Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Meshuggah - The Violent Sleep of Reason [2016]


OTAN oι Σουηδοί ξεκινούσαν την μακρά δισκογραφική πορεία τους το μακρινό 1991 με το Contradictions Collapse, πιθανότατα κανείς από τη μπάντα δε θα φανταζόταν την εξέλιξη της, αλλά και το επίπεδο που θα έφτανε, 25 χρόνια μετά, με το The Violent Sleep of Reason...






{Eνα άλμπουμ που ορίζει το λήμμα «συγκρότημα»}


Εχοντας ως έμπνευση το χαρακτικό The sleep of reason produces monsters (Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα) του Ισπανού ζωγράφου και χαράκτη Φρανσίσκο Γκόγια (1746-1828), οι Meshuggah «ξερνούν» τη δική τους «κόλαση» μέσα από περίπου μία ώρα... εκλεπτυσμένου ολέθρου. Το έργο του Γκόγια αναπαριστά τον ίδιο τον καλλιτέχνη, να ακουμπάει το κεφάλι του σε ένα τραπέζι, καθώς κουκουβάγιες και νυχτερίδες τον περικυκλώνουν ενώ καλύπτει το κεφάλι με τα χέρια του. 

Οι κουκουβάγιες (που συμβολίζουν την ανοησία) και οι νυχτερίδες (που συμβολίζουν την αμάθεια) είναι έτοιμες να του επιτεθούν και ο Ισπανός καλλιτέχνης φρόντισε να απεικονίσει -από την εποχή του ακόμη- τις επιπτώσεις της καταπίεσης της λογικής, αλλά και την απελευθέρωση της φαντασίας, των συναισθημάτων ακόμα και των εφιαλτών, μέσα στην τέχνη.

Και οι Σουηδοί φροντίζουν να απελευθερώσουν ό,τι ωριμότερο έχουν στα εσώψυχά τους, σε κάθε νότα του The Violent Sleep of Reason. Ακολουθώντας την αναβίωση της κοινής εγγραφής των κομματιών από όλο και περισσότερες μπάντες μέσα στο στούντιο, οι Meshuggah αποδίδουν ένα αρκετά old school ήχο, μα παράλληλα τόσο εκλεπτυσμένο, επιβλητικό και μεγαλειώδες. Τόσο prog, extreme, heavy και thrash μαζί.


Το γκρουπ «κοχλάζει» από ενέργεια και έμπνευση. Δείχνει ολόφρεσκο και ορεξάτο. Κρατά τις πολύπλοκες δομές των συνθέσεών του, χωρίς όμως να «ξεχειλώνει» κανένα κομμάτι. Ολα μοιάζουν τακτοποιημένα στην εντέλεια παρότι η εκτέλεση «σφυροκοπά» χωρίς ίχνος ελέους το κεφάλι του «δύσμοιρου» ακροατή.

Το The Violent Sleep of Reason αποτελεί ένα αδιαπέραστο κράμα από τις μέρες των Chaosphere, Nothing και Koloss, αλλά -θα τολμήσω να πω- με το αποτέλεσμα να τα ξεπερνάει. Jens Kidman, Fredrik Thordendal, Mårten Hagström, Dick Lövgren και Tomas Haake, επικοινωνούν με κλειστά μάτια, σε ένα άλμπουμ που ορίζει το λήμμα «συγκρότημα».

Εχουμε επαναλάβει πολλάκις, πως παρθενογένεση δεν υπάρχει στις μέρες μας. Οι Meshuggah, όμως έχουν δημιουργήσει τον δικό τους... πλανήτη στο μέταλ στερέωμα και η μουσική τους έχει γίνει πλέον το σήμα κατατεθέν τους, χωρίς λοξοκοιτάγματα δεξιά κι αριστερά. Το The Violent Sleep of Reason καλεί τον οπαδό του γκρουπ να τους ακολουθήσει χωρίς φόβο και αμφιβολίες. Θα τον ανταμείψει μεγαλοπρεπώς. Οσο για τον μουσικόφιλο που θέλει να δοκιμάσει μια τέτοια εμπειρία; Θα πρέπει να το λέει η καρδούλα του. Ξεκάθαρα πράγματα...

Tracklisting:

1. Clockworks 7:15
2. Born in Dissonance 4:34
3. MonstroCity 6:13
4. By the Ton 6:04
5. Violent Sleep of Reason 6:51
6. Ivory Tower 4:59
7. Stifled 6:31
8. Nostrum 5:15
9. Our Rage Won't Die 4:41
10. Into Decay 6:32

Total length: 58:55

THE SHADOW
Αξιολόγηση: 9>10





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...