Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Megadeth - Dystopia [2016]


ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ άλμπουμ των Megadeth, παραδόθηκε ευλαβικά στο κοινό από τον Mustaine και την εκλεκτή παρέα του. Υστερα από μια μακρά περίοδο προσωπικών περιπετειών και επαγγελματικών διαζυγίων, ο 54χρονος καλλιτέχνης επιχείρησε ένα ολικό restart στη μπάντα του με το Dystopia. Mια επανεκκίνηση που θα συζητηθεί...




{Mε τo Dystopia, οι Megadeth παίρνουν το thrash από το χεράκι και το πηγαίνουν μια συναρπαστική βόλτα στο μέλλον}


Εχοντας ως θεματολογία, ακόμη μία... ντουζίνα προβληματισμούς, η Δυστοπία του Mustaine, καταπιάνεται με τα σοβαρά προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών και των πολιτικών συστημάτων, προειδοποιώντας για ένα μεγαλύτερο κακό που καραδοκεί για τον κόσμο. Πως όμως, μπορείς να προβληματιστείς, όταν το μουσικό σκέλος του άλμπουμ, σε αφήνει άναυδο;

Με τον Dave Ellefson, σταθερό πυλώνα δίπλα του, την είσοδο στο σχήμα, των Kiko Loureiro και Chris Adler, αλλά και την επιστροφή στο εξώφυλλο της μασκότ, Vic Rattlehead, o κοκκινομάλλης γερόλυκος καταφέρνει να δημιουργήσει ένα πραγματικά σπουδαίο άλμπουμ, εφάμιλλο των κορυφαίων της πορείας των Megadeth, τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα. Αν και η πρώτη γεύση του Dystopia είχε δοθεί τους προηγούμενους μήνες, με τη δημοσιοποίηση των κομματιών Fatal Illusion, The Threat Is Real και του ομώνυμου, Dystopia, η υπόλοιπη παλέτα του 15ου δίσκου τους, με εξέπληξε ξανά ευχάριστα.

Αν και το εισαγωγικό The Threat Is Real, θυμίζει κάπου το Ashes In Your Mouth του Countdown To Extinction του 1992, τα «αρώματα» πολλών προηγουμένων άλμπουμ είναι διάχυτα στο Dystopia, κάτι που προκαλεί μια ιδιαίτερη ευφορία στον ακροατή, αφού η... δόσεις είναι άκρως διακριτικές. Κι αν στα πρώτα τρία κομμάτια, πιστεύεις ότι άκουσες, πάνω-κάτω, τη ραχοκοκκαλιά του άλμπουμ, οι Megadeth, διαψεύδουν κάθε βιαστική σκέψη.


Το Death from Within θα μπορούσε να βρίσκεται στο Rust In Peace, ενώ το Bullet to the Brain φέρνει στο νου το This Love των Pantera, αλλά δεν πρόκειται για... κλοπή. Είναι 100% Megadeth. Στο Post American World ο Αdler «ανατινάζει» το σετ του και κλέβει την παράσταση και στα δύο επόμενα, Poisonous Shadows και το instrumental, Conquer or Die, αποκαλύπτεται η νέα εποχή του γκρουπ: το πρώτο είναι μια black / thrash... μπαλάντα με μια εισαγωγή όπως μόνο οι Megadeth μπορούν να υφάνουν και τον Adler να διαλύει τα πάντα στο πέρασμά του. Τόσο στο Poisonous Shadows, όσο και στο Conquer or Die, νομίζω ότι βλέπω μπροστά μου, τα δάχτυλα του Loureiro να χορεύουν πάνω στην ταστιέρα.

Κι όμως... Τίποτα δε σταματά εδώ. Η συνέχεια επιφυλάσσει το Lying in State και το πάνκικο The Emperor: το thrash σε άλλο επίπεδο, πραγματικά! Η αυλαία πέφτει με τη διασκευή του Foreign Policy, από το Τhe Record, το παρθενικό άλμπουμ των χαρντκοράδων Fear. Απόλαυση!

Με το Dystopia, ο Mustaine σκαρφαλώνει στις θρυλικές μέρες, όπου «ξερνούσε» δισκάρες. Βρήκε τους σωστούς παρτενέρ, τους οποίους επιβάλλεται να τους κρατήσει κοντά του μέχρι να... πεθάνουν. Το Dystopia είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν και συνάμα στο μέλλον. Ενα ταξίδι που καλλιτέχνες, όπως ο Mustaine, μπορούν να πραγματοποιήσουν. Μπορέι να είναι ξεροκέφαλος, ιδιόρρυθμος, γκαφατζής, αλλά είναι και μια σπάνια ιδιοφυΐα. Κι όταν μουσικοί όπως ο Loureiro, ταυτίζονται με τόση ακρίβεια με το γκρουπ και σε κάνουν να... ξεχάσεις τον Marty Friedman, όταν στα ντραμς έχεις τον Chris Adler, έναν από τους 2-3 σημαντικότερους ντράμερ της γενιάς του, όταν έχεις έναν νηφάλιο πλέον και τόσο ώριμο μπασίστα όπως ο Ellefson, να βγάζει το καλύτερο εαυτό του, το αποτέλεσμα του Dystopia, μοιάζει απολύτως φυσιολογικό κι ας μην είναι.

Διαβάζοντας ξανά την ανάλυση που έγραψα πιο πάνω, τη θεωρώ ήδη περιττή. Δεν μπορείς να περιγράψεις με λέξεις τα περίπου 47 λεπτά αυτού του άλμπουμ. Οι Megadeth εξαπολύουν ήχο (μία ακόμη σημαντική κίνηση στον τομέα αυτό με τον Josh Wilbur) και συνθέσεις, απίστευτα δομημένες και διαυγείς, πηγαίνοντας το thrash σε... άλλες πολιτείες.

Η tracklisting:


01. The Threat Is Real 04:22
02. Dystopia 04:59
03. Fatal Illusion 04:15
04. Death from Within 04:47
05. Bullet to the Brain 04:29
06. Post American World 04:25
07. Poisonous Shadows 06:02
08. Conquer or Die 03:33
09. Lying in State 03:34
10. The Emperor 03:52
11. Foreign Policy (Fear cover) 02:28

THE SHADOW
Αξιολόγηση 10>10





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...