Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Εφυγε από τη ζωή και ο τεράστιος Leonard Cohen


ΕΝΑΣ σπουδαίος καλλιτέχνης, ο τροβαδούρος του έρωτα, ο Leonard Cohen, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους συνθέτες της εποχής του, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, μπαίνοντας κι αυτός στο μανιασμένο τσουνάμι θανάτου που έχει σκορπίσει το 2016. «Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης, Leonard Cohen πέρασε στην άλλη πλευρά», γράφτηκε στη σελίδα του στο Facebook...




Oπως έγινε γνωστό από την οικογένειά του, ο χρόνος και ο τόπος της κηδείας θα ανακοινωθεί προσεχώς, ενώ ζητήθηκε σεβασμός στην ιδιωτική ζωή των συγγενών από φίλους και ΜΜΕ. Τον περασμένο μήνα ο Καναδός καλλιτέχνης κυκλοφόρησε το 14ο άλμπουμ μιας καριέρας που ξεκίνησε το μακρινό 1967.

Στην αγαπημένη του Υδρα.
Γεννημένος στις 21 Σεπτεμβρίου του 1934 στο Westmount του Κεμπέκ, άρχισε να παίζει κιθάρα και να γράφει ποίηση κατά τη διάρκεια της εφηβείας του. Τα ποιήματα αυτά ξεκίνησε να τα δημοσιεύει όταν πήγε στο κολλέγιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’60 το αφιέρωσε στο γράψιμο.

Στη δεκαετία αυτή, ερωτεύθηκε την Ύδρα, τη δεύτερη πατρίδα του -όπως την αποκαλούσε. Εκεί αγόρασε σπίτι και μέσα σ’ αυτό έγραψε ένα μεγάλο μέρος του έργου του, όπως το θρυλικό The Favorite Game, ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, που αφορά σ’ έναν άνθρωπο που βρίσκει το νόημα της ζωής στη συγγραφή.

Στη δεκαετία του ’90 αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή και έμεινε για χρόνια σε ένα βουδιστικό μοναστήρι κοντά στο Λος Αντζελες. Από το 2008 μέχρι το 2013 πραγματοποίησε μια μεγάλη σειρά ζωντανών εμφανίσεων ανά τον κόσμο. Τα έργα του διασκευάστηκαν περισσότερες από 1.500 φορές από καλλιτέχνες όπως οι Johnnie Cash, Joan Baez, Nick Cave, Joe Cocker, R.E.M., Peter Gabriel και πολλοί άλλοι.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...