Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Αll Your Love (I Miss Loving) [Otis Rush] 1958 και η γέννηση του Βlack Magic Woman


Σήμερα θα «βουτήξουμε» χρονικά στο μακρινό 1958. Το Αll Your Love (I Miss Loving) είναι ένα κομμάτι αγαπήθηκε παράφορα, όχι μόνο από το κοινό, αλλά και από σπουδαίους καλλιτέχνες, δημιουργώντας μέχρι τις μέρες μας, μία απίστευτη αλληλουχία, άγνωστη σε πολλούς. Κάποια σπουδαία γκρουπ και κορυφαίοι τραγουδιστές-κιθαρίστες το διασκεύασαν και... καλά έκαναν. Γνωρίζετε, όμως, ότι το το Black Magic Woman εμπνεύσθηκε από αυτό ακριβώς το κομμάτι; Να σας... ιντριγκάρω ακόμη πιο πολύ; Σας λέω, λοιπόν, πως ούτε ο Bob Dylan έμεινε εκτός πειρασμού...



Ας πάρουμε, όμως, τα γεγονότα με τη σειρά. Eκείνη τη χρονιά -το 1958- ο 79χρονος, σήμερα, μπλουζίστας Otis Rush, ήταν γνωστός για διάφορα σινγκλς που κυκλοφορούσε. Το πρώτο κανονικό άλμπουμ του εμφανίστηκε 11 χρόνια μετά. Στο δεύτερο σινγκλ για το 1958 και όγδοο μέχρι τότε, βρισκόταν το σημερινό κομμάτι μας, το οποίο στην άλλη πλευρά συνοδευόταν από το My Baby's A Good Un. 

Οι πρώτοι που μπήκαν στον πειρασμό να «αγγίξουν» αυτό το κομμάτι, ήταν ο μεγάλος John Mayall με τους The Bluesbreakers, στο άλμπουμ Blues Breakers του 1966 με τον Eric Clapton. Ακούστε προσεκτικά τον χαρακτηριστικό «woman tone», της Gibson Les Paul του τεράστιου Clapton, πριν γίνει γνωστός ο ήχος του με τη Fender Stratocaster:



Tην 1η Απριλίου του 1980, o αδικοχαμένος Steve Ray Vaughan, διασκευάζει σε live στο Οστιν του Τέξας το Αll Your Love. Δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1992, κυκλοφορεί το live άλμπουμ In The Begining με ζωντανές εκτελέσεις, που περιλαμβάνει και το Αll Your Love:



Το 1990, ο πρόσφατα χαμένος, Gary Moore, «κρύβει» στο Still Got The Blues (σ.σ. χρησιμοποιώ το ρήμα «κρύβω», γιατί η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου, αφενός γνωρίζει τον Ιρλανδό από το ομώνυμο κομμάτι, αφετέρου έχει ακούσει μόνο αυτό, από το εν λόγω άλμπουμ, άντε και τα Oh Pretty Woman και Walking by Myself...) τη διασκευή του Αll Your Love, μία προσπάθεια που θεωρώ ότι είναι η καλύτερη από όσους έχουν ασχοληθεί με το κομμάτι:



Eναν χρόνο μετά, οι Aerosmith, βλέπουν το... κομπόδεμά τους να συρρικνώνεται και κυκλοφορούν μία oγκώδη συλλογή - box set, το Pandora's Box. Eκεί μέσα «φυτεύουν» και αυτοί με τη σειρά τους, το Αll Your Love, σε μία πιο funky εκδοχή:



Το 2010 ήρθε η σειρά του Steve Miller, o οποίος με τη μπάντα του, διασκευάζει το κομμάτι για τις ανάγκες του άλμπουμ, Bingo! Eνδιαφέρουσα εκδοχή από έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη, αν μη τι άλλο:




Inspiration

Το Αll Your Love, όμως, πέρα από τις διασκευές, ενέπνευσε δύο κολοσσούς του ροκ, τον Peter Green και τον Bob Dylan, oι οποίοι «πατώντας» πάνω σε αυτό το κομμάτι (το έχουν δηλώσει κατά κόρον), έγραψαν δύο σπουδαία κομμάτια, το ένα από τα οποία έμεινε στην ιστορία. Τη δεκαετία του '60, o Peter Green, όντας στους Fleetwood Mac, συνέλαβε το ιστορικό Black Magic Woman, το οποίο κυκλοφόρησε το 1969 από το άλμπουμ English Rose (ακούστε το εδώ). Eναν χρόνο μετά, o Carlos Santana, το διασκευάζει για το άλμπουμ του, Abraxas, με τον Gregg Rolie στα φωνητικά και το «χαρίζει» στην αιωνιότητα: 


Μία ακόμη εξαιρετική διασκευή, πέτυχε και ο σπουδαίος Snowy White στο άλμπουμ του, The Way It Is του 2005 (ακούστε το εδώ). To 2009 ο Bob Dylan έμελλε να κλείσει αυτή την τερατώδη «χημική» αντίδραση και αλληλεπίδραση που κρατά τόσα χρόνια. Ετσι, μέσα από το All Your Love εμπνεύσθηκε να δημιουργήσει το Beyond Here Lies Nothin' από το άλμπουμ του Together Through:


Aλλο ένα μικρό ταξίδι μας στο παρελθόν ολοκληρώθηκε, θυμίζοντάς μας πως μερικές νότες και κάποια ακόρντα, μπορεί να «γεννήσουν» τόσα πολλά πράγματα που διαρκούν για πολλά πολλά χρόνια. Πόσο περήφανος μπορεί να αισθάνεται σήμερα ο «άγνωστος» Otis Rush άραγε; Τα σέβη μου...

ΤΗΕ SHADOW

Y.Γ. Και το original, All Your Love, για την τιμή των όπλων...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...