Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Οταν ο Σαββόπουλος «συνάντησε» τον Βοb Dylan [1967/1972] The Wicked Messenger / Αγγελος Εξάγγελος


ΟΛΟΙ ΜΑΣ κάπου, κάπως, κάποτε έχουμε τραγουδήσει / ψιθυρίσει το τραγούδι «Αγγελος Εξάγγελος» και πιθανότατα έχουμε συμφωνήσει απόλυτα με τους αιχμηρούς στίχους του, (προεκλογικές) μέρες που είναι... Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο κομμάτι του «Νιόνιου», είναι η διασκευή του The Wicked Messenger του Bob Dylan;..




Το 1967 ο μέγιστος Αμερικανός καλλιτέχνης κυκλοφόρησε το σπουδαίο 8ο άλμπουμ του, John Wesley Harding, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το ιστορικό All Along the Watchtower, το οποίο διασκεύασε πρώτος ο μέγας Jimi Hendrix (όπως και για δεύτερη φορά ο Σαββόπουλος με τίτλο «Ο Παλιάτσος κι ο Ληστής», που με τη σειρά τους υιοθέτησαν και οι αφοι Κατσιμίχα). Το The Wicked Messenger με τους στίχους του να έχουν τις ρίζες τους στην Αγία Γραφή, κέντρισε το ενδιαφέρον του Ελληνα καλλιτέχνη πέντε χρόνια μετά (1972), διασκευάστηκε μοναδικά -με εξαιρετική στιχουργική μεταφορά- και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα ελληνικά τραγούδια, μέσα από το άλμπουμ του «Βρώμικο Ψωμί».



Πριν από τον Σαββόπουλο, όμως, οι Αγγλοι Faces του Rod Stewart κάνουν... δικό τους το κομμάτι το 1970 μέσα από το παρθενικό άλμπουμ τους, First Step.



Το 2007 οι Aμερικανοί, The Black Keys, κατέθεσαν τη δική τους άποψη μέσα από το φιλμ, I'm Not There, του Todd Haynes, το οποίο είναι ντυμένο μουσικά με κομμάτια του Dylan.



To 1996, είχε έρθει η σειρά της Patty Smith μέσα από το άλμπουμ Gone Again, να δοκιμάσει την τύχη της πάνω στο The Wicked Messenger, πολύ επιτυχημένα, θα έλεγα.



Ομως και ο σπουδαίος Jerry Garcia με τους Legion Of Mary διασκεύασε το κομμάτι σε συναυλίες το 1975. Μία από τις εκτελέσεις αυτές μπορείτε να βρείτε στο άλμπουμ Legion of Mary: The Jerry Garcia Collection, Vol. 1, το οποίο κυκλοφόρησε το 2005.



Κι όπως πράττω σε κάθε στήλη ΔΙΑΣΚΕΥΗ, ακούστε και το πρωτότυπο, για τη δόξα του δημιουργού του original κομματιού. Καλά μυαλά σε όλους μας, μα πιο πολύ σε κείνους!



THE SHADOW


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...