Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

«Εφυγε» στα 69 του ο Γιάννης Σπάθας


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Σπάθας δεν ήταν μόνον ένας εξαιρετικός κιθαρίστας. Ηταν κι ένας σπουδαίος άνθρωπος. Το ελληνικό ροκ είναι σαφώς πιο φτωχό από σήμερα. Ο Γιάννης στα 69 του δεν είναι πια κοντά μας, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στον ελληνικό σκληρό ήχο...





«Ηρθαν από τους Παξούς τέλη της δεκαετίας του '50», μου λέει η μητέρα μου, η οποία μεγάλωσε μαζί, στην ίδια γειτονιά με τον Γιάννη, στον Απόλλωνα στου Ρέντη. «Η οικογένειά του ήταν εξαιρετική. Είχε μία μεγαλύτερη αδερφή και μαζί με τους γονείς τους, δούλευαν σκληρά», συνεχίζει. «Εμείς παίζαμε στους γύρω χωμάτινους δρόμους, αφού τότε εκεί ήταν περιβόλια, τα οποία έγιναν κατοικίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ήρθε πολύς κόσμος», θυμάται.

«Με τον Γιάννη κάναμε πολύ παρέα, αλλά θυμάμαι ότι ποτέ δεν πείραξε κανένα παιδί. Ηταν πάρα μα πάρα πολύ καλός άνθρωπος και σεβόταν τους γύρω του», μου λέει με θαυμασμό.

Ο Γιάννης μεγαλώνοντας μαγνητίστηκε από τον σκληρό ήχο και την κιθάρα και ίδρυσε τους Socrates Drank the Conium (ή απλά Socrates) το 1969 στον Πειραιά μαζί με τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστόπουλο (μετέπειτα 2002 GR).

«Η γιαγιά μου δεν άντεχε να με ακούει να παίζω Χέντριξ και με έδιωξε από το σπίτι», λέει στη Μηχανή του Χρόνου (δείτε το βίντεο πιο κάτω). Για να μάθει να παίζει τα ροκ τραγούδια στην κιθάρα του, πήγαινε καθημερινά και τα άκουγε σε ένα σουβλατζίδικο στον Πειραιά και επέστρεφε σπίτι του άρον – άρον για τα προβάρει. 

O ήχος τους είχε επιρροές από τα μεγαθήρια της εποχής όπως oι Hendrix, Zappa, Cream, Deep Purple, Rolling Stones και τα κομμάτια τους Starvation και Mountains, άφησαν εποχή. Γράφουν και σε αγγλικό στίχο. Koρυφαία τους στιγμή το live στο Hammersmith Odeon του Λονδίνου ως support σε περιοδεία των U.F.O.

Το 1983, μετά τη διάλυση των Socrates, ο Σπάθας συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με καλλιτέχνες όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Λιδάκης, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Ελένη Καραΐνδρου κ.ά. Επίσης συνέθεσε τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα. Το 1999 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, στον οποίο είχε συμμετοχή η Χάρις Αλεξίου.
Για αρκετά χρόνια μετά το 1986, το γκρουπ δεν έκανε ζωντανές εμφανίσεις. Ωστόσο, το 1999 επανενώθηκε με συναυλία στον Λυκαβηττό, όπου τα βασικά μέλη βρέθηκαν ξανά μαζί (Τουρκογιώργης-Σπάθας-Τρανταλίδης) με την προσθήκη καινούργιων μουσικών (Δημήτρης Μπέλλος - πλήκτρα, Μαρκέλλα Παναγιώτου και Νίκος Κουρουπάκης - δεύτερα φωνητικά). Μαζί τους συνεργάστηκε ο πιανίστας Δημήτρης Πολύτιμος.

Σύμφωνα με τον μηχανικό ήχου Brent Lambert του στούντιο Kitchen Mastering, αν ο Σπάθας ηχογραφούσε τη δεκαετία του 1970 στην Αμερική, το όνομά του θα είχε γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Καλό ταξίδι Γιάννη...

ΤΗΕ SHADOW









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...