Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Diamonds & Rust [1975] Joan Baez / Judas Priest [1977]


ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ... αλαλούμ στη δεκαετία του '70, το οποίο συμπεριέλαβε από ερωτικές απογοητεύσεις, μέχρι παρεμβάσεις προσώπων που ουδεμία σχέση είχαν κάποτε μεταξύ τους, έμελλε να δημιουργήσει μία από τις σπουδαιότερες διασκευές στην ιστορία του σκληρού ήχου: το μαγευτικό Diamonds & Rust...








Βρισκόμαστε στο 1975 όταν η Νεοϋρκέζα φολκ τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, Joan Baez, καταξιωμένη καλλιτέχνις πλέον (και φωνάρα), κυκλοφορεί το άλμπουμ της Diamonds & Rust. Στο ομώνυμο κομμάτι, περιγράφει ένα τηλεφώνημα από έναν παλιό εραστή, που τη στέλνει χρονικά πίσω στο 1964-65, όταν ήταν κάποτε μαζί σε ένα φθηνό ξενοδοχείο, το Greenwich Village. Θυμάται ότι του είχε δωρίσει ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα, αλλά η σχέση δεν είχε ευτυχή κατάληξη και η Baez τιτλοφορεί αυτόν τον έρωτα ως Diamonds & Rust.


Αν και δεν αναφέρεται ονομαστικά, κεντρικό πρόσωπο των στίχων και της ιστορίας είναι ο Bob Dylan, με τον οποίο η Baez είχε σχέση. Το κομμάτι γίνεται επιτυχία και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί το εκτινάσσουν στην αμερικανική στρατόσφαιρα.



Εκείνο το διάστημα, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, στο σκοτεινό και υγρό Μπέρμιγχαμ, έχει δημιουργηθεί ακόμη ένα μεγαθήριο μετά τους Black Sabbath, που ακούει στο όνομα, Judas Priest. Υστερα από τα δύο πρώτα σπουδαία άλμπουμ του (Rocka Rolla - 1974, Sad Wings Of Destiny - 1976), το γκρουπ αποφασίζει να ακολουθήσει την τάση της εποχής που ξεπροβάλει στον ορίζοντα· του New Wave Of British Heavy Metal. Ετσι στο Sin After Sin του 1977, θέση στα ντραμς παίρνει ο σπουδαίος Simon Phillips με το πιο προοδευτικό drumming του, οι συνθέσεις εγκαταλείπουν τις doom φόρμες και ο Tipton με τον Downing αρχίζουν να ξεδιπλώνουν το «φονικό» ταλέντο τους στις κιθάρες.

Και δε θα 'ναι αυτές οι μόνες αλλαγές. Το γκρουπ εγκαταλείπει τη Gull και υπογράφει συμβόλαιο με τη CBS (από το σημείο αυτό κι έπειτα οι Priest γίνονται επαγγελματίες). Αυτή με τη σειρά της «επιβάλλει» τον Roger Glover των Deep Purple στο τιμόνι της παραγωγής, ο οποίος μαζί με το «γυάλισμα» του ήχου θα φέρει και το Diamonds & Rust της Baez για να διασκευαστεί. 

«Είναι πραγματικά μία ζωντανή ανάμνηση. Μόλις είχαμε ξεκινήσει να γινόμαστε γνωστοί στην Αμερική και ξαφνικά η εταιρία μας, μας πρότεινε να κάνουμε μία διασκευή ενός τραγουδιού, για να δούμε αν θα μπορούμε να ακουστούμε και στο ραδιόφωνο», δήλωσε στην Washington Post πριν από δύο μήνες ο Rob Halford.

H Baez με τον Dylan.

«Ημασταν πάντα ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και έτσι είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε ότι είχαν να μας δείξουν. Την πρώτη φορά που ακούσαμε το τραγούδι, βρισκόμασταν σε ένα μικρό στούντιο στην Νότια Ουαλία. Ενα 45αρι single είχε σταλθεί, το ανοίξαμε και ήταν της Joan Baez, το Diamonds & Rust. Στην συνέχεια, πήγαμε στο στούντιο και ακούσαμε το τραγούδι. Σκεφτείτε πως γνωρίζαμε ότι η Joan Baez είναι πολύ διάσημη τραγουδίστρια, αλλά δεν είχαμε ιδέα τι να περιμένουμε. Οταν λοιπόν ακούσαμε για πρώτη φορά την Joan και την κιθάρα της, κοιταχτήκαμε όλοι μεταξύ μας. Το πρώτο πράγμα που όλοι σκεφτήκαμε ήταν ότι “δεν μπορεί να είναι σωστό, αυτό δεν είναι heavy metal”», περιγράφει χαρακτηριστικά ο θρυλικός frontman.

