πλέον 1967, οι ακροατές του ΕΙΡ ξύπνησαν ακούγοντας τα διάσημα τραγούδια των Rolling Stones «Paint it Black» και «Ruby Tuesday», πρωτόγνωροι ήχοι για το ελληνικό κοινό και για την αισθητική της κρατικής ραδιοφωνίας, αναγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη συναυλία που θα έδινε το βράδυ στο γήπεδο της Λεωφόρου το βρετανικό rock συγκρότημα...






«Εσείς τι γνωρίζετε για τον Όμηρο;»




Στον κολοφώνα της δόξας τους οι Rolling Stones, αντίπαλο δέος των Beatles, μεσουρανούσαν στο μουσικό στερέωμα τέσσερα χρόνια μετά το ξεκίνημά τους και βρίσκονταν στην Αθήνα για να κλείσουν την ευρωπαϊκή περιοδεία συναυλιών, η οποία είχε αρχίσει στις 25 Μαρτίου στη Στοκχόλμη. Το νέο τους άλμπουμ «Between the buttons», που είχε κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς, είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, παρά τη διαμάχη που σκίαζε τις σχέσεις των δύο ηγετικών μορφών του συγκροτήματος, του Μικ Τζάγκερ και του Μπράιαν Τζόουνς.

Σύμφωνα με την αφίσα που είχε κυκλοφορήσει, η συναυλία «τελούσε υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Πλυτά, και οι εισπράξεις θα διατίθεντο για φιλανθρωπικούς σκοπούς». Το βρετανικό συγκρότημα είχε έλθει στην ελληνική πρωτεύουσα ανήμερα της συναυλίας και τα μέλη του είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο «Χίλτον», όπου στους χώρους του έδωσαν και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. «Βροχή» οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τα μέλη του συγκροτήματος, οι περισσότερες εκ των οποίων κινούνταν στα όρια της γελοιότητας, όπως για παράδειγμα «Τι γνωρίζετε για τον Σαίξπηρ;» που κάποιος εκκολαπτόμενος σταρ του Τύπου απηύθυνε στον Μικ Τζάγκερ, για να εισπράξει την… πληρωμένη απάντηση από τον Βρετανό καλλιτέχνη «Εσείς τι γνωρίζετε για τον Όμηρο;».

Με αυτά και με άλλα ευτράπελα κύλησε η ώρα, τελείωσε η συνέντευξη, έβρεξε εκείνο το μεσημέρι, όχι δηλαδή και ο καλύτερος καιρός για συναυλία σε ανοιχτό γήπεδο, συν το ότι τα εισιτήρια κόστιζαν 120 δραχμές, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο και σχετικά απαγορευτικό για τον νεαρόκοσμο που ήθελε να θαυμάσει από κοντά τα ινδάλματά του, η προσέλευση στη Λεωφόρο δεν ήταν η αναμενόμενη. Περίπου δέκα χιλιάδες φίλοι της rock μουσικής βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που ήταν ζωσμένες από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παρών και ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών, Τασιγιώργος, για… παν ενδεχόμενο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παρουσία ελληνικών συγκροτημάτων, όπως οι Idols, οι Loubogg, οι We Five, οι MGC, οι Guidone, και τραγουδιστών (Δάκης, Τάσος Παπασταμάτης) και γύρω στις 9.30 ανέβηκαν στη σκηνή οι Rolling Stones, αρχίζοντας τη συναυλία τους με το «Last Time». Ακολούθησαν, υπό τις συγκρατημένες (λόγω αστυνομίας) επευφημίες του κοινού, τα «Lady Jane», «19th nervous breakdown», «Night together», «Going home» μέχρι να έρθει η ώρα του ιδιαίτερα δημοφιλούς «Satisfaction». 

Ο Μικ Τζάγκερ μαζί με τον Τομ Κέιλοκ, μάνατζερ του συγκροτήματος, είχαν τη… φαεινή ιδέα να πετάξουν προς το κοινό κόκκινα γαρύφαλλα. Τι το ήθελαν; Τότε έγινε το «έλα να δεις». Οι αστυνομικοί ακούγοντας το «Satisfaction», που στα αφτιά τους ηχούσε σαν «Θα σας σφάξω» σε συνδυασμό με τα κόκκινα γαρύφαλλα, τα οποία εξέλαβαν ως κομμουνιστικό μήνυμα, όρμησαν στον δυστυχή Κέιλοκ, ο οποίος είδε «τον Χάρο να έρχεται», και κατέβασαν τον γενικό διακόπτη του γηπέδου. 

Πανδαιμόνιο, διαμαρτυρίες και ξύλο άνευ… μουσικής από την αστυνομία. Τα μέλη των Rolling Stones, που τη γλίτωσαν με κάτι… ψιλές, φυγαδεύτηκαν εν ριπή οφθαλμού στο ξενοδοχείο, αδυνατώντας να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Η συναυλία τελείωσε άδοξα, οι ευρωπαϊκές εφημερίδες αποσβολωμένες έγραφαν στις σελίδες τους για το τι είχε συμβεί στην Αθήνα, αλλά γρήγορα ο θόρυβος κόπασε γιατί είχαν να ασχοληθούν με σοβαρότερα θέματα που αφορούσαν τη χώρα μας.


Τέσσερις ημέρες μετά, οι ακροατές του ΕΙΡ δεν ξύπνησαν με το «Paint in Black», αλλά με στρατιωτικά εμβατήρια λόγω του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Οι προγραμματισμένες εκλογές για τις 28 Μαΐου ματαιώθηκαν επ’ αόριστον, ενώ με συντακτική πράξη ανεστάλησαν οι διατάξεις του Συντάγματος…

Οι Rolling Stones, «παππούδες» πια, θα ξαναέλθουν στην Ελλάδα 31 χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 1998, και θα παίξουν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας χωρίς… φόβο και πάθος το «Satisfaction» γνωρίζοντας την αποθέωση που στερήθηκαν εκείνο το βράδυ της 17ης Απριλίου του 1967.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΠΑΝΙΔΗΣ






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...