Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Love Hurts [The Everly Brothers] 1960


Φανταστείτε ότι βρίσκεστε το τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» και μία ερώτηση που θα αποφέρει ένα τεράστιο ποσό, αφορά το κομμάτι Love Hurts. «Σε ποιο συγκρότημα "ανήκει" το τραγούδι;», σάς ρωτά ο παρουσιαστής. «Στους Nazareth», επιλέγετε εσείς. Χάσατε. «Ποιοι έχουν διασκευάσει αυτό το κομμάτι;», θα μπορούσε να είναι μια δεύτερη ερώτηση. «Οι Nazareth», απαντάτε πάλι. Χάσατε ξανά. Διότι, το Love Hurts έχει διασκευαστεί από ουκ ολίγους καλλιτέχνες (τις σημαντικότερες προσπάθειες θα δούμε σήμερα), εκτός από τους Nazareth, με τους οποίους έγινε γνωστό...




Το 1960, λοιπόν, το ζεύγος των Αμερικανών τραγουδοποιών Felice και Boudleaux Bryant δημιούργησε το Love Hurts για το 4ο άλμπουμ των The Everly Brothers, A Date with the Everly Brothers. Aπό το σημείο αυτό, το ιστορικό πλέον κομμάτι, ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι στην... αιωνιότητα, περνώντας από τα χείλη δεκάδων τραγουδιστών και τραγουδιστριών, κάθε είδους. Σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία του, ο Roy Orbison, αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα του κομματιού και το διασκευάζει για το single του, Running Scared του 1961.
Eχοντας προηγηθεί κι άλλες προσπάθειες καλλιτεχνών, το 1975 έρχεται η σειρά των Σκωτσέζων Νazareth, να διασκευάσουν το κομμάτι και να το κάνουν συνώνυμό τους μέχρι σήμερα. Στο άλμπουμ Hair of the Dog, οι Dan McCafferty, Manny Charlton, Pete Agnew και Darrell Sweet, αποδίδουν μοναδικά το Love Hurts σε μία εκτέλεση που καμία άλλη δεν θα ξεπεράσει έως τώρα.


Την ίδια, περίπου, εποχή, η Cher επιχειρεί και αυτή να κάνει «δικό της» το Love Hurts, διασκευάζοντάς το για το 6o άλμπουμ της, Stars. Μία προσπάθεια, καθόλου κακή, για τα δεδομένα της, φυσικά.


Ενα χρόνο μετά, η Aμερικανίδα Jennifer Warnes, μαγεύεται από το τραγούδι και το τοποθετεί στο ομώνυμο άλμπουμ της. Το 1981, Αμερικανός Don McLean κυκλοφορεί το άλμπουμ Believers και βάζει και αυτός το... δάχτυλο στο μέλι του Love Hurts.
1990. H φοβερή και τρομερή Joan Jett κυκλοφορεί το The Hit List, ένα εξαιρετικό άλμπουμ δικών της διασκευών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το Love Hurts.


To 1993 ο Paul Young κυκλοφορεί τη συλλογή Best Ballads και διασκευάζει γι' αυτό το άλμπουμ το κομμάτι. 1995. Οι αδελφές Wilson, κατά κόσμον Heart, δίνουν ένα unplugged live στο Σιατλ (Τhe Road Home), την παραγωγή του οποίου αναλαμβάνει ο John Paul Jones των Led Zeppelin. Το Love Hurts διασκευάζεται αριστοτεχνικά και μαγεύει.


To 2003 η Sinéad O'Connor κυκλοφορεί ένα διπλό άλμπουμ με διασκευές, live εκτελέσεις και πολλά άλλα, με τον... λιτό τίτλο, She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty. Το Love Hurts ερμηνεύεται από την Ιρλανδή... με τον αναμενόμενο δικό της τρόπο. Δύο χρόνια μετά, ο Keith Richards συναντά τη Norah Jones σε μία ζωντανή ηχογράφηση, αφιέρωμα στον Gram Parsons, με τον τίτλο Return To Sin City. Ενδιαφέρουσα άποψη...


Τελευταία αξιόλογη προσπάθεια πάνω στο Love Hurts, συναντάμε το 2006, όπου ο Rod Stewart στο άλμπουμ Still the Same... Great Rock Classics of Our Time, διασκευάζει μεγάλα κομμάτια του παρελθόντος και φυσικά το σημερινό τραγούδι μας. Τα σέβη μου...

THE SHADOW



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...