Και συνεχίζει: «Οσο το τραγούδι έπαιζε, σκέφτηκα πως ίσως να είναι τελικά μία πολύ σπουδαία έμπνευση. Εκείνη την στιγμή καταλάβαμε πως αν κάνουμε μία διασκευή και “πειράξουμε” ένα καταπληκτικό τραγούδι, όπως το Diamonds & Rust θα το ευχαριστηθούμε και θα έχει και πολύ ενδιαφέρον να το κάνουμε ένα metal-τέρας».

Kαι πράγματι, οι Judas Priest, μετατρέπουν το κομμάτι σε ένα metal θηρίο που σαρώνει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αγγλία. Το τραγούδι βέβαια, περιείχε κάποιες ποιητικές εικόνες που δεν σχετίζονταν καθόλου με το ύφος του heavy metal, ειδικά στο σημείο που οι στίχοι «φωτογραφίζουν τον Dylan. Ετσι έπρεπε να αφαιρεθούν. Ο Halford εξηγεί: «Επρεπε αφαιρέσουμε τον συγκεκριμένο στίχο. Κάθε φορά που παίζουμε το συγκεκριμένο τραγούδι live, σκέφτομαι την Joan. Ξέρω πως αισθάνεται όταν τραγουδάει αυτούς τους στίχους και σκέφτομαι το μήνυμα του τραγουδιού και τον Bob».

Η σπάνια συλλογή της Gull του '81.
Περιέργως, ο Halford δεν συναντήθηκε με την Baez μέχρι και το 1985: «Βρισκόμασταν στις Μπαχάμες όταν μας πήραν τηλέφωνο οι άνθρωποι της Live Aid και μας ζήτησαν να κάνουμε συναυλία στην Φιλαδέλφεια μαζί με πολλούς άλλους καλλιτέχνες. Ετσι απλά μπήκαμε στο πρώτο αεροπλάνο για την Φιλαδέλφεια. Μόλις είχα τελειώσει μία συνέντευξη με το MVT. Ξαφνικά, είδα την Joan να περπατάει προς το μέρος μου και σκέφτηκα… “Ω Θεέ μου, θα με βρίσει για την διασκευή του Diamonds & Rust”. Δεν την είχα γνωρίσει ξανά ποτέ στην ζωή μου. Εν τέλει με χαιρετούσε από μακριά όταν και έφτασε στο μέρος μου. 
Γειά σου Rob μου λέει. Γειά σου Joan, χαρά μου που σε βλέπω, απαντάω και δώσαμε ο ένας στον άλλο μια αγκαλιά. Στην συνέχεια, η ίδια είπε: Ηξερα ότι είχατε συναυλία σήμερα και ήθελα να έρθω να σου πω πως ο γιoς μου, μου είπε το εξής για την διασκευή σας: “Εάν δεις κάποιον από τους Judas Priest, μπορείς σε παρακαλώ να τους πεις ότι προτιμάω την δικιά τους version του Diamonds & Rust από της μητέρας μου;”», αποκάλυψε ο Halford.

Η διασκευή του Diamonds & Rust από τους Priest, πέραν της αρχικής έκδοσης στο Sin After Sin, κυκλοφόρησε ως remix της συλλογής (κάτι σαν best) της Gull με τίτλο «Hero, Hero» το 1981. Οι Priest για πολλά χρόνια δεν είχαν αναγνωρίσει αυτή την έκδοση. Στην πορεία το remix του κομματιού γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία και το 1987 αναγκάστηκαν να το βάλουν στην επανέκδοση του Rocka Rolla, ενώ σ' αυτήν του 2003, κάτω από το κομμάτι αναγράφεται «με την άδεια της Gull Entertainment». Ακούστε την αρχική εκδοχή του Diamonds & Rust, αλλά και το remix.




To 2003 ο Richie Blackmore με τους Blackmore's Night θα διασκευάσουν το κομμάτι για το 4ο άλμπουμ τους, Ghost Of A Rose:



Ακόμη μία διασκευή θα έρθει το 2008 από τους Great White, η οποία θα κυκλοφορήσει από τη συλλογή «A Tribute To Judas Priest» από την εταιρία Cleopatra, ενώ το 2011 θα επανακυκλοφορήσει μέσα από τη συλλογή «The Essential Great White»



To 1985 είχαν επιχειρήσει και οι Αμερικανοί crossover-άδες S.O.D. να διασκευάσουν το κομμάτι μέσα από το άλμπουμ τους, Speak English Or Die (δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω το κομμάτι). Eσείς, πάντως, κρατάτε όποια εκδοχή σας αρέσει περισσότερο...

We both know what memories can bring
They bring diamonds & rust...



ΤΗΕ SHADOW



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...