Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Nazareth - Tattooed On My Brain [2018]


ΣΑΡΑΝΤΑ επτά χρόνια μετά το ταπεινό ξεκίνημά τους, οι Σκωτσέζοι Nazareth παρουσιάζουν το 24ο άλμπουμ τους και για πρώτη φορά καλούνται να πορευθούν χωρίς τον 
Dan McCafferty, τον εμβληματικό τραγουδιστή με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του - σήμα κατατεθέν της μπάντας. Παρ' όλα αυτά, το Tattoed On My Brain, παρά τον... κοινότυπο τίτλο του, κρύβει θετικές εκπλήξεις...






{Οι Nazareth δεν... βγάζουν μάτια, αλλά τραβούν τα βλέμματα}


Καλώντας στο μικρόφωνο τον Carl Sentance, με μικρή θητεία στους Κrokus, γίνεται αντιληπτό πριν τεθεί προς ακρόαση το άλμπουμ, ότι οι Nazareth έχουν ήδη διαφοροποιήσει το στυλ τους. Και, πράγματι, αυτό συμβαίνει. Το γκρουπ επιχειρεί ένα είδος... επανεκκίνησης (έστω και στη δύση της καριέρας τους) με συνθέσεις πολύ πιο rock n' roll, οι οποίες πολλές φορές ακουμπούν τα σύνορα του sleaze rock.

Οι Nazareth «συμπλέουν» με το -α λα AC/DC - Krokus- φωνητικό φάσμα του Sentance και παρουσιάζουν μια πιο ζωηρή, πιο ξεσηκωτική εκδοχή τους, τουλάχιστον στην πλειονότητα των κομματιών.

Στους πιστούς φίλους της μπάντας θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να βάλουν σε μία... σειρά αυτά που θα ακούσουν, αλλά θεωρώ πως πολύ σύντομα -ίσως και από τη δεύτερη κιόλας ακρόαση- θα «συναντήσουν πάλι τους... Nazareth. O Jimmy Murrison υποστηρίζει εξαιρετικά στις κιθάρες το όλο εγχείρημα, ενώ ο Pete Agnew (το μόνο ιδρυτικό μέλος του γκρουπ που έχει απομείνει πλέον) αποδίδει με ιδιαίτερο κέφι και μεράκι, τόσο ηχητικά όσο και εκτελεστικά, τα μέρη του μπάσου, γεγονός που προσδίδει πολλά «συν» στο άλμπουμ.


Αν και θα προτιμούσα κατά 2-3 κομμάτια μικρότερο το track listing, oι Nazareth κρατούν σε πολύ καλά επίπεδα τον πήχη τους, μέσα από συνθέσεις που άλλοτε βγάζουν μια έντονη (και καλώς εννοούμενη εδώ) αμερικανίλα, όπως το Never Dance with the Devil και πολύ... Texas, όπως στο Push, άλλοτε μια ιδιαίτερη blues προσέγγιση όπως στο Change, αλλά και στιγμές που θυμίζουν εποχές McCafferty (Rubik’s Romance ή Pole To Pole). Το κομμάτι που ξεχωρίζει αισθητά στο άλμπουμ, δεν είναι άλλο από το State of Emergency, που κινείται μακριά μεν από τα στάνταρ των Nazareth, δεν παύει όμως να αποτελεί τον... δυναμίτη αυτής της προσπάθειας, που εμπλουτίζεται και την ξεχωριστή ερμηνεία του Sentance, ο οποίος θυμίζει έντονα σε κάποια σημεία του τραγουδιού, τον Ian Gillan.

Οι Nazareth έχουν «χτίσει» ένα βαρύ όνομα τόσα χρόνια και δείχνουν να μην το βάζουν κάτω (κι ας τους γνωρίζουν πολλοί μόνο από τη διασκευή του Love Hurts). Η ποιότητα και η πείρα υπάρχουν, όμως ο Pete Agnew και η παρέα του φωνάζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι το αίμα κυλάει ορμητικά στις φλέβες τους ακόμη. Kαλό μήνα σε όλους!


Τα κομμάτια:

1. Never Dance with the Devil 3:00 
2. Tattooed on My Brain 2:49 
3. State of Emergency 3:41 
4. Rubik’s Romance 4:05 
5. Pole To Pole 4:21 
6. Push 3:48 
7. The Secret Is Out 5:30 
8. Don’t Throw Your Love Away 3:37 
9. Crazy Molly 3:02 
10. Silent Symphony 3:48 
11. What Goes Around 4:00 
12. Change 3:56 
13. You Call Me 6:10

ΤΗΕ SHADOW
Αξιολόγηση: 7/10








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...