Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ: Queensryche - Operation: Mindcrime [1988]


ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ στα τέλη της δεκαετίας των 80's. Oι Queensryche έχουν ήδη τραβήξει την προσοχή κοινού και κριτικών με τα άλμπουμ, The Warning και Rage Of Order. Το progressive ροκ έχει πάρει την κατιούσα (οι Fates Warning παλεύουν μόνοι και οι Crimson Glory μόλις ανατέλλουν), το New Wave Of British Heavy Metal έχει κατακτήσει τα πάντα και το grunge «τσουνάμι» βρίσκεται προ των πυλών. Κι όμως, οι Queensryche, βρίσκουν την κατάλληλη συνταγή και δημιουργώντας ένα concept άλμπουμ, προκαλούν «σεισμό», μέσα από τα ρίχτερ του οποίου θα γεννηθεί το μεγαθήριο Dream Theater...




Δημαγωγία, θρησκoληψία, ναρκωτικά, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και ΜΜΕ. Πυλώνες κάθε προβληματικής κοινωνίας και πάντα επίκαιρoι στο πέρασμα των ετών. Τι κι αν μιλούν οι Queensryche για τις ΗΠΑ των 80's, τι κι αν έχουμε 2015. Η μπάντα είναι έτοιμη να «εκραγεί» από θυμό, ενώ βρίσκεται και στο υψηλότερο σημείο της (καμία σχέση με τη μπάντα/μπάντες που ακούμε σήμερα, άλλοτε ως δύο Queensryche (!), άλλοτε ως Operation Mindcrime). Η παραγωγή του Peter Collins (Rush, Gary Moore, Bon Jovi, Suicidal Tendencies) πετυχαίνει να αποδώσει τον απόλυτο κρυστάλλινο ήχο, ο οποίος κάνει τις συνθέσεις του γκρουπ... υπερφυσικές. DeGarmo, Tate και Wilton γράφουν κομμάτια - σταθμούς, «αλέθοντας» σε δόσεις ακριβείας, το NWOBHM των Iron Maiden και των Judas Priest με το progressive.

To αποτέλεσμα; Τραγούδια που θα μείνουν στην ιστορία, όπως τα Revolution Calling, The Needle Lies, Speak, I Don't Believe in Love, Eyes of a Stranger, το επικό θεατρικό Suite Sister Mary (με τη συμβολή του σπουδαίου και πρόωρα χαμένου, Michael Kamen που διήυθυνε το S&M των Metallica) και όλα τα υπόλοιπα που σημάδεψαν τις ζωές των φίλων αυτού του σπάνιου φαινομένου. Και μέσα σε αυτά ακούς την Pamela Moore να υποδύεται τη Sister Mary, τον Anthony Valentine στον ρόλο του Dr. X, τον Scott Mateer σαν Father William και τη χορωδία των Moronic Monks of Morin Heights.

Η υπόθεση του άλμπουμ; Ο Nikki ένας νέος που έχει τεθεί στο περιθώριο μιας υποκριτικής κοινωνίας, ανακτά τις αισθήσεις του σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου και προσπαθεί να θυμηθεί ποιος είναι. Και σιγά σιγά θυμάται με... τη βοήθεια των Queensryche, οι οποίοι γίνονται ένα με την πλοκή, ενώ ο Tate ερμηνεύει, ίσως, όπως ποτέ ξανά. Ο νεαρός έχει γίνει οπαδός ενός διεφθαρμένου πολιτικού και βαρώνου των media, του Dr. X, ο οποίος του προμηθεύει τη δόση του, έτσι ώστε να τον έχει πειθήνιο όργανό του. Ο Nikki οραματίζονταν μια δίκαιη κοινωνία για όλους, μία ανατροπή του υπάρχοντος εμετικού συστήματος, όμως έχει καταλήξει να είναι ένας ναρκομανής δολοφόνος στην υπηρεσία του Dr. X που έχει βοηθό του τον διεφθαρμένο ιερέα William.
I Remember Now: Ο Nikki, μόλις έχει ξυπνήσει από κώμα. Bρίσκεται σε θάλαμο νοσοκομείου αυστηρά φρουρούμενος, καθώς κατηγορείται για φόνους πολλών και σημαντικών προσώπων. Mια νοσοκόμα (Debbie Wheeler) τού δίνει ένα ηρεμιστικό και αυτός βυθίζεται σε έναν λήθαργο υπό τη μουσική της αγαπημένης του κασέτας.
Anarchy-Χ: Σε μια συγκέντρωση του Dr. X, ο Nikki τον ακούει να μιλά για πολιτική αλλαγή. Υπόσχεται ό,τι πολλοί πολιτικοί. Τον πιστεύει.
Revolution Calling: O Dr. X έχει φέρει κοντά του τον Nikki και του παρουσιάζει το σχέδιό του για αλλαγή και επανάσταση. Ο ήρωας μαγεύεται, πείθεται, παρασύρεται από τον έμπειρο πολιτικό και τίθεται στην υπηρεσία του.
Operation Mindcrime: Ο Nikki γίνεται ο εκτελεστής της οργάνωσης. Από ενθουσιώδης νέος, έχει μετατραπεί σε υποχείριο Dr. X, μέσα από τις ουσίες. Ακούγοντας τη λέξη Mindcrime, ο Nikki μετατρέπεται σε τυφλή φονική μηχανή, κάτι σαν τον Danny The Dog στην ομώνυμη ταινία με τον Τζετ Λι και τον Μόργκαν Φρίμαν.

Speak: Aρπεζ και ριφ δίνουν το σύνθημα. Ο ήρωάς μας προσπαθεί σε ένα «διάλειμμα» των παραισθήσεων να ορθώσει λόγο και να πει αυτά που πιστεύει κατά βάθος για την κοινωνία και την πολιτική κατάσταση της χώρας του.
Spreading the Disease: Η Mary, μια πρώην ιερόδουλη και νυν μοναχή, υποχείριο του Father William, γνωρίζεται με τον Nikki, ο οποίος σπεύδει κάθε λίγο στην εκκλησία για να «καθαρίσει» τις αμαρτίες του και να ξεκινήσει ξανά τη βρώμικη δουλειά του Dr. X.

«Religion and sex are powerplays
Manipulate the people for the money they pay
Selling skin, selling God
The numbers look the same on their credit cards
Politicians say no to drugs
While we pay for wars in South America».
Στίχοι - ξυράφι.
The Mission: Ο Nikki βρίσκεται κλεισμένος στο δωμάτιο του περιμένοντας το τηλεφώνημα που θα του υποδείξει τον επόμενο στόχο. Είναι πλημμυρισμένος από μια αρρωστημένη ευφορία την οποία ενισχύει η γνωριμία με τη Mary. Πιστεύει, πλέον, πως ο κόσμος θα αλλάξει με τους φόνους και μετά θα ζήσει έχοντας στο πλάι του την κοπέλα.
«Waiting for days longer
'til sister comes to wash my sins away
She is the lady that can ease my sorrow
My love for her
Will help me find my way».

Suite Sister Mary: O Dr. X βλέπει ότι ο Nikki προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά του και τον διατάζει να κλείσει το στόμα της Mary και του πάτερ William, σκοτώνοντάς τους. Ο Nikki εισβάλλει στον ναό, σκοτώνει τον παπά, αλλά διστάζει να πράξει το ίδιο και για την κοπέλα, την οποία φυγαδεύει στο δωμάτιό του. Ο έρωτας και η εσωτερική πάλη εμφανίζονται πολύ έντονα σ' αυτό το κομμάτι, τα οποία ενισχύει η ερμηνεία της Μoore, το μαγευτικό σόλο του DeGarmo και τα πλήκτρα.
The Needle Lies: O Nikki πάει στον Dr. X και προσπαθεί να του πει ότι θέλει να παραιτηθεί, όμως η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και η ευκολία πρόσβασης σε αυτά μέσω του Χ, δεν του επιτρέπουν μια ηρωϊκή έξοδο. Επιστρέφει ράκος στο δωμάτιο του. Η Mary έχει δολοφονηθεί. Το κομμάτι θαρρείς πως κάνει τη βελόνα του πικ απ να αναπηδά.

«Don't ever trust
Don't ever trust the needle, it lies».
Electric Requiem / Breaking The Silence: Τύψεις, οργή, κατάθλιψη, απόγνωση, σύγχυση. O ήρωας συνειδητοποιεί ότι όλα έχουν τελειώσει.
«I hear your voice in the evening rain calling
Nothing will keep us apart
No more lies and fear
There's no end to our story».
I Don't Believe In Love / Waiting For 22: O Nikki δεν πιστεύει στην αγάπη, δεν πιστεύει σε τίποτα. Ξεσπά και οι Queensryche του ετοιμάζουν το ιδανικότερο κομμάτι.
My Empty Room: O Nikki μόνος στο δωμάτιο του νοσοκομείου, προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί, αλλά θυμάται μόνο την Mary.
Eyes of a Stranger: Ο Nikki 
κοιτάει το πρόσωπο του στον καθρέπτη και βλέπει έναν άγνωστο. Βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Εχει χάσει το μυαλό του, τα συναισθήματά του, τα πάντα. Εχει απορριφθεί σαν στυμμένη λεμονόκουπα και οι Queensryche τού χαρίζουν ένα απίθανο κομμάτι, το οποίο κλείνει αριστουργηματικά το άλμπουμ και την τραγική, μα τόσο ρεαλιστική ιστορία. «I remember now»…


H tracklisting:

1. I Remember Now 1:17
2. Anarchy-X 1:27
3. Revolution Calling 4:42
4. Operation: Mindcrime 4:43
5. Speak 3:42
6. Spreading the Disease 4:07
7. The Mission 5:46
8. Suite Sister Mary 10:41
9. The Needle Lies 3:08
10. Electric Requiem 1:22
11. Breaking the Silence 4:34
12. I Don't Believe in Love 4:23
13. Waiting for 22 1:05
14. My Empty Room 1:28
15. Eyes of a Stranger 6:39


THE SHADOW










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...