Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Side Effects: Η μπάντα δημιουργήθηκε για να βγει το Expedition


ΜΙΑ ΝΕΑ αξιόλογη ελληνική μπάντα θα κυκλοφορήσει το παρθενικό άλμπουμ της με τίτλο Expedition, το προσεχές Σάββατο. Πρόκειται για τους Side Effects. Και μπορεί το όνομα να είναι (ακόμη) άγνωστο στο ευρύ κοινό, ωστόσο οι... παροικούντες την Ιερουσαλήμ, έχουν σχηματίσει άποψη εδώ και πολλούς μήνες, καθώς το γκρουπ έχει... υποβάλλει τα διαπιστευτήριά του σε ουκ ολίγες ζωντανές εμφανίσεις...








{Γ. Νυδριώτης: Θεωρώ το άλμπουμ ως μια κατάκτηση.
Χρ. Μπουβής: Πήρα μαθήματα ζωής και μουσικής}


To SHADOW NATION είχε την τύχη να παρακολουθεί στενά τη μέχρι τώρα πορεία τoυς. Ο ιθύνων νους του γκρουπ, Γιώργος Νυδριώτης (μπάσο) και ο Χρήστος Μπουβής (ντραμς) -πάντα είχα αδυναμία στα rhythm section- μιλούν για το Expedition και τους Side Effects, τους οποίους συμπληρώνουν φυσικά οι Τάσος Λάζαρης (φωνή, κιθάρα), Κώστας Γραμμένος (κιθάρα) και Ανδρέας Ζωγραφίδης (κιθάρα).

- Γιώργο, Χρήστο, το Expedition είναι πλέον έτοιμο. Περιγράψτε μου τα συναισθήματά σας, όταν πιάσατε στα χέρια σας για πρώτη φορά το πρώτο άλμπουμ σας.

Χρήστος: Συγκίνηση, χαρά, ευγνωμοσύνη.


Γιώργος: Με μία λέξη ολοκλήρωση. Ηταν μία επιθυμία που θέλαμε να την εκπληρώσουμε για παραπάνω από 3 χρόνια. Πολλές μπάντες που έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο γνωρίζουν τις δυσκολίες, τον ανήφορο, αλλά και τις χαρές που κρύβει αυτή η διαδρομή. Και έχοντας πολλά σκαμπανεβάσματα στην πορεία, τα οποία μας κόστισαν και χρόνο, μπορώ να πω πως αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος που φτάσαμε μέχρι εδώ. Προσωπικά το θεωρώ ως μία κατάκτηση.


Οι Side Effects: Από αριστερά: Χρ. Μπουβής, Γ. Νυδριώτης, Τ. Λάζαρης
(με το τζιν μπουφάν), Κ. Γραμμένος (με το σκουφί), Αν. Ζωγραφίδης.
- Οταν ξεκινούσατε να δημιουργείτε τη μπάντα, είχατε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι κάποια στιγμή θα κυκλοφορούσατε άλμπουμ;


Γιώργος: Η αλήθεια είναι πως ο κύριος λόγος δημιουργίας της μπάντας ήταν να βγει αυτό το άλμπουμ. Κάποια κομμάτια που περιλαμβάνονται στο Expedition, τα είχα γράψει πολλά χρόνια πίσω, λίγο αφότου είχα τελειώσει το λύκειο. Πάντα έψαχνα να βρω κόσμο για να μπορέσουμε να τα ηχογραφήσουμε. Βέβαια, ο αρχικός μου στόχος έφτανε μέχρι κάποια πρόχειρη ηχογράφηση, εντελώς ερασιτεχνικού επιπέδου, και όχι η ολοκληρωμένη δουλειά που έχουμε φτάσει να έχουμε στα χέρια μας. Και ευχαριστώ τα παιδιά της μπάντας που μου έδειξαν αυτόν τον δρόμο, αλλά και που σαν ομάδα το ολοκληρώσαμε πλέον.


Χρήστος: Εμείς το πήγαμε ανάποδα, τα κομμάτια προϋπήρχαν του γκρουπ... Eτσι λοιπόν φτιάχτηκε μια μπάντα για να πλαισιώσει τον δίσκο. Και παρόλο που δεν είχα κάποια σχετική εμπειρία πάνω σε μια τέτοια δουλειά, ο Γιώργος επέμεινε στο ότι το όλο εγχείρημα θα πρέπει να βασιστεί σε ανθρώπους που θα έχουν χημεία μεταξύ τους.

