Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Gimme! Gimme! Gimme! [ΑΒΒΑ] 1979


ΤΟ 1979, οι Σουηδοί ABBA δημιούργησαν ένα κομμάτι που άφησε ιστορία στον χώρο της ποπ μουσικής και παίζεται με μανία από τα ραδιόφωνα μέχρι και σήμερα: το Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight). Kυκλοφόρησε ως single και αργότερα μπήκε στα Greatest Hits του γκρουπ. Εκτός, όμως, του ποπ κοινού, τράβηξε την προσοχή και πολλών metal καλλιτεχνών, γεγονός σπάνιο για τον χώρο του σκληρού ήχου. Ενα... πιασάρικο κομμάτι, που όμως, η δομή του άφηνε ελεύθερο πεδίο για πολύ metal παιχνίδι...



Tέσσερις περιπτώσεις θα ξεχωρίσουμε σήμερα, από τις δεκάδες που διασκεύασαν το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά και πολλά άλλα των ΑΒΒΑ. Το 1984 οι φοβεροί και τρομεροί Sisters Of Mercy, πριν ακόμη κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ, διασκεύασαν για κάποιες συναυλίες τους, το Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight).



Η σκανδιναβική σκηνή δεν ήταν δυνατόν να μείνει απαθής. Ετσι, το 2000, ο Yngwie Malmsteen διασκευάζει το κομμάτι άκρως επιτυχημένα, έχοντας στα φωνητικά τον εξαιρετικό Mark Boals από το απίστευτο Alchemy που μόλις έχει προηγηθεί. Το Gimme! Gimme! Gimme! μπαίνει στο Βest Of 1990-1999, ανοίγοντας εκρηκτικά το άλμπουμ, αποτελώντας το... τυράκι για να αγοράσει ο fan έναν δίσκο χωρίς λόγο ύπαρξης.



Εναν χρόνο μετά, oι Βορειοϊρλανδοί, Therapy?, επιχειρούν και αυτοί να διασκευάσουν το κομμάτι για το single, Gimme Back My Brain. Οχι, ό,τι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν, νομίζω...



Τέλος, την ίδια χρονιά, η γερμανική εταιρία Nuclear Blast, καλεί πολλά γνωστά ονόματα του μέταλ και του πανκ για έναν δίσκο - αφιέρωμα στους ABBA. Το άλμπουμ ονομάζεται A Tribute To ABBA και από εκεί ξεχωρίζει σαν τη... μύγα μεσ' το γάλα, η προσπάθεια των Sinergy, φυσικά στο Gimme! Gimme! Gimme! Είναι μία χρονιά κορύφωσης για τους Σκανδιναβούς και η διασκευή αγγίζει το άριστα.



Ιδού και το original κομμάτι (εδώ) ως φόρος τιμής στους εμπνευστές του, ABBA. Καλή συνέχεια σε όλους!

THE SHADOW


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...