Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Hattie Green: «Παίζουμε όπου υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα»


ΟΙ HATTIE Green ροκάρουν από το 2007, όταν ο Νίκος Καστανάς αποφάσισε να βάλει στις «ράγες» την ιδέα για τη δημιουργία ενός γκρουπ. Eνα χρόνο μετά ήρθε το πρώτο ΕΡ, με τίτλο Straight Sin, ενώ το 2010, ήταν η στιγμή για το πρώτο άλμπουμ της μπάντας, το Here Comes The Lady. Πριν από λίγους μήνες, άκουσα την τελευταία προσπάθειά τους, το Banker's Dreamland και οφείλω να ομολογήσω πως ξετρελάθηκα. Αμέσως, έσπευσα να τους βρω και ύστερα από μια μικρή... συνωμοσία του σύμπαντος, κατάφερα να μιλήσω μαζί τους...






«Δεν είμαστε συγκρότημα με "κονέ" 
και γνωριμίες στην ελληνική σκηνή»


Τι άκουσα στο Banker's Dreamland; Τραχύ, επιβλητικό, αλλά συνάμα ηχητικά καθαρό χαρντ ροκ. Συνθέσεις που άλλοτε stoner-ίζουν, άλλοτε γίνονται πιο post ή doom, άλλοτε να θυμίζουν UFO, Danzig, Cult και δεκάδες άλλες θρυλικές μπάντες με τις οποίες μεγαλώσαμε ακούγοντάς τες. Σε όλο το άλμπουμ, όμως, ακούς μια μπάντα που