Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: The Chain [Fleetwood Mac] 1977


HTAN το 1977, η χρονιά που έμελλε οι Fleetwood Mac, να κυκλοφορήσουν ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ τους, το Rumours. Για το αν είναι το σπουδαιότερο, δεν τίθεται -πιστεύω- καν ερώτημα, ειδικά αν σκεφτούμε ότι ότι αυτή η μεγάλη μπάντα ξεκίνησε την πορεία της μέσα από τα blues και από τα δάχτυλα του Peter Green, αλλά και του Jeremy Spencer το 1968. Σχεδόν 10 χρόνια μετά οι Fleetwood Mac ήταν μια... διαφορετική οντότητα και το ευρύ κοινό τούς έμαθε μέσα από το κομμάτι The Chain...







Εχοντας στη σύνθεση μόνο τους συνιδρυτές, αλλά και νονούς του γκρουπ, John McVie και Mick Fleetwood, οι Fleetwood Mac με τους Lindsey Buckingham, Stevie Nicks και Christine Perfect (και μελλοντική σύζυγο του John McVie), κυκλοφορούν με ένα πιο soft rock / pop προφίλ πλέον, το εξαιρετικό Rumours. Μέσα στα περίπου 40 λεπτά του, δεσπόζει το The Chain, που σε χρόνο ρεκόρ «κατακτά» την Υφήλιο.

Μοιραία, δεν ήταν λίγοι και οι καλλιτέχνες που έσπευσαν να το «υιοθετήσουν». Σήμερα, θα ξεχωρίσουμε μερικές από τις πολλές διασκευές που -προσωπικά- μου άρεσαν και έδωσαν σ' αυτό το «πιασάρικο» κομμάτι μια ιδιαίτερη χροιά.

Το 1986 οι Καναδοί μεταλλάδες, Kick Axe, δοκίμασαν την... τύχη τους με το εν λόγω κομμάτι για το άλμπουμ τους, Rock The World:


Τρία χρόνια μετά ήρθε η σειρά των Καλιφορνέζων χαρντ ροκάδων, Shark Island για το άλμπουμ τους, Law Of the Order:


To 2009 oι Three Days Grace από τον Καναδά, διασκεύασαν το κομμάτι, δίνοντάς του μια πιο gothic αύρα, με στόχο να μπει στο άλμπουμ τους Life Starts Now, αλλά για κάποιο λόγο δε μπήκε ποτέ σ' αυτό:


Την καλύτερη διασκευή (κατ' εμέ) θα συναντήσουμε από τους Αμερικανούς, Taking Dawn (πρώην 7th Son -ναι, καλά το καταλάβατε· διασκεύαζαν Iron Maiden), για το πρώτο και τελευταίο τους άλμπουμ, Time To Burn, το 2010:


Το 2007 oι ράπερ, Bone Thugs-n-Harmony θα δοκιμάζουν να κάνουν εντελώς διαφορετικό το The Chain, αλλάζοντάς του ακόμη και τον τίτλο (κυκλοφόρησε ως Wind Blow) για το άλμπουμ τους, Strenght And Loyalty:


Και το αυθεντικό, γιατί όπως πάντα, έχει άλλη χάρη:


ΤΗΕ SHADOW








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...