Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: Nightwish - Wishmaster [2000]


OI NIGHTWISH αν και δε θεωρούνται πρωτοπόροι του συμφωνικού metal, παρ' όλα αυτά, πρωτοπόρησαν σ' αυτό το μουσικό ιδίωμα δημιουργώντας ένα ξεχωριστό πλαίσιο με τα γυναικεία οπερετικά φωνητικά της Τarja, κάνοντας αίσθηση ήδη από το πρώτο άλμπουμ τους, το Angels Fall First του 1997. Κι αν για πολλούς το Oceanborn που ακολούθησε, έναν χρόνο μετά, θεωρείται το κορυφαίο μέχρι σήμερα άλμπουμ τους, εγώ θα σταθώ στο τρίτο, το Wishmaster του 2000 για έναν και απλό λόγο: Πρόκειται για το άλμπουμ που τους μετέτρεψε από ένα ανερχόμενο φινλανδικό γκρουπ, σε μια σπουδαία και πλέον, καταξιωμένη μπάντα...





{Παραμύθι, μαγεία, μελαγχολία, μαεστρία...}


Με το Oceanborn να έχει μαγνητίσει κόσμο και κοσμάκη, ο ιδρυτής, πληκτράς, συνθέτης και στιχουργός του γκρουπ, Tuomas Holopainen, δημιουργεί ένα νέο άλμπουμ μέσα σε ενάμισι χρόνο. Το Wishmaster δεν θα έχει την επιθετικότητα, ούτε την πολυπλοκότητα του προκατόχου του. Οι Nightwish «τιθασεύονται» μέσα σε πιο μελαγχολικά και μελωδικά «δεσμά», κινούμενοι ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή και πετυχαίνοντας ένα ασύλληπτο αποτέλεσμα στην παραγωγή του άλμπουμ.

Η σοπράνο Tarja Turunen έχει πλέον αποκτήσει και τη metal πείρα στα ερμηνευτικά καθήκοντά της, ενώ έχει την τύχη να τη συνοδεύουν, τόσο ένα εκπληκτικό rhythm section (Jukka Nevalainen στα ντραμς και Sami Vnaska στο μπάσο), όσο και ένας «λιτός», αλλά
σπουδαίος κιθαρίστας όπως ο Εmppu Vuorinen. Το κλίμα που δημιουργεί το άλμπουμ από τα πρώτα δευτερόλεπτα, καθηλώνει. Από το Wishmaster κι έπειτα, η Tarja μεταμορφώνεται ξεκάθαρα σε μια ντίβα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αποκοπή της από το γκρουπ, μέχρι το διαζύγιο του 2005, κατά το οποίο η μπάντα με επιστολή προς την τραγουδίστρια, έκανε λόγο για παρεμβάσεις του Aργεντίνου συζύγου και μάνατζέρ της, Marcelo Cabuli.

Το Wishmaster καλωσορίζει τον ακροατή με το She Is My Sin. Ενα άρτια δομημένο κομμάτι με επιβλητικές δίκασες στα ντραμς και εντυπωσιακή ερμηνεία της Tarja. Tα πλήκτρα προαναγγέλλουν το Kinslayer. Η κιθάρα του Vuorinen και εδώ, όπως σε όλο το άλμπουμ, δεν ακούγεται σαν ξεχωριστό μέλος. Ολα λειτουργούν με μέτρο κάτω από τη μπαγκέτα του Holopainen. Ομορφα ριφ, δουλεμένες γέφυρες, τα πάντα σε απόλυτη αρμονία. Τα... κινηματογραφικά πλήκτρα δημιουργούν ένα συμφωνικό μέταλ παραμύθι που συναρπάζει. Η Tarja «απαντά» στο Come Cover Me κάνοντας μυθικό το ρεφρέν του κομματιού. Κάπως έτσι πρέπει να ηχούσαν οι Σειρήνες στα αυτιά του Οδυσσέα... Wanderlust: Ενα δυναμικό, επιθετικό κομμάτι. Πλήκτρα και δίκαση παίζουν μεταξύ τους σαν δύο πνεύματα της φινλανδικής μυθολογίας, κι εκεί που νομίζεις ότι έχεις δει το... έργο, οι Nightwish το γυρίζουν σε progressive με κοφτά ριφ· μια heavy παρένθεση παρένθεση που παραπέμπει σε Pantera. Mαγεία.