- Οι Maiden-ικές επιρροές σας, αλλά και η power metal προσέγγισή σας είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς στο άλμπουμ, όμως τόσο οι συνθέσεις και ο ήχος, παρά αυτή την ταύτιση που θα διακρίνει ο ακροατής, είναι άκρως ελκυστικά και προσεγμένα. Αυτό το προφίλ της μπάντας ήταν προκαθορισμένο ή προέκυψε στην πορεία;


Γιώργος: Υπήρχε, εξ αρχής μία ιδέα για το που θα κινηθεί μουσικά η μπάντα. Και όπως παρατήρησες οι επιρροές μας είναι και οδηγός μας. Ωστόσο, σε προσωπικό επίπεδο, οι πέντε μας έχουμε διαφορετικό αγαπημένο ήχο, δημιουργήσαμε μία μίξη που βγάζει και κάποιες προσωπικές επιρροές. Ο Κώστας με τον Ανδρέα π.χ είναι δύο εκ διαμέτρου διαφορετικοί κιθαρίστες ως προς την προσέγγιση θα 'λεγε κανείς, αλλά αυτή η διαφορά πιστεύω, δίνει το αλατοπίπερο που θα φτιάξει κάτι καινούριο, για το αυτί του ακροατή.

- Αν υποθέσουμε ότι δεν είστε μέλη των Side Effects, για ποιους λόγους θα προτείνατε σε κάποιον να ακούσει το άλμπουμ και ποια σημεία να προσέξει;


Γιώργος: Θέλαμε να δώσουμε έμφαση σε δυναμικά ρεφρέν και ευχάριστες μελωδίες που θα σου μείνουν. Είμαι φαν των πιασάρικων ριφ αλλά και μελωδιών εν γένει, και θέλω να πιστεύω πως υπάρχουν τέτοιες στη δουλειά μας. Θεματολογικά το άλμπουμ επικεντρώνεται κυρίως στην Οδύσσεια, ένα concept που πάντα με συγκινούσε και με συνέπαιρνε και κάποιες πινελιές με παραδοσιακά όργανα νομίζω εντείνουν την αίσθηση του χαρακτήρα της ιστορίας αυτής.



- Side Effects. Πως προέκυψε αυτός ο τίτλος;


Χρήστος: Για την ονομασία και τον σχεδιασμό του λογότυπου ευθύνομαι εγώ. Ετσι είχα σκεφτεί πως θα έλεγαν την μπάντα που ενδεχομένως να έφτιαχνα μια μέρα. Το πρότεινα στο Γιώργο και ενθουσιάστηκε. Ετσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με αυτό το όνομα. Και fun fact: τα διαλυτικά πάνω από το Ε δεν υπήρχαν από την αρχή, αλλά προστέθηκαν στην πορεία, έπειτα από προτροπή της εταιρείας μας, για νομικούς λόγους.


Γιώργος: Τα είπε όλα νομίζω. Ουσιαστικά μέσω του ονόματός μας θέλουμε να προσδώσουμε τις «παρενέργειες» που έχουν πάνω μας οι επιρροές μας. Οπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν θέλουμε να κρύψουμε αυτό που μας κινεί σαν μουσικούς, προσπαθώντας ωστόσο να πάμε κι ένα βήμα παραπέρα.

- Είστε μη επαγγελματίες μουσικοί, είστε εργαζόμενοι, αλλά και οικογενειάρχες. Τι θα καθορίσει το επόμενο βήμα του γκρουπ; Θα αντέξει η πεντάδα μαζί;


Χρήστος: Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για το επόμενο βήμα, αν εννοείς ένα καινούριο άλμπουμ. Όλοι έχουμε κουραστεί και ψυχικά και σωματικά και ιδιαίτερα οικονομικά. Μετά το Release Party στις 06/07/2019 που θα γίνει στο Crow Live Stage θα κάνουμε τις διακοπές μας και στην πορεία... βλέπουμε.


Γιώργος: Μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει αυτό. Ενα από τα πιο σημαντικά πράγματα που φτιάχνονται από τέτοιου είδους projects είναι οι φιλίες. Και μέσα από τις δυσκολίες, αν πιστεύεις πραγματικά στον εαυτό σου αλλά και στους άλλους, μπορούν πραγματικά να σε δέσουν. Φυσικά, οι οικογενειακές αλλά και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, είναι αυτό που είναι βασική προτεραιότητα όλων, οπότε βάσει αυτού κανονίζουμε και την πορεία της μπάντας.

- Στο επόμενο βήμα -αν και όποτε έρθει- σκέπτεστε να παραμείνετε στο ίδιο ύφος συνθέσεων; Υπάρχουν ιδέες ή σκέψεις για κάτι άλλο, έστω κι αν η ερώτηση τίθεται αρκετά νωρίς;


Χρήστος: Ιδέες υπάρχουν μερικές για επερχόμενο άλμπουμ, αλλά όντως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο... Προς το παρόν θέλουμε να δρέψουμε τους καρπούς αυτού του άλμπουμ.


