Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Styx - The Mission [2017]


«ΠΛΑΚΑ μάς κάνουν; Τι θέλουν να αποδείξουν πίσω πίσω;» Mε αυτά τα ερωτήματα υποδέχθηκα την είδηση της νέας κυκλοφορίας των θρυλικών Styx, της μπάντας που οι περισσότεροι έμαθαν από τα hits, Babe και Boat On The River στα τέλη της δεκαετίας των '70. Οι Αμερικανοί ύστερα από πολλά χρόνια επιστρέφουν με μια αποστολή (Τhe Mission): να κατακτήσουν ξανά τις καρδιές των οπαδών τους...






{Αποστολή εξετελέσθη!}


Με τον ιδρυτή κι έναν από τους βασικούς συντελεστές της μεγάλης πορείας τους, Dennis DeYoung, μακριά από το γκρουπ από το 1990 και το άλμπουμ Edge Of Century, οι Styx των εναπομεινάντων 
Tommy Shaw, James Young και Chuck Panozzo, επιχειρούν να βγουν απ' τα... σκοτάδια της Στυγός και να δηλώσουν ξανά ενεργοί με το 16ο άλμπουμ τους σε 45 χρόνια μιας σπουδαίας πορείας.

Τι καύσιμα, όμως, μπορεί να έχει μια μπάντα που έχει ξεκινήσει τη δισκογραφία της το 1972; Μπορούν να φτάσουν το διαστημόπλοιό τους (Khedive) στον Αρη, με εξαμελές πλήρωμα, σε μια αποστολή που επιχειρούν να φέρουν εις πέρας μέσα από την ιστορία που θέλουν να μας διηγηθούν από το έτος 2033;

Δεν τους πίστεψα, να πω την αλήθεια. Πολύ διστακτικά, έβαλα τα ακουστικά μου και πάτησα το «play». To εισαγωγικό Overture ξεχύθηκε. Ενα ζωηρό prog 70's με έντονη οσμή Κansas, μου τράβηξε αρχικά το... αυτί για την αυθάδικες σκέψεις μου. «Δε γίνεται με τέτοια εισαγωγή να είναι (τουλάχιστον) αδιάφορος ο δίσκος», σκέφτηκα ξανά. Ηδη, στο επόμενο Gone Gone Gone, η ορμή των Styx με μεθυστικό rock n' roll που παραπέμπει σε κάτι ανάμεσα από Deep Purple και Mr Big, με την ερμηνεία του Lawrence Gowan, με κόλλησε στον τοίχο. Ναι, τσαμπουκαλεμένο rock n' roll μέσα από τα 70's, μα τόσο φρέσκο και ξεσηκωτικό που το άκουσα ξανά μόλις τελείωσε.


«Τι γίνεται εδώ;», ψέλλισα. Το γκρουπ είχε πάρει ήδη φόρα και έστελνε στον εγκέφαλο και στην καρδιά μου πράγματα από τα πρώτα βήματά του μέχρι το Cornerstone του '79. Funky κιθάρες στο Hundred Million Miles From Home, jazzy μέρη στο Trouble At The Big Show, υπέροχες mid tempo παρενθέσεις μέσα από το Locomotive και οι Styx ήδη έχουν κερδίσει το χρόνο, τη μουσική, τους εαυτούς τους.

Επιστρέφουν μεν στην prog πλευρά τους, όμως παραμένουν Styx, από το Α ως το Ω της ύπαρξής τους. Δεν επαναλαμβάνονται, δεν αγκομαχούν. Είναι ο εαυτός τους και αυτό τους βγαίνει χωρίς πίεση. Ο Shaw στα 63 του ερμηνεύει εκπληκτικά στο Radio Silence, ενώ στο The Greater Good «συνομιλεί» με τον Young, ο οποίος συμμετέχει κι αυτός στα φωνητικά στο άλμπουμ, κάτι που δικαιώνει εκ του αποτελέσματος τους δύο καλλιτέχνες.

Οι Styx μέσα σε, ούτε καν, 45 λεπτά, μας χαρίζουν ακόμη ένα κεφάλαιο της μουσικής τους και του αστείρευτου -όπως αποδεικνύεται- πλούτου τους. Progressive στο Time May Bend, μαγευτικό πιάνο από τον Lawrence Gowan στο Khedive, έρχονται να προαναγγείλουν την έλευση του καλύτερου κομματιού του άλμπουμ, του The Outpost, με τα απίστευτα ριφ.

Τρυφεροί, prog, AOR, δυναμικοί, πολυποίκιλοι, μα πάντα αυθεντικοί, οι Styx αποδεικνύουν ότι έχουν γεμίσει πραγματικά τις μπαταρίες τους. Εχουν να πουν πράγματα κι ας κλείνουν τα 45 χρόνια στο «σανίδι». Το The Mission θα αποτελέσει, σαφώς, ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ της ιστορίας τους, έστω κι αν γράφει επάνω «2017». Αν και τρέμω τα αεροπλάνα, με αυτό το άλμπουμ θα έμπαινα και σε διαστημόπλοιο με κατεύθυνση τον Αρη. Αποστολή εξετελέσθη!

Τhe Songs:

1. Overture 1:23
2. Gone Gone Gone 2:08

3. Hundred Million Miles From Home 3:40
4. Trouble At The Big Show 2:30
5. Locomotive 5:04
6. Radio Silence 4:18
7. The Greater Good 4:10
8. Time May Bend 2:31
9. Ten Thousand Ways 1:23
10. Red Storm 6:04
11. All Systems Stable 0:18
12. Khedive 2:04
13. The Outpost 3:51
14. Mission To Mars 2:43
THE SHADOW
Αξιολόγηση: 9>10






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...