Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: Sinergy - To Hell And Back [2000]


MΙΑ ΦΟΡΑ κι έναν καιρό ήταν μία λεπτή κοπέλα με εξωτική ομορφιά που την έλεγαν Kimberly Goss. Ο μπαμπάς Κορεάτης, η μαμά Γερμανοαμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ, την έφεραν στον κόσμο πριν από 36 χρόνια στο Λος Αντζελες. Τα χρόνια πέρασαν, η Kim μεγάλωσε, αφράτεψε, βγάζοντας τα προς το ζην παίζοντας πλήκτρα σε διάφορα γκρουπ, όπως οι Τherion και οι Dimmu Borgir (στα live). Kάπου εκεί, σε ένα κοινό live των Borgir με τους In Flames γνώρισε τον κιθαρίστα των Σουηδών, Jesper Stromblad και οι δυο τους οραματίστηκαν ένα γκρουπ power metal με γυναικεία φωνητικά, χωρίς οπερέτες και... μεταξωτές κορδέλες. Στεγνά και επιθετικά... 




Η είσοδος του άγνωστου τότε Alexi Laiho από τους Children of Bodom, του μπασίστα Sharlee D'Angelo (Arch Enemy, Mercyful Fate) και του ντράμερ Ronny Milianowicz, ολοκλήρωσε το παζλ και το πρώτο, συμπαθέστατο, άλμπουμ με τίτλο Beware Of Heavens το 1999, έκανε γνωστό το νέο σχήμα, με πολύ καλές πωλήσεις στην Ευρώπη. Ωσπου το μεγάλο χτύπημα δεν άργησε να έρθει... Παρότι οι Sinergy αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα -άγγιξαν τη διάλυση, αφού ουσιαστικά ήταν ένα project σχήμα και μέλη του γκρουπ ακολούθησαν το... πεπρωμένο τους, εγκαταλείποντας το εγχείρημα, με τη Goss να μετακομίζει στη Φινλανδία από τη Σουηδία-, το πάθος και το μεράκι τόσο της ίδιας όσο και του Laiho, έδωσαν το φιλί της ζωής στο σχήμα. Τη θέση του ντράμερ ανέλαβε ο πρόσφατα αδικοχαμένος Τonmi Lillman των Lordi, το μπάσο πήρε ο Μarco Hietala των Τarot (νυν Nightwish), ο Roope Latvala (Children Of Bodom) τη θέση του Stromblad και ο Laiho... την καρδιά της Goss (παντρεύτηκαν) και τη Νο1 θέση στο γκρουπ.
Με τόσες αλλαγές και με μόλις ένα δίσκο στην πλάτη, λίγοι θα περίμεναν κάτι καλό από τη νέα προσπάθεια των Sinergy. Κι όμως, είναι η εποχή που ο Laiho βρίσκεται σε συνθετική και μουσική έξαψη και σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη φωνή της Goss (συν καμιά 15αριά κιλά στο σώμα της), αλλά και το δέσιμο που επιτυγχάνεται με το υπόλοιπο σχήμα, γεννιέται το 2000, το σπουδαίο To Hell And Back, που σύντομα γαργαλάει ευχάριστα τα αυτιά των κριτικών.
Aπό αριστερά: Marco Hietala, Tonmi Lillman, Kimberly Goss,
Roope Latvala, Alexi Laiho.
Μέχρι σήμερα έχω αυτό το άλμπουμ στο «πάνω ράφι» της δισκοθήκης μου κι όχι άδικα. Ταχύτητα, όγκος, σόλα και δισολίες που παρακαλάς να μη σταματούν, με τη Goss να βγάζει πολύ τσαμπουκά, πεντακάθαρη άρθρωση και το άλμπουμ να αγγίζει το άριστα.
Απίστευτα κρεσέντα από τον μακαρίτη Lillman, καθηλωτικά περάσματα από τον Laiho και τον Latvala και απίστευτο κάλπασμα μπάσου από τον Hietala, συνέθεσαν ένα μοναδικό άλμπουμ, με το Midnight Madness να συγκλονίζει στα 4:13 λεπτά του, μακράν το καλύτερο κομμάτι των Sinergy και ένα από τα καλύτερα power metal τραγούδια όλων των εποχών. Στο τέλος δε, το γκρουπ διασκεύασε εξαιρετικά το 
Hanging On The Telephone των Blondie. Το 2002, θα ακολουθήσει το σπουδαίο Suicide By My Side, όμως το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον. Το γκρουπ παθαίνει ό,τι και στο πρώτο άλμπουμ. Διαλύεται ξανά, οι Goss και Laiho προσπαθούν να μαζέψουν νέα μέλη, κάνουν μία απέλπιδα προσπάθεια ηχογραφώντας το Sins Of The Past (Αμαρτίες του Παρελθόντος) το 2009, όμως το άλμπουμ για άγνωστο μέχρι σήμερα λόγο, δεν κυκλοφορεί ποτέ.
Για κάποιο περίεργο λόγο, μέχρι σήμερα, οι Sinergy δεν είναι ευρέως γνωστοί και αδυνατώ να βρω απάντηση στην απορία μου. Οχι πως μου καίγεται καρφί... Οι Sinergy θα αποτελούν για πάντα τον μικρό, κρυφό, αγαπημένο μου θησαυρό, με πολυτιμότερο... νόμισμά του, το To Hell And Back και το μεγαλειώδες Μidnight Madness. To ακούω ανελλιπώς εδώ και περίπου 10 χρόνια και κάθε φορά μου φαίνεται πιο λαμπερό και επίκαιρο από ποτέ, ενώ ακόμη με εκπλήσσει το γεγονός πως ένα γκρουπ με τόσο μικρή διάρκεια ζωής και τόσες περιπέτειες, έβγαλε έναν τόσο μεστό ήχο και συνθέσεις, θυμίζοντας συγκροτήματα με πολυετείς πορείες.


Ο Alexi Laiho

H tracklisting:


1. The Bitch Is Back – 4:05
2. Midnight Madness – 4:14
3. Lead Us to War – 4:13
4. Laid to Rest – 5:40
5. Gallowmere – 5:44
6. Return to the Fourth World – 4:09
7. Last Escape – 4:32
8. Wake Up in Hell – 6:55
9. Hanging On The Telephone – 2:03 (Blondie cover)










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...