Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Πέθανε η «Σοφία Βέμπο» των Βρετανών, Vera Lynn, η Vera των Pink Floyd


Η VERA Lynn, εμβληματική Βρετανίδα τραγουδίστρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που εμψύχωνε τα βρετανικά στρατεύματα με τη φωνή της και το τραγούδι της 
«We'll meet again some sunny day» (ακούστηκε ξανά κατά τη διάρκεια της καραντίνας), πέθανε σε ηλικία 103 ετών...


Τον περασμένο Μάρτιο, λίγο πριν από τα 103α γενέθλιά της, εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού, η Vera Lynn προέτρεψε τον βρετανικό πληθυσμό να αναζητήσει «την ίδια πνοή που είχε διαπεράσει την Βρετανία στον πόλεμο».

Η βασίλισσα Ελισάβετ δανείστηκε τον τίτλο του τραγουδιού της που εμψύχωσε τα βρετανικά στρατεύματα στο μήνυμά της προς τον βρετανικό λαό στις 5 Απριλίου για να εμφυσήσει την ελπίδα στους Βρετανούς που ζούσαν τα μέτρα του εγκλεισμού. «Θα έρθουν καλύτερες μέρες: θα ξαναβρούμε τους φίλους μας, θα ξαναβρούμε τις οικογένειές μας, θα ξαναβρεθούμε», δήλωσε τότε η βασίλισσα.

Οι Βρετανοί κλήθηκαν να τραγουδήσουν το κομμάτι τις Vera Lynn στην 75η επέτειο της παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας στις 8 Μαΐου 1945.

Vera Lynn oνομάσθηκε «αρραβωνιαστικιά των ενόπλων δυνάμεων» και παρέμεινε σε όλη της την ζωή στήριγμα των στρατιωτών, για τους οποίους τραγούδησε σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ινδία, συχνά με κίνδυνο της ζωής της. Τον περασμένο Μάιο, η Vera Lynn κάλεσε το έθνος «να θυμηθεί εκείνα τα θαρραλέα αγόρια και ό,τι θυσίασαν για μας».

«Αφησαν τις οικογένειές τους και τα σπίτια τους για να πολεμήσουν για την ελευθερία μας και πολλοί έχασαν την ζωή τους προσπαθώντας να προστατεύσουν εμάς και τις ελευθερίες μας», είχε πει.

Το 1979, οι Pink Floyd και ο Roger Waters, είχαν αφιερώσει το κομμάτι, Vera, στην Lynn, μέσα από το πάντα επίκαιρο άλμπουμ τους, το The Wall.

Does anybody here remember Vera Lynn?
Remember how she said that
We would meet again
Some sunny day?
Vera, Vera
What has become of you
Does anybody else in here
Feel the way I do?










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...