Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Το «μωρό» του εξωφύλλου του Nevermind μηνύει τους Νirvana για παιδική πορνογραφία...

 

ΗΤΑΝ καλοκαίρι του 1990, όταν ο Spencer Elden σε ηλικία 4 μηνών, φωτογραφήθηκε σε πισίνα στο υδάτινο κέντρο της Πασαντίνα στην Καλιφόρνια για το εξώφυλλο του άλμπουμ Nenermind (διαβάστε ΕΔΩ την ιστορία του) των Νirvana. Πριν από λίγες ημέρες ο Elden υπέβαλε μήνυση σε όλους τους εμπλεκόμενους για τη φωτογραφία για παιδική πορνογραφία...










H φωτογραφία του εξωφύλλου του Nevermind, ενός εκ των πιο επιδραστικών άλμπουμ στην ιστορία του σκληρού ήχου, τραβήχτηκε από τον Kirk Weddle για μόλις 200 δολάρια και χωρίς κανένα πνευματικό δικαίωμα.

Απεικονίζει ένα γυμνό βρέφος μέσα σε μια πισίνα, το οποίο προσπαθεί να πιάσει ένα δολάριο - δόλωμα. Μια φωτογραφία πλούσια σε συμβολισμούς.
 
Ο Spencer τότε και σήμερα.

Παρότι, όμως οι μη σεξουαλικές γυμνές φωτογραφίες βρεφών δεν θεωρούνται παιδική πορνογραφία σύμφωνα με το νόμο, ο Robert Lewis, δικηγόρος του Spencer, υποστηρίζει ότι η εικόνα περνάει τα όρια της παιδικής πορνογραφίας, υπογραμμίζοντας ότι η προσθήκη χρημάτων στο πλάνο κάνει το μωρό να φαίνεται «εργαζόμενο στη βιομηχανία του σεξ». 

Το συγκρότημα, ο φωτογράφος και οι δισκογραφικές εταιρείες «εμπορεύτηκαν σκόπιμα την παιδική πορνογραφία του Elden και εκμεταλλεύτηκαν τη φωτογραφία για να προωθήσουν τον εαυτό τους και τη μουσική τους σε βάρος τους» ισχυρίζεται στη μήνυσή του.

Στα δικαστικά έγγραφα, ο 
Elden εξηγεί ότι «η ταυτότητα και το νομικό του όνομα έχουν συνδεθεί για πάντα με την εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση που βίωσε ως παιδί», το προϊόν της οποίας «διανέμεται και πωλείται σε παγκόσμια κλίμακα» από την εποχή που ήταν μωρό μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη μήνυση, οι εναγόμενοι «παρήγαγαν, κατείχαν και διαφήμιζαν εν γνώσει τους εμπορική παιδική πορνογραφία που απεικόνιζε τον Spencer» και αποκόμιζαν οικονομικά οφέλη μέσω αυτής. «Παρότι γνώριζαν τι έκαναν, οι εναγόμενοι δεν έλαβαν ποτέ εύλογα μέτρα για την προστασία του 
Spencer και την αποτροπή της ευρείας διακίνησης της εικόνας και σεξουαλικής της εκμετέλλευσης».

Ο 30χρονος, πλεόν Spencer ζητάει τουλάχιστον 150.000 δολάρια από καθέναν από τους εναγόμενους, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρώην μέλη των Nirvana, δισκογραφικές εταιρείες, καλλιτεχνικοί διευθυντές κλπ.

Ο ενάγων υποστηρίζει επίσης ότι το συγκρότημα πήρε πίσω την υπόσχεση πως δε θα φαίνονταν τα γεννητικά του όργανα στο εξώφυλλο του άλμπουμ. 

Η συνέχεια στα δικαστήρια...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...