Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Nightwish - Endless Forms Most Beautiful [2015]


ΤΡΙΤΗ σελίδα γυρίζουν οι Nightwish στην εντυπωσιακή πορεία τους από το 1997 μέχρι σήμερα, εγκαινιάζοντας τη νέα τραγουδίστριά τους, μετά τις Tarja Turunen και Αnette Olzon. H 34χρονη Ολλανδή, Floor Jansen, ντεμπουτάρει στο όγδοο άλμπουμ των κολοσσών του συμφωνικού μέταλ, το Endless Forms Most Beautiful και μετά τις «πτήσεις» στη φαντασία με το Imaginaerum, αυτή τη φορά ο Κάρολος Δαρβίνος έχει την τιμητική του...





«Πως θα αντιδρούσαν αν μπορούσαν να ακούσουν σημεία του Endless Forms Most Beautiful, κάποιοι από τους μεγαλύτερους κλασικούς συνθέτες της ιστορίας;»

Ο ηγέτης του γκρουπ, Tuomas Holopainen, στηρίζει τη νέα δουλειά των Nightwish στο απόσπασμα του 1859 από το διάσημο βιβλίο του Δαρβίνου «On the Origin of Species», από το οποίο τιτλοφορήθηκε το άλμπουμ. Ενα τμήμα που χρησιμοποιείται από τον θεμελιωτή της θεωρίας της εξέλιξης, για να την περιγράψει μέσα από ένα κοινό πρόγονο για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Στα του γκρουπ, πέραν της Jansen, η μπάντα ενισχύεται ξανά από τον Troy Donockley, που παρουσιάζεται πλέον ως μόνιμο μέλος και μαγεύει με τα πνευστά του, τα κρουστά και... ίχνη μπουζουκιού, ενώ ο Kai Hahto έχει πάρει τη θέση του Jukka Nevalainen, που εγκατέλειψε λόγω ισχυρών ημικρανιών, όπως έχει δηλώσει. 
Oι κοπέλες της The Metro Voices δηλώνουν παρούσες και σ' αυτό το άλμπουμ, η παιδική χορωδία The Children's Choir εντυπωσιάζει στο instrumental κομμάτι, The Eyes of Sharbat Gula, ενώ το ορχηστρικό βάρος σηκώνει αυτή τη φορά η Orchestre De Grandeur. 
Tι έχουν να μας πουν, λοιπόν, οι Nightwish, στον νέο κύκλο που ανοίγουν με τη νέα τραγουδίστριά τους; Η Jansen κινείται σαφώς πιο κοντά στα ίχνη της Tarja, δίνοντας μαζί με τις πιο επιθετικές συνθέσεις, το στυλ παλαιότερων άλμπουμ, τουλάχιστον στα πιο πολλά κομμάτια. Μετά την υπερπαραγωγή του Imaginaerum, ο Holopainen -αν και δηλώνει ότι το άλμπουμ θέλει να ακούγεται σαν ένα ενιαίο έργο από την αρχή έως το τέλος του- παράγει πιο αυτόνομες συνθέσεις, ενισχυμένες με πολύ βαριά ριφ, αλλά και άφθονα μελωδικά ρεφρέν, που απογειώνουν τα τραγούδια.  Shudder Before the Beautiful, Weak Fantasy, Élan είναι από τα κορυφαία κομμάτια του άλμπουμ, θυμίζοντάς μας τους Nightwish της εποχής Turunen. Το Yours Is an Empty Hope κάτι προσπαθεί να πει, έχει πολύ όγκο και... κλασικά καφριλίκια από τον Hietala, όμως σαν σύνολο θα το χαρακτήριζα μάλλον κακό. Το Our Decades in the Sun είναι μια αδιάφορη μπαλάντα που φέρνει στο νου την Olzon και η... κακή παρένθεση κλείνει στο My Walden, ένα κομμάτι κομμένο και ραμμένο για το λαρύγγι της Jansen, ενώ λίγο μετά το μέσον του, αλλάζει κατεύθυνση με πολλά σκωτσέζικα πνευστά και κρουστά από τον Donockley, αφήνοντας τον ακροατή με το στόμα ανοικτό. Το Endless Forms Most Beautiful έχει απίστευτο όγκο που τινάζει τα γούφερ και σε συνδυασμό με το πανέμορφο ρεφρέν κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο. Το Edema Ruh θυμίζει πολύ Wishmaster και μου αρέσει και μόνο η σκέψη ότι σχεδόν όλο το άλμπουμ ταιριάζει τόσο πολύ στην Tarja. 
Η Sharbat Gula, το 1984 μέσα από τον φακό του McCurry.
Στο Alpenglow το ύφος παραμένει στα ίδια στάνταρ, και η περίπου εξάλεπτη instrumental «παύση» που ακολουθεί στο The Eyes of Sharbat Gula μάς θυμίζει τα πανέμορφα αινιγματικά μάτια της μικρής Αφγανής, Sharbat Gula, που όλος ο κόσμος είχε θαυμάσει μέσα από το εξώφυλλο του National Geographic στη φωτογραφία του Steve McCurry το 1984. Ο Holopainen προσθέτει σε μία σπουδαία σύνθεσή του, την παιδική χορωδία και συγκλονίζει. Οπως έχει δηλώσει, το βλέμμα του κοριτσιού από αυτή τη φωτογραφία, τον έχει συνεπάρει μέχρι σήμερα, αλλά αν και προσπάθησε, δεν κατάφερε να βρει τους κατάλληλους στίχους κι έτσι άφησε το κομμάτι χωρίς φωνητικά. Η αυλαία πέφτει με το The Greatest Show on Earth, ένα 24λεπτο έπος, το οποίο θα κριθεί ανάλογα με τα αυστηρά προσωπικά γούστα.
Οι Nightwish δηλώνουν «ζωντανοί», ο Holopainen αποδεικνύει ότι δουλεύει σκληρά, ενώ η επιλογή της Jansen είναι εύστοχη και προφανώς καλύτερη από αυτή της Olzon. Το γκρουπ συνεχίζει να προσφέρει πράγματα στον ακροατή, εξελίσσεται και παρόλο που στο σύνολό τους τα κομμάτια έχουν κάποιες φυσιολογικές μικροατέλειες, υπάρχουν σημεία που με έκαναν να στραφώ σε... σουρεαλιστικές σκέψεις: «πως θα αντιδρούσαν αν μπορούσαν να ακούσουν σημεία του Endless Forms Most Beautiful, κάποιοι από τους μεγαλύτερους κλασικούς συνθέτες της ιστορίας;». 

Η tracklisting:


1. Shudder Before the Beautiful 6:29
2. Weak Fantasy 5:23
3. Élan 4:45
4. Yours Is an Empty Hope 5:34
5. Our Decades in the Sun 6:37
6. My Walden 4:38
7. Endless Forms Most Beautiful 5:07
8. Edema Ruh 5:15
9. Alpenglow 4:45
10. The Eyes of Sharbat Gula (Instrumental) 6:03
11. The Greatest Show on Earth
I. Four Point Six
II. Life
III. The Toolmaker
IV. The Understanding
V. Sea-Worn Driftwood 24:00


Total length: 78:36



Αξιολόγηση: 8>10




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...