Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Iron Ensemble: «Θέλουμε να πάψει να θεωρείται "περιθωριακό" το heavy metal»


ΟΙ IRON Ensemble -όπως θα ενημερωθήκατε σε προηγούμενο post του Shadow Nation- είναι ένα project σπουδαίων Ελλήνων μουσικών, οι οποίοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αλλά κυρίως την κλασική μουσική με το Heavy Metal και να αποδώσουν αυτό το «πάντρεμα» των δύο ειδών, μέσα από κομμάτια του θρυλικού βρετανικού συγκροτήματος, Iron Maiden. Το Shadow Nation βρήκε τους Iron Ensemble και αυτοί, μέσω της υπεύθυνης της όλης προσπάθειας και εξαιρετικής μουσικού, Μαίρης Τασούλη, μας μίλησαν γι' αυτό που ξεκινούν...





"Οι Iron Maiden είναι η Αρχή της Heavy Metal μουσικής. Το Α και το Ω"


- Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία μεταξύ των μελών του project; Ησασταν φίλοι, συνεργάτες; Ποια είναι η κύρια απασχόλησή σας;

- Η ιστορία του γκρουπ ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια, όταν μου ζητήθηκε να παρουσιάσω για εκπαιδευτικούς λόγους τη heavy metal μουσική στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σεβόμενη τον συγκεκριμένο χώρο, έκρινα ότι η ενίσχυση ήχου δεν είναι κατάλληλη γι' αυτήν την σκηνή. Ηθελα και θέλω πάρα πολύ ν' αναδείξω την αξία της αγαπημένης μου μουσικής, οπότε μου ήρθε η ιδέα να κάνω μια μεταγραφή από metal σε κλασική μουσική, για να μπορεί κάποιος άσχετος με τον χώρο, να κατανοήσει πιο εύκολα το metal και να πάψει να το θεωρεί «περιθωριακό». Το βασικό είναι ότι όλα τα μέλη των Iron Ensemble ακούνε metal και γι' αυτό το λόγο συναντηθήκαμε. Τον Δημήτρη Αγγελίδη και τον Ηλία Κόσκωρη τους ξέρω από άλλες συνεργασίες (Εξόριστοι και Dark Nova αντίστοιχα), ενώ τους υπολοίπους, μου τους συνέστησε μία φίλη μου, που εργαζόταν στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ολα τα μέλη του γκρουπ είναι επαγγελματίες μουσικοί, γι' αυτό και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα είναι άριστο.

Οι Iron Ensemble.
- Γιατί επικεντρώνεστε περισσότερο στους Iron Maiden; Τι το ιδιαίτερο «κρύβουν» οι συνθέσεις τους;

- Οι Iron Maiden είναι η Αρχή της Heavy Metal μουσικής. Το Α και το Ω. Η έμπνευση, το ταλέντο και η αμεσότητα, υπάρχουν σε κάθε κομμάτι κι αυτό τους κάνει αγαπητούς και κατανοητούς. Οταν κυριαρχεί η μελωδία στο κουπλέ, στη γέφυρα, στο ρεφρέν, στο σόλο, στην αρχή και στο τέλος, είσαι θεός. Πώς να μην ασχολούμαστε μαζί τους; Η μουσική τους μας έχει πάει «ψηλά», μας έχει δημιουργήσει ανώτερα συναισθήματα και μας έχει κάνει να αισθανθούμε «διαφορετικοί» από άλλα κοινωνικά στρώματα.

- Κατά καιρούς ακούμε και βλέπουμε συνεργασίες μέταλ/χαρντ ροκ συγκροτημάτων και καλλιτεχνών με συμφωνικές ορχήστρες (Metallica, Scorpions, Steve Vai κ.α.), αλλά και μία αυξανόμενη «άνθιση» του συμφωνικού μέταλ (Apocalyptica, Nightwish, Within Temptation κ.α). Ομως και παλαιότερα ακούγαμε μέρη πχ. από Μπαχ στα πλήκτρα του Highway Star των Deep Purple ή και σε κομμάτια του Slash (Αnastasia) κτλ. Γιατί πιστεύετε ότι το ροκ γενικότερα, έλκεται διαχρονικά από την κλασική μουσική; Τι κοινό έχουν;


- Πολύ απλά το rock και το metal έχουν μουσικό υπόβαθρο, όπως και η κλασική μουσική, φυσικά. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να παίξει αυτά τα είδη ικανοποιητικά, αν δεν έχει μουσικές γνώσεις. Δεν είναι τυχαίο, ότι σε κάθε metal κομμάτι υπάρχει σόλο ή κάποιο δύσκολο ενορχηστρωτικά μέρος. Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να τ΄ακούσουν αυτά. Χρειάζεται μουσική παιδεία ή καλή αντίληψη της μουσικής τέχνης. 


- Τι είναι πιο συχνό; Ο λάτρης της κλασικής μουσικής να ακούσει και ροκ ή ο ροκάς να στραφεί και στην κλασική μουσική και γιατί;

- Το σίγουρο είναι, ότι ένα παιδί που μαθαίνει κλασική μουσική, έχει περισσότερες πιθανότητες ν΄ακούσει rock και metal. 'Oλα είναι θέμα παιδείας. Αυτό ακριβώς έγινε με μένα. 

- Ποια τραγούδια από άλλα μέταλ ή ροκ γκρουπ, σας έχουν τραβήξει την προσοχή;


- Σίγουρα μου τραβάει την προσοχή το τραγούδι που περιέχει ορχήστρα ή παραδοσιακά όργανα. Για παράδειγμα, από μικρή γούσταρα Skyclad λόγω βιολιού, αργότερα Rage με Lingua Mortis, Rhapsody of Fire, Cruachan και Eluveitie.

- Τι να περιμένουμε πλέον από τους Iron Ensemble;


- Αυτό εξαρτάται από το αγοραστικό κοινό. Αν πάνε καλά οι πωλήσεις και μπορώ να βγάλω τα έξοδα του επόμενου cd, τότε θ' αρχίσουν και οι live εμφανίσεις.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...