Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

LIFE: Ο μοναχικός θάνατος της Hattie Carroll


EINAI βράδυ 
της 9ης Φεβρουαρίου του 1963. Βαλτιμόρη, Μέριλαντ. Ενας 24χρονος λευκός τσόγλανος, ένα ζάμπλουτο πλουσιόπαιδο, με το αλκοόλ να κάνει ήδη κουμάντο στο σκοτεινό μυαλό του, μπαίνει σχεδόν τρεκλίζοντας στο ξενοδοχείο Emerson. Λίγα λεπτά μετά η Hattie Carroll, θα χάσει τη ζωή της, διότι το χρώμα της επιδερμίδας της ήταν μαύρο. Λίγους μήνες μετά, θα γίνει τραγούδι...




O William Zanzinger, είχε τα πάντα στη ζωή του από πολύ μικρός. Λεφτά, περιουσία, γονείς ισχυρούς και όπως οι περισσότεροι λευκοί της εποχής και της περιοχής, μίσος για οτιδήποτε ανέπνεε και δεν ήταν λευκό. Ωσπου το μοιραίο βράδυ του Φεβρουαρίου του '63,
O Zanzinger κατά τη δίκη του.
το αλκοόλ τον ώθησε να βγάλει από μέσα του τη μαυρίλα της ψυχής του (αργά ή γρήγορα, το οινόπνευμα πάντα αποκαλύπτει τον πραγματικό εαυτό του καθενός).
Αφού έβρισε έναν γκρουμ, απαίτησε κι άλλο ουΐσκι. Ποιος θα τολμούσε να πει «όχι» στο γιο του καπνοβιομήχανου, Zanzinger; Στο δρόμο του βρέθηκε η άτυχη σερβιτόρα Hattie Carroll. Για άγνωστο λόγο, η 51χρονη έγινε η αιτία ενός άγριου ξεσπάσματος του ρατσιστή William. Αφού την αποκάλεσε «αραπίνα» και «μαύρη σκύλα», γύρισε το μπαστούνι του από την ανάποδη και με τη μεταλλική λαβή, τη χτύπησε δυνατά στο κεφάλι. Η άτυχη Hattie, απομακρύνθηκε υποβασταζόμενη. Λίγο αργότερα, η γυναίκα, μητέρα 10 παιδιών (!) κατέρρευσε. «Εσβησε» 10 ώρες μετά στο νοσοκομείο από εγκεφαλική αιμορραγία. Ο φονιάς οδηγήθηκε σε δίκη, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και καταδικάστηκε σε μόλις έξι μήνες φυλάκιση το καλοκαίρι του ίδιου έτους.
Ο Bob Dylan διάβασε για την τραγωδία στις εφημερίδες, επιστρέφοντας από την ιστορική ομιλία «Εχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης μελοποίησε την ιστορία της Carroll, δημιουργώντας το «The lonesome death of Hattie Carroll»:
Η άτυχη Carroll.

«Μα όλοι εσείς που φιλοσοφείτε
Και για όλους τους φόβους τάχα κάτι έχετε να πείτε
Ώρα για τα δάκρυά σας δεν είναι τώρα
Τώρα ανοίξτε διάπλατα τα μάτια και δείτε»


Το κομμάτι ηχογραφήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1963 και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «The times they are a – changin΄» του 1964.

Πριν από λίγο καιρό, ένας αρθρογράφος της New York Daily News, ο Χάρι Σίγκελ, υπέγραψε πρόσφατα ένα κομμάτι με τίτλο «Ο μοναχικός θάνατος του Έρικ Γκάρνερ», σχετικά με το θάνατο του 
Έρικ Γκάρνερ, όταν αστυνομικοί προσπαθούν να τον ακινητοποιήσουν κι εκείνος φωνάζει «δεν μπορώ να αναπνεύσω», χάνοντας τη ζωή του στο πεζοδρόμιο.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...