Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: Stratovarius - Episode [1996]


ΟΤΑΝ το 1984 ένας 18χρονος κιθαρίστας, ονόματι Timo Tapio Tolkki, δημιουργούσε τους Black Water, ελάχιστοι ίσως φαντάζονταν ότι οι μετέπειτα Stratovarius θα αποτελούσαν ύστερα από χρόνια, ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα power metal γκρουπ. Ο κύριος Tolkki, λάτρης της νεοκλασικής σχολής κιθαριστών, δημιούργησε μία σειρά σπουδαίων άλμπουμ, μέσα από τα οποία γιγάντωσε τη σκανδιναβική σκηνή, αλλά και το μουσικό ιδίωμα που γέννησαν οι Helloween, καταδεικνύοντας παράλληλα πως στο metal δεν υπάρχουν στεγανά, αλλά αντιθέτως απέραντοι συνθετικοί ορίζοντες...




Οι Stratovarius, λοιπόν, κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ τους το 1989 με τίτλο Fright Night και ο Τolkki μαζί με το συνθετικό και κιθαριστικό βάρος της μπάντας, σηκώνει και αυτό των φωνητικών, κάτι που θα πράξει έως το 1994 στο σπουδαίο Dreamspace. Κι εκεί κάνει την κίνηση «ματ». Προσλαμβάνει τον Τimo Kotipelto πίσω από το μικρόφωνο και το 1995 κυκλοφορεί το εξαιρετικό Fourth Dimension, ώσπου λίγους μήνες μετά... «τρελαίνεται». Απολύει όλα τα μέλη της μπάντας, πλην Kotipelto και φέρνει στους Stratovarius, τον τεράστιο Jens Johansson (με θητεία στις δισκάρες Rising Force, Marching Out, Trilogy και Odyssey της μεγάλης επιρροής του Tolkki, Yngwie Malmsteen), το... πολυβολείο στα ντραμς, Jörg Michael (με πέρασμα κυρίως από τους Rage, Grave Digger, Running Wild) και τον Jari Kainulainen στο μπάσο.
To αποτέλεσμα αυτής της νέας παρέας, είναι το ανεπανάληπτο Episode. Κατ' εμέ, το κορυφαίο και επιδραστικότερο άλμπουμ τους. Eξωγήινο power, speed και heavy metal, με έντονη νεοκλασική διάθεση, κορυφαία solos και έναν Kotipelto στις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του. Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω ένα προς ένα τα 12 διαμάντια του άλμπουμ, γιατί πολύ απλά δεν μπορώ. Τι να γράψω για το Speed Of Light, το διαστημικό instrumental Stratosphere, το Season Of Change (ακούστε τι σύνθεσε και έπαιξε ο άνθρωπος), την σπουδαία μπαλάντα με φλάουτο Forever και την τεράστια ερμηνεία του Kotipelto...
To Episode ανέβασε το metal, ανεξαρτήτου ταμπέλας, πολλά επίπεδα, κάνοντας πολύ κόσμο που ασχολούνταν ακόμη και με την κλασική μουσική, να μπει με θαυμασμό (έστω και κρυφά) στα «χωράφια» του σκληρού ήχου. Δυστυχώς, ο Τimo Tolkki... αποτρελάθηκε στην πορεία, με διάφορες εισαγωγές σε ψυχιατρικές κλινικές, εγκατέλειψε τους Stratovarius το 2005, έφτιαξε τους Revolution Renaissance (με διάφορους guest, όπως τους Kiske, Sammet, αλλά και τον δικό μας Bob Katsionis), τους βραχύβιους Symfonia με τον Andre Matos και διάφορες άλλες συμμετοχές σε άλμπουμ.
Οπως και να 'χει, οι Stratovarius με το Episode άφησαν μία μεγάλη κληρονομιά για τις επόμενες μεταλλικές (κι όχι μόνο αυτές) γενιές. Πιο κάτω, σας παραθέτω ένα βιντεάκι για να δείτε πως μία 8χρονη μικρούλα έχει μάθει να παίζει την εισαγωγή του κλασικού πλέον, Stratosphere.

Η tracklisting:
1. Father Time
2. Will The Sun Rise?
3. Eternity
4. Episode
5. Speed Of Light
6. Uncertainty
7. Season Of Change
8. Stratosphere
9. Babylon
10. Tomorrow
11. Night Time Eclipse
12. Forever




THE SHADOW










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...