Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Υes - The Quest [2021]

 

ΤΟ ΜΕΓΑΘΗΡΙΟ που ακούει στο όνομα Yes, επιστρέφει στη στουντιακή δράση ύστερα από επτά χρόνια -κι ενώ έχει προηγηθεί ο χαμός του Chris Squire το 2015- με το 22ο άλμπουμ, το οποίο τιτλοφορείται The Quest. Eπτά χρόνια αποχής είναι πολλά στην εποχή μας, η οποία τρέχει με ταχύτητα... φωτός κι όπως αντιλαμβάνεσθε κάποια πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί...









Ενα εξαιρετικό άλμπουμ, που όμως δεν είναι τόσο... Yes όσο θα περιμέναμε




Ποια είναι αυτά; Στο γκρουπ επέστρεψε ο Billy Sherwood, ύστερα από το The Ladder (1999) και ανέλαβε το κομβικό μπάσο. Ο Jon Davison (φωνητικά) παρέμεινε όπως και στο Heaven & Earth, ο κύριος στιχουργός, ενώ στην καρέκλα της παραγωγής κάθισε ο Steve Howe.

Η πανδημία και η ακύρωση όλων των περιοδειών του 2020, έδωσε την ευκαιρία στους Yes να επικεντρωθούν σε ένα νέο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε στην Καλιφόρνια και την Αγγλία, με τα ορχηστρικά τμήματα να αναλαμβάνει Paul K. Joyce με την ορχήστρα FAMES των Σκοπίων (αρκεί να ακούσετε το Dare to Know και θα καταλάβετε).

Τι θα ακούσουμε εδώ μέσα; Κατ' αρχάς, να πούμε ότι το The Quest είναι ένα υπέροχο άλμπουμ. Η παραγωγή είναι εξαιρετική, το μπάσο του Sherwood είναι μαγευτικό, οι Yes δείχνουν ιδιαίτερα αναζωογονημένοι (παρότι ο Jon Anderson βρίσκεται μακρία από τη μπάντα από το 2001), όμως κάπου εδώ πρέπει να τονιστεί ότι δεν θα ακούσουμε τους Yes που θυμόμαστε από το παρελθόν.


Το εναρκτήριο The Ice Bridge ίσως είναι το μοναδικό κομμάτι που συνδέει τους παλιούς Yes με αυτούς του παρόντος (η εισαγωγή θυμίζει πολύ το Fanfare for the Common Man των ELP). Το άλμπουμ παρότι έχει υπέροχα κομμάτια, δεν έχει το νεύρο της μπάντας που είχαμε αγαπήσει. Πιστεύω ότι το A Living Island (αν δεν ήταν σε άλμπουμ των Yes, κανείς δε θα καταλάβαινε ότι το παίζουν οι ίδιοι) περικλείει ακριβώς αυτό που υποστηρίζω.

Προσοχή: θα επαναλάβω ότι το The Quest είναι αξιόλογο άλμπουμ, απλώς είναι λιγότερο... Yes απ' ότι θα περίμενα. Εχει μεθυστικούς ήχους (στο Leave Well Alone ο Howe παίζει ιαπωνικό koto και στο Sister Sleeping Soul, πορτογαλική κιθάρα), σπουδαία δουλειά και σίγουρα πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά που θα μαγνητίσει τους φίλους του progressive και ειδικά αυτούς που προσεγγίζουν το AOR.

Οι Yes δείχνουν πως προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τον ήχο τους. Από τη μία είναι κατανοητό, όμως μέχρι στιγμής το μόνο που καταφέρνουν είναι το άλμπουμ αυτό να μοιάζει με προσωπικό του Howe (ειδικά αν σκεφτούμε ότι απουσιάζουν οι πυλώνες Squire και Anderson οι οποίοι θα κρατούσαν τις συνθέσεις πιο κοντά στους κλασικούς Yes) κι όχι ως μια συνέχεια της δισκογραφίας τους.

Κατανοητά, βέβαια, όλα αυτά, μέχρι ενός σημείου. Οπως και να 'χει το γκρουπ ακούγεται υπέροχα, υπάρχουν αρκετές εμπνευσμένες στιγμές, αλλά αν τολμήσουμε να βάλουμε το The Quest κάπου μέσα στην μεγαλειώδη δισκογραφία των Yes, μάλλον η σύγκριση θα είναι περιττή.

Τα κομμάτια:

1. The Ice Bridge (Jon Davison, Francis Monkman, Geoff Downes) 7:01
a) Eyes East
b) Race Against Time
c) Interaction
2. Dare to Know (Steve Howe) 6:00
3. Minus the Man (Davison, Billy Sherwood) 5:35
4. Leave Well Alone (Howe) 8:06
a) Across the Border
b) Not for Nothing
c) Wheels
5. The Western Edge (Davison, Sherwood) 4:26
6. Future Memories (Davison) 5:08
7. Music to My Ears (Howe) 4:41
8. A Living Island (Davison, Downes) 6:52
a) Brave the Storm
b) Wake Up
c) We Will Remember
Total length: 47:49

CD 2

9. Sister Sleeping Soul (Davison, Howe) 4:51
10. Mystery Tour (Howe) 3:33
11. Damaged World (Howe) 5:20
Total length: 13:44

The Shadow

Αξιολόγηση: 7,5/10








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...