Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Judas Priest - Invincible Shield [2024]

 

ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ μετά την ευχάριστη έκπληξη της κυκλοφορίας του νέου άλμπουμ των Saxon, ακόμη μία αγέλη πεινασμένων δεινοσαύρων, οι Judas Priest έρχονται να βροντοφωνάξουν πως αν είσαι προσηλωμένος σ' αυτό που κάνεις και παραμένεις αυθεντικός, η ηλικία δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο (με την αρνητική έννοια) στο τελικό αποτέλεσμα...









Oι μουσικοί Μπέντζαμιν Μπάτον...



Κοντεύουν 50 χρόνια από την ημέρα που το Rocka Rolla εμφανίστηκε στα δισκοπωλεία, προαναγγέλοντας τη μεγάλη αλλαγή που θα ερχόταν στις αρχές των 80's με το NWOBHM. Δεκαεννέα άλμπουμ μετά, οι Judas Priest βγαίνουν ξανά από το στούντιο για να μας χαρίσουν 52,5 λεπτά απόλαυσης με το Invincible Shield.

Την ανίκητη ασπίδα τους, πίσω από την οποία παραμένουν στιβαροί και ακμαίοι, παίζοντας αυθεντικό heavy metal. 

Οταν είχα ακούσει το Traitor's Gate από το Firepower το 2018, είχα πει (και συνεχίζω να το υποστηρίζω), ότι οι Judas Priest μέσα από αυτό το κομμάτι, όρισαν ξανά το heavy metal. Το Firepower ήταν για τα αυτιά μου το νέο Painkiller και η θρυλική μπάντα από το Μπέρμιγχαμ, έρχεται ξανά να παραδώσει μαθήματα και νέους... ορισμούς.

Με το πόδι πατημένο στο γκάζι, η παρέα του Halford και του Tipton σκορπά για μια φορά ακόμη τον όλεθρο, διατηρώντας το ύφος του προηγούμενου άλμπουμ και προσθέτοντας διάφορες πινελιές εδώ κι εκεί μέσα στην κοχλάζουσα track list.

Ο ήχος έχει περάσει ξανά μέσα από τη μαγική κονσόλα του σπουδαίου Andy Sneap, του κορυφαίου παραγωγού τους μετά τον Chris Tsangarides του Painkiller, ενώ η κλασική παιδεία του Richie Faulkner σε συνδυασμό με το μέγεθος του Glenn Tipton, χαρίζει στον ακροατή μια πλουσιοπάροχη παλέτα χρωμάτων και υψηλής τεχνικής. 


Το σπουδαιότερο απ' όλα είναι ότι το γκρουπ βγάζει μεράκι. Στα κομμάτια υπάρχει σπινθήρας, ζωντάνια, διάθεση, που όλα αυτά διαχέονται στον δέκτη. Δεν είναι όλα τα κομμάτια για... άριστα, όμως ο μέσος όρος παραμένει στα ύψη.

Υπάρχουν στιγμές που οι Judas Priest επαναλαμβάνονται, θυμίζουν σημεία που αγαπήσαμε, όπως το Devil in Disguise που παραπέμπει σε Leather Rebel ή το Gates of Hell που φέρνει στον νου το Living After Midnight. Παρόλα αυτά, τόσο στο πρώτο, η συνύπαρξη των Faulkner / Tipton δημιουργεί ρίγη, όσο και στο δεύτερο μπορείς έυκολα να φανταστείς ότι στο σόλο βρίσκεται ο Dave Murray...

Τι μπορώ να ξεχωρίσω από το Invincible Shield; Τη συναρπαστική δισολία στο φινάλε του ομώνυμου κομματιού, το εισαγωγικό σόλο του Tipton στο ήδη γνωστό μας Crown of Horns (θυμίζει λίγο Never The Heroes, αλλά ο ήχος εδώ απάντά σε κάθε απορία για το νέο άλμπουμ), το galloping palm muted ριφ του As God Is My Witness, ίσως του καλύτερου κομματιού του άλμπουμ, την ιδιαίτερη στιγμή του Escape from Reality, την κορυφαία στιγμή των δύο κιθαριστών του γκρουπ στο Sons of Thunder ή την υπέροχη πλοκή με την ηλεκτρακουστική κιθάρα και τη μελωδική ερμηνεία του Halford στο Giants in the Sky.

Εσείς, φυσικά, θα βρείτε ακόμη περισσότερα, σε μια δουλειά που αυτή τη φορά δεν έχει μπαλάντα στη βασική έκδοσή της.

Οι Judas Priest παρουσιάζουν το δίδυμο αδερφάκι του Firepower, το οποίο με τις πρώτες ακροάσεις, δείχνει να του μοιάζει απόλυτα, όμως στη συνέχεια -όπως όλα τα... αδέρφια- αναδεικνύει τον δικό του χαρακτήρα, πιστοποιώντας ότι το θρυλικό αυτό γκρουπ, δεν είναι αποφασισμένο να τα παρατήσει. Τουλάχιστον, όσο ο Halford τα πηγαίνει περίφημα μέσα στο στούντιο...

Τα κομμάτια:

1. Panic Attack 5:25
2. The Serpent and the King 4:19
3. Invincible Shield 6:21
4. Devil in Disguise 4:46
5. Gates of Hell 4:38
6. Crown of Horns 5:45
7. As God Is My Witness 4:36
8. Trial by Fire 4:21
9. Escape from Reality 4:24
10. Sons of Thunder 2:58
11. Giants in the Sky 5:03
Total length: 52:36

The SHADOW

Αξιολόγηση: 8/10



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...