Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Αμστερνταμ, ο φορολογικός παράδεισος του ροκ


ΓΙΑ το Αμστερνταμ γνωρίζουμε αρκετά πράγματα. Οπως ότι είναι η γενέτειρα του Γιόχαν Κρόιφ και έδρα του Αγιαξ, ότι είναι η πόλη με τις περισσότερες εθνικότητες στον κόσμο και με τα διάσημα... coffee shops, ότι διαθέτει αξιόλογη αρχιτεκτονική ταυτότητα, αλλά και μουσεία, όπως αυτό του Βαν Γκογκ. Αποτελεί όμως και γενέτειρα του μέγιστου Eddie Van Halen, των Focus, των Ten Sharp. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι έχει εξελιχθεί σε φορολογικό παράδεισο ροκ συγκροτημάτων...








Γκρουπ όπως οι U2 και οι Rolling Stones, μέχρι πρότινος, η μόνη σχέση που είχαν με την ολλανδική πρωτεύουσα ήταν οι συναυλίες. Εδώ και καιρό, η φορολογική νομοθεσία της Ολλανδίας προσφέρει πλήρη φοροαπαλλαγή στα έσοδα από πνευματικά δικαιώματα με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε φορολογική έδρα των εταιρειών καλλιτεχνών. Τα προνόμια αυτά ενδέχεται, πάντως, να χαθούν σύντομα.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «ll Sole 24 Ore», η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη, θα είναι το αντικείμενο της επόμενης φάσης στην οποία θα μπει η πανευρωπαϊκή έρευνα για τους φορολογικούς παραδείσους στο εσωτερικό της Ε.Ε. και τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα.



Οπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, στο κέντρο του Αμστερνταμ υπάρχει μια περιοχή που δεν γνωρίζουν οι τουρίστες. Κι εκεί βρίσκεται το... μέλι που προσελκύει τους ροκ σταρ. Στον αριθμό 566 της οδού Χίρενχραχτ, ενός από τους πιο ακριβούς δρόμους της πόλης, έχουν έδρα 93 εταιρείες. Στο κτίριο αυτό βρίσκεται η οικονομική καρδιά δύο εκ των πλέον διάσημων συγκροτημάτων της ιστορίας: των Rolling Stones και των U2. Και μπορεί οι μεν να είναι Βρετανοί και οι δε Ιρλανδοί, όμως έχουν τις ίδιες ακριβώς προτιμήσεις: την ολλανδική πρωτεύουσα και έναν 53χρονο μάνατζερ, τον Γιοχάνες Νίκολαας Φαβιέ.

Ο Φαβιέ είναι ο λογιστής του Μπόνο, του Μικ Τζάγκερ και πολλών άλλων στους οποίους προσφέρει -με το αζημίωτο φυσικά- την ελαφρά φορολογία των Κάτω Χωρών που εξαιρεί από κάθε είδους φόρο τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ την ίδια ακριβώς επιλογή και για τον ίδιο ακριβώς λόγο φέρεται να έχουν κάνει οι AC/DC . 

Η εταιρεία τους είναι η Leidseplein Presse Bv που βρίσκεται στην περιφέρεια του Άμστερνταμ σε ένα τεράστιο μέγαρο από μάρμαρο και ατσάλι. Ιδρύθηκε το 1975 και την διοικεί η Intertrust Bv, εταιρεία που παρέχει οικονομικές και άλλες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και έχει πάντα τα γραφεία της σε μεγάλα οικονομικά κέντρα και στους πλέον φημισμένους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου.

Oλο αυτό το status φαίνεται πως δε θα κρατήσει για πολύ, καθώς πολύ σύντομα αναμένεται να αλλάξει η φορολογική νομοθεσία της Ολλανδίας. Στην παρουσίαση του προϋπολογισμού της για το 2019 όπως συνοψίζεται σε σχετική ιστοσελίδα, η χώρα ενδιαφέρεται μεν να παραμείνει φορολογικά ελκυστική για τους αλλοδαπούς, όμως, προτίθεται παράλληλα να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της φοροαποφυγής, μέσω μιας μεταρρύθμισης του φορολογικού της συστήματος που μεταξύ άλλων προβλέπει και κάποιου είδους φορολόγηση των πνευματικών δικαιωμάτων. Κι αν συμβεί αυτό θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να προβλεφθούν...









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...