Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Evil Woman [1969] Aπό τους Crow στην πρεμιέρα των Black Sabbath

ΕΝΑΣ ΑΠΟ τους βασικούς λόγους που αποφάσισα κάποτε να δημιουργήσω το Shadow Nation ήταν πως το ευρύ κοινό που ακολουθεί τον σκληρό ήχο, παραμένει προσκολλημένο στα... hits και αγνοεί σημαντικά γκρουπ και κομμάτια που έβαλαν το μικρό ή μεγάλο λιθαράκι τους στα θεμέλια αυτού του τεράστιου πλέον οικοδομήματος. Σήμερα, θα ταξιδέψουμε στο 1969 για να γνωρίσουμε τους Crow και το κομμάτι Evil Woman...







Οι Αμερικανοί Crow σχηματίστηκαν το 1967 από τον τραγουδιστή David Wagner, τον κιθαρίστα Dick Wiegand, τον μπασίστα Larry Wiegand, τον πληκτρά Kink Middlemist και τον ντράμερ Harry Nehls, αρχικά με το όνομα South 40.

Το 1969, ηχογραφήθηκε το πρώτο άλμπουμ της μπάντας με τίτλο Crow Music. Το single, Evil Woman (Don’t Play Your Games With Me), μπήκε στο Top 40 του Billboard Hot 100, φτάνοντας στο Νο 19 τον επόμενο Ιανουάριο.

Στη 12ετή δισκογραφική πορεία του γκρουπ, το Evil Woman αποτέλεσε το σημαντικότερο κομμάτι του, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο της επιτυχίας. 

Eκτός από τα σπουδαία επιβλητικά φωνητικά, οι Crow πρόσθεσαν πνευστά κόρνα, τα οποία ταίριαξαν με τη μόδα της εποχής, κάνοντας το κομμάτι πραγματικά ξεχωριστό με την ενέργεια και το μπάσο που έβγαλε.

Το διάστημα εκείνο, οι Black Sabbath όδευαν ολοταχώς προς το ιστορικό τους big bang με το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους και το Evil Woman αποτέλεσε -εκτός από πηγή έμπνευσης- το πρώτο single τους. Αποφάσισαν δηλαδή (ίσως η εταιρία) να συστηθούν με μια διασκευή, προσδίδοντας άλλη αξία στο κομμάτι και κάνοντάς το πασίγνωστο πλέον στα πέρατα του κόσμου (προσέξτε τον Butler στο μπάσο).

Παράλληλα, την ίδια χρονιά το τραγούδι διασκευάστηκε με υπέροχα R&B, Funk, Soul χρώματα και από τον Ike και την Tina Turner για το 11ο άλμπουμ τους με τίτλο Come Together, όμως ως Evil Man κι όχι ως Woman.

Φέτος, οι Saxon, κυκλοφόρησαν το άλμπουμ διασκευών τους, Inspirations, χαριζοντάς μας μία ακόμη ενδιαφέρουσα εκδοχή του Evil Woman.

Οσο για τους Crow; Αρκετά singles τους κατάφεραν να μπουν στα charts, όμως κανένα δεν έφτασε στα ύψη του Evil Woman. Το συγκρότημα θέλησε να μετακομίσει στην Elektra Records, αλλά η Amaret δεν έλυσε το συμβόλαιο. Ο David Wagner έφυγε από τη μπάντα το 1971, τη θέση του πήρε ο Mick Stanhope, όμως οι Crow διαλύθηκαν το 1972.

Το 1980 επανασυνδέθηκαν με τον αρχικό τραγουδιστή τους, David Wagner, τον John Richardson, τον Jeff Christensen, τον Denny Johnson και τον Robby Belleville. Tο 1982 κυκλοφόρησαν νέο στούντιο άλμπουμ με τίτλο Crow on the Run, ουσιαστικά το «κύκνειο άσμα» του γκρουπ.

The SHADOW






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...