Γιώργος: Με το που τελειώσαμε τις ηχογραφήσεις, άρχισαν να πέφτουν κάποιες νέες ιδέες στο τραπέζι από όλα τα παιδιά. Δεν έχουμε προλάβει όμως να ασχοληθούμε πραγματικά με κάποια ολοκληρωμένη νέα σύνθεση καθώς είτε λόγω προσωπικών προγραμμάτων, είτε λόγω του προγράμματος της μπάντας με ζωντανές εμφανίσεις, ξεμέναμε από χρόνο.
Αν και υπάρχει ένας κεντρικός γνώμονας για το ύφος μας, πιστεύω πως θα κινηθεί και σε κάποια άλλη κατεύθυνση, κυρίως γιατί θα έρθουν συνθέσεις και από άλλα παιδιά και όχι κυρίως από μένα όπως έγινε στην παρούσα δουλειά. Και λόγω αυτού, έχω την πίστη πως θα βγει και κάτι πιο καλό στη συνέχεια.


- Τι κρατάτε, τι πετάτε όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε, από τα πρώτα βήματα μέχρι σήμερα; Πήρατε νέα μαθήματα ζωής και μουσικής;

Γιώργος: Οσον αφορά εμένα, οπωσδήποτε ήταν ένα μάθημα, καθώς δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία δημιουργίας μια τέτοιας δουλειάς. Από εμπειρίες δεν θα πέταγα κάτι γιατί ακόμα και οι άσχημες σε κάνουν πιο σοφό και δυνατό. Συνεπώς ξέρουμε τι να μην επαναλάβουμε στην πορεία. Το να ηγούμαι, κατά κάποιον τρόπο, αυτής της προσπάθειας, χωρίς να έχω ξανακάνει κάτι παρόμοιο, μου έχει μάθει αρκετά πράγματα και για τα τεχνικά ζητήματα, για τον χώρο γενικότερα, αλλά και τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Από κει και πέρα ξέρω ποιοι δρόμοι έχουν μείνει καθαροί για να τους περπατήσω μαζί με τους συμπαίκτες μου.

Χρήστος: Τα μαθήματα ζωής και μουσικής πάρα πολλά για εμένα. Κρατάω ότι έκανα τέσσερις καινούριους φίλους, που, πίστεψέ με, την έχω ιερή αυτή τη λέξη. Οτι εξελίχθηκα ως ντράμερ, γιατί έχοντας απέναντι σου τόσο καλούς μουσικούς, αναγκαστικά μόνο καλύτερος γίνεσαι. Οπως επίσης και ότι τώρα πια ξέρουμε πως γίνεται, κι έτσι δεν θα «χάσουμε χρόνο» όπως με αυτό το άλμπουμ. Δεν θα ήθελα να πετάξω κάτι, γιατί αν έλειπε κάτι, ίσως αυτό το «ταξίδι» να μην ήταν τόσο μαγικό για εμένα.

- Νιώθετε ότι εισπράξατε θετική ενέργεια από φίλους και συνεργάτες;


Χρήστος: Προσωπικά εισέπραξα πολλή θετική ενέργεια από τους περισσότερους φίλους μου (μιας και οι περισσότεροι είναι μεταλάδες) και κάποιοι με στήριξαν ίσως και περισσότερο από την οικογένειά μου. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για την υποστήριξη τους και ελπίζω το άλμπουμ να τους ανταμείψει.


Γιώργος: Οπωσδήποτε! Νομίζω πως είμαστε από τους τυχερούς όσον αφορά σε αυτό. Ισως να έπαιξε και ρόλο το ότι έχουμε κρατήσει ένα σχετικά χαμηλό προφίλ μέχρι στιγμής, καθώς όσο πιο πολύ εκτίθεσαι, τόσο περισσότερα μέτωπα μπορεί να ανοίξεις. Γενικά, πάντως, μόνο θετικά πράγματα έχω εισπράξει.

- Ευχαριστώ θερμά για τη συνομιλία και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το παρθενικό άλμπουμ σας.


Γιώργος: Ευχαριστούμε πολύ για το βήμα. Ελπίζω οι αναγνώστες σας να ακούσουν το άλμπουμ αλλά και να τους δούμε σε κάποιο από τα επόμενά μας live.

Χρήστος: Εμείς ευχαριστούμε θερμά για την προώθηση του δίσκου μας μέσα από την ιστοσελίδα σου γιατί πιστεύω ότι λίγοι έχουν το ήθος και την σοβαρότητα που έχεις εσύ. Καλή συνέχεια και πάντα τέτοια...


ΤΗΕ SHADOW

• Υπενθυμίζεται ότι η παρουσίαση του άλμπουμ θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 06/07/2019 στο Crow Live Stage στις 22.00.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...