Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Ποιός είναι ο γεράκος του Led Zeppelin IV;

ΠΕΝΗΝΤΑ ΔΥΟ χρόνια μετά την κυκλοφορία του μοναδικού IV των Led Zeppelin, φαίνεται πως λύθηκε το... μυστήριο, σχετικά με το πρόσωπο που απεικονίζει το θρυλικό πλέον αυτό άλμπουμ...









Πολλοί μύθοι πλάστηκαν γύρω από αυτό το εξώφυλλο -όπως συνέβαινε εκείνον τον καιρό με πολλά εξώφυλλα του σκληρού ήχου. Κάτι οι στίχοι του 
Stairway to Heaven, κάτι το εσώφυλλο με τον μάγο, τα σενάρια έδωσαν και πήραν για 52 ολόκληρα χρόνια.

Ομως, η λύση στο μυστήριο φαίνεται πως δόθηκε τελικά.

Το κάδρο με έναν γεράκο που κουβαλά ένα δεμάτι από ξύλα, ο γκρεμισμένος τοίχος του οικήματος και στο φόντο το πολυόροφο κτίσμα που σηματοδοτεί μια νέα εποχή, άφηνε χώρο για πολλές ερμηνείες και η ταυτότητα του ανθρώπου παρέμενε άγνωστη για πάνω από μισό αιώνα, όπως και άλλα στοιχεία της πρωτότυπης φωτογραφίας, μαζί και του προσώπου που την τράβηξε.

Το βρετανικό μουσείο Wiltshire, ενέταξε τελικά στη συλλογή του αυτή τη φωτογραφία, η οποία είχε γίνει το εξώφυλλο του 4ου άλμπουμ των Led Zeppelin. Στις 8 Νοεμβρίου του 2023 λοιπόν, την ίδια μέρα κυκλοφορίας του δίσκου, το μυστήριο λύθηκε.


Η πρωτότυπη εικόνα, είχε βρεθεί σε άλμπουμ φωτογραφιών της ύστερης βικτωριανής εποχής και ανακαλύφθηκε από τον Brian Edwards, επισκέπτη και ερευνητή στο Περιφερειακό Κέντρο Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, μέσα από ένα άλμπουμ με τίτλο «Αναμνήσεις μιας επίσκεψης στο Shaftesbury», ενώ δίπλα ήταν γραμμένη η ημερομηνία «1892».

Ο ηλικιωμένος άνθρωπος του εξωφύλλου ονομαζόταν Lot Long ή Longyear, είχε γεννηθεί στο Mere το 1823 και απεβίωσε το 1893. Την εποχή που τραβήχτηκε η φωτογραφία, ο Lot ήταν χήρος, ζούσε σε ένα μικρό εξοχικό σπίτι στην Shaftesbury Road και εργαζόταν ως τεχνίτης αχυροσκεπών.

Αυτός που τράβηξε τη φωτογραφία ήταν ο 
Ernest Howard Farmer (1856-1944), άλλοτε διευθυντής Σχολής Φωτογραφίας και καθηγητής φωτογραφίας από το 1882.

Ο 
Robert Plant, σχεδόν 80 χρόνια μετά, βρήκε τη φωτογραφία σε ένα κατάστημα με αντίκες κοντά στο σπίτι του Jimmy Page στο Pangbourne του Berkshire και αποφάσισε πως θα ήταν ό,τι καλύτερο για να γίνει εξώφυλλο για το πρώτο άλμπουμ της μπάντας χωρίς τίτλους και λογότυπο. Ενα άλμπουμ που είχε ως δεύτερο τίτλο το Four Symbols.   





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...