Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

ΛΙΣΤΕΣ: Top 10 of... Jesus Christ


MΕΓΑΛΗ εβδομάδα διανύουμε και δεν άντεξα· μπήκα στον πειρασμό να θυμηθώ και να ανακαλύψω κομμάτια που φέρουν το λήμμα «Jesus» ή «Christ» στον τίτλο, όπως και κάποια που αναφέρονται στη Σταύρωση. Αλλοτε πίστη, άλλοτε πικρία, άλλοτε οργή, ξεχειλίζουν μέσα από τους στίχους, όμως, όλοι μα όλοι, σίγουρα, κάτι έχουν να πουν...





Τονίζω, για να μην παρεξηγηθώ, πως με το συγκεκριμένο post δεν επιδιώκω να θίξω κάτι, αλλά να δούμε πως μεγάλοι καλλιτέχνες και γκρουπ προσέγγισαν ένα θρησκευτικό πρόσωπο, μέσα από τη μουσική που ακούμε. Προσωπικά, επέλεξα τη σημερινή 10άδα, με κριτήριο καθαρά το μουσικό σκέλος κι όχι το στιχουργικό:

Νο 10
Slayer - Jesus Saves [1986]

Από το άλμπουμ Reign In Blood, κατά πολλούς, την «κορωνίδα» του thrash metal. Ο Kerry King επιτίθεται μέσα από τους στίχους κατά των θεοφοβούμενων και της αμερικάνικης υπερβολής μέσα από τη θρησκεία. Η ανθρώπινη εκμετάλλευση στηλιτεύεται επιδέξια τόσο μέσα από την πένα γραφής, όσο και τη μουσική πένα του κιθαρίστα των Slayer.


Νο 9
Billy Idol - Plastic Jesus [2005]

Eνας πλαστικός Ιησούς στο ταμπλό του αυτοκινήτου, ως άλλοθι για κάθε «αμαρτία». O Idol μεταμορφώνεται κι αυτός σε πλαστικό κουκλάκι, καυτηριάζοντας τα αντιφατικά «πιστεύω» της κοινωνίας του. Ολα αυτά στο βίντεο κλιπ που ακολουθεί. Από το 6ο άλμπουμ του Αμερικανού καλλιτέχνη, Devil's Playground.


Νο 8
Bad Religion - American Jesus [1993]

Oι Αμερικανοί πάνκηδες (και για ένα διάστημα, progressive-άδες!) καυτηριάζουν την πολιτική της χώρας τους σε θέματα όπως ο ρατσισμός, η εξωτερική πολιτική κτλ, αλλά πάντα όπως τονίζουν στους στίχους «Yeah, we've got the American Jesus». Από το 7ο άλμπουμ τους, Recipe For Hate.


No 7
Queen - Jesus [1973]

Παρθενική εμφάνιση από τους Queen, με έναν ύμνο του Mercury (γεννημένου στη Ζανζιβάρη, τονίζω) σε μια «ξένη» προς αυτόν θρησκεία. Ενα μεγαλείο ψυχής του σπουδαίου καλλιτέχνη, μια κίνηση που δείχνει σεβασμό στην ελευθερία επιλογής κάθε ανθρώπου.


Νο 6
Bruce Springsteen - Jesus Was An Only Son [2005]

Ο Boss, μέσα από το 13ο άλμπουμ του, Devils & Dust, και το κομμάτι Jesus Was An Only Son, επικεντρώνεται στο ανθρώπινο στοιχείο και την αυτοθυσία του Ιησού, εξιστορώντας με τον δικό του τρόπο, το Θείο Δράμα.


Νο 5
ΖΖ Τοp - Jesus Just Left Chicago [1973]

H φοβερή τριάδα από το Τέξας, μέσα από το θρυλικό 3ο άλμπουμ τους, Tres Hombres, καλεί τον Ιησού να τους βοηθήσει να κηρύξουν το... ευαγγέλιο του μπλουζ στις ΗΠΑ, από το Σικάγο μέχρι τη Ν. Ορλεάνη και την Καλιφόρνια. OK, παίδες, ό,τι πείτε...


No 4
The Vaselines - Jesus Wants Me For A Sunbeam [1988]

Aπό το ΕΡ των Σκωτσέζων, Dying For It. Οι Vaselines, αποτελούσαν μία από τις μεγαλύτερες συμπάθειες του Kurt Cobain, ο οποίος με τους Nirvana, διασκεύασε τόσο το Jesus Wants Me For A Sunbeam, όσο και το Molly's Lips. «Jesus don't want me for a sunbeam / Cause sunbeams are not made like me»...



Νο 3
Ramones - I'm Not A Jesus [1987]

Oι Αμερικανοί θρύλοι του πανκ, παίζουν hardcore σε ένα κομμάτι από το 10ο άλμπουμ τους, Halfway To Sanity και τραγουδούν θυμωμένα «Father, Son and Holy Ghost / Say your prayers, it's your only hope / Twelve Apostle can't help you now / I'll be back to stake my ground / I'm not Jesus I can't heal you / I'm not Jesus I can't heal you».


Νο 2
Megadeth - Looking Down The Cross [1985]

O Ιησούς βρίσκεται στον σταυρό και ο Mustaine (φανατικός υποστηρικτής του χριστιανισμού), τραγουδά μανιασμένα τις τελευταίες πιθανές σκέψεις Του. Θα μπορούσε να εκδικηθεί, αλλά προτίμησε τη συγχώρεση. «Now you wish you had a god / To stop your demolition / Crushing the bones of the hundred folds / Swinging the judgement hammer». Aπό το Killing Is My Business... and Business Is Good!


Νο 1
Soundgarden - Jesus Christ Pose [1991]

Στο 3ο άλμπουμ τους, Badmotorfinger -και ίσως το καλύτερο-, η σπουδαία Αμερικανική μπάντα, τοποθετεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας της. Στιχουργικά, ο Chris Cornell ξεσπά κατά αυτών που εκμεταλλεύονται τον κόσμο μέσα από τη θρησκεία, για να θησαυρίσουν. Σύμφωνα με συνέντευξη του τραγουδιστή του γκρουπ, αφορμή αποτέλεσε μια τηλεοπτική εκπομπή με μία τηλε-ευαγγελίστρια, που πόζαρε πάνω σε έναν σταυρό σαν Ιησούς, παρακαλώντας το κοινό να ενισχύσει χρηματικά την οργάνωσή της.




BONUS: Genesis - Jesus He Knows Me [1991]

Aπό το 14ο άλμπουμ της μεγάλης αυτής μπάντας, το Jesus He Knows Me σατιρίζει αυτό που εξοργίζει πιο πάνω τους Soundgarden: τους τηλε-Ευαγγελιστές.


Κάπου εδώ, ολοκληρώθηκε η 10άδα (+1), καταδεικνύοντας πως οι Αμερικανοί καλλιτέχνες -κυρίως- ασχολούνται ή ασχολήθηκαν περισσότερο με τέτοια θέματα. Φανταστείτε ότι άφησα εκτός λίστας γκρουπ και τραγουδιστές που περιλαμβάνουν το λήμμα «Jesus» σε κομμάτια τους, όπως οι Deicide, Velvet Underground, Tom Waits, Aerosmith, Bob Dylan, Green Day, Ministry, The Byrds, Apocalyptica, Johnny Cash, Jon Bon Jovi, Kid Rock κ.α. Να περνάτε όλοι καλά!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...