Οι ρυθμοί πέφτουν στο Two for Tragedy. Μια σπαρακτική ερμηνεία της Tarja που αναδεικνύει μια πρωτόγνωρη θεατρικότητα σε ένα slow tempo κομμάτι με φλάουτο και έντονα συναισθήματα. Ακολουθεί το Wishmaster· μια οπερετική κατάθεση της Tarja σε μια σύνθεση που καθηλώνει. Ο Nevalainen δεν αφήνει νότα να ξεφύγει από τα... ταμπούρα του. Το συμφωνικό metal σε δυσθεώρητα ύψη με ένα εξαιρετικό σόλο του Vuorinen.

Αν και το Bare Grace Misery δεν αποτελεί το κορυφαίο κομμάτι του άλμπουμ, η γενική εικόνα του Wishmaster δεν το αφήνει να «βυθιστεί», χωρίς απαραίτητα το συγκεκριμένο τραγούδι να θεωρείται κακό. Crownless: Ο,τι πιο κοντινό στο Oceanborn. Οι Νightwish ανεβάζουν ταχύτητες, επιβάλλονται στον ακροατή με δίκαση, πλήκτρα και φυσικά την Tarja, σε ένα εκπληκτικό power metal κομμάτι. Ακολουθεί μια μυθική ερμηνεία της στο Σεξπιρικό Deep Silent Complete. Μελωδία και «γρέζι» εκεί που πρέπει. Δίκαση, ριφ και η παραμυθένια συνοδεία της Tarja, συναρπάζουν ειδικά στο φινάλε του κομματιού. Ανατριχιαστικό «σβήσιμο». Στο Dead Boy's Poem θα ακούσουμε ακόμη ένα μελαγχολικό κομμάτι με υπέροχο σόλο στο μέσον του. Θα... μαυρίσει την ψυχή πολλών, αλλά αξίζει πολλά, ειδικά όταν έρχεται προς το τέλος του μια απίθανη αλλαγή tempo. Για φινάλε, το γκρουπ μάς χαρίζει το FantasMic. Ενα απωθημένο του Holopainen που αφορά στον Disney και στους ήρωές του. Τίτλος και στίχοι του κομματιού έχουν ληφθεί από τη Disneyland της Καλιφόρνια. Tο φλάουτο κάνει το κομμάτι πιο φολκ ή πιο... παιδικό κατ' άλλους. Ενα μπερδεμένο εγχείρημα, μάλλον περιττό για ένα τέτοιο άλμπουμ.

Εν κατακλείδι, οι Nightwish με το Wishmaster, υπέγραψαν την καθιέρωσή τους στο παγκόσμιο metal στερέωμα. Οι επιβλητικές μελωδίες τους, η καλοζυγισμένη παραγωγή, οι μαεστρικές συνθέσεις του Holopainen και η επιβλητική παρουσία της Tarja, χάρισαν στην ανθρωπότητα ένα λαμπερό κόσμημα. Το Wishmaster θα «χορτάσει» τους φίλους του metal, αλλά είμαι πεπεισμένος πως μπορεί να το απολαύσει κάθε μουσικόφιλος, ανεξαρτήτου προτίμησης, γούστου, ακόμη και ηλικίας. Kαλή εβδομάδα σε όλους.


Track List:

1. She Is My Sin 04:46
2. The Kinslayer 03:59
3. Come Cover Me 04:34
4. Wanderlust 04:51
5. Two for Tragedy 03:50
6. Wishmaster 04:24
7. Bare Grace Misery 03:41
8. Crownless 04:29
9. Deep Silent Complete 03:58
10. Dead Boy's Poem 06:47
11. FantasMic 08:18
Total 53:37

THE SHADOW








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...