Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΒΙΒΛΙΟ: Νever Enough - Η ιστορία των Cure [εκδόσεις SONIK]


AN KAI κοντεύει να κλείσει δεκαετία στη βιβλιοθήκη μου, αυτό το πικρό καλοκαίρι έμελλε να καταφέρω να το διαβάσω. Η βιογραφία του φαινομένου Cure, είχε πέσει τυχαία στα χέρια μου πριν από πολλά χρόνια, όμως ποτέ δεν την έβαλα σε προτεραιότητα, παρότι το γκρουπ δεν μου είναι αδιάφορο. Η δουλειά του Αυστραλού Jeff Apter, οφείλω να ομολογήσω, ότι με έκανε σοφότερο -κι όχι αποκλειστικά πάνω στους Cure...




Bασιζόμενος σε δεκάδες συνεντεύξεις και συνομιλίες με μέλη της σπουδαίας μπάντας του post punk / gothic rock (κτλ.), ο συγγραφέας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ίδρυσης και της πορείας των Cure, αλλά και της ζωής του ασταθούς ηγέτη τους, Robert Smith. Aνιχνεύει τις ρίζες τους από το μεσοαστικό Κρόλεϊ του Σάσεξ και καταγράφει την πορεία τους, η οποία τέθηκε σε κίνδυνο από το πρώτο μόλις πραγματικά μεγάλο άλμπουμ τους, το Pornography. Ο Apter γράφει για στο σχίσμα και τη λιποταξία του Smith, την απρόθυμη επιστροφή του, τα ναρκωτικά και πως κατάφερε η θρυλική μπάντα να σκαρφαλώσει στο «Εβερεστ» της μουσικής.
Οι Cure έγιναν σύμβολο του ιδιώματός τους με φανατικό κοινό. Μέσα από τις λεπτομερείς περιγραφές και σπάνιες φωτογραφίες, ο φίλος της μουσικής -ανεξαρτήτως αν είναι οπαδός τους ή όχι- θα κατανοήσει πολλά πράγματα τα οποία συμβαίνουν πίσω από τα φώτα της σκηνής, θα δει πως ένα μεγάλο γκρουπ επιβίωσε μέσα από «καταιγίδες», κραγιόν, σκιές, τόνους λακ, καταφέρνοντας να γίνει σημείο αναφοράς για πολλά νέα γκρουπ και πως ο καταθλιπτικός ήχος τους κρατά χαμογελαστό τόσο πολύ κόσμο σήμερα.
Μα πάνω απ' όλα θα ανακαλύψει το τρόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επινοήθηκαν και γράφτηκαν οι μεγάλες επιτυχίες τους, που έκαναν τους Cure, μόδα, πάθος, κουλτούρα.
«Το όλο πράγμα για τον Robert (Smith) είναι ότι οι Cure είναι όλη η ζωή του, μερικές φορές αυτό είναι επίσης ένα είδος εμποδίου [...] Είναι ενδεικτικό πως ο Robert δεν έχει ξεκινήσει ακόμη προσωπική καριέρα -οι Cure είναι περισσότερο από τον Robert και περισσότερο από ιδέα», λέει ο συνιδρυτής της μπάντας Lol Tolhurst. H συνέχεια, επί των σελίδων...

THE SHADOW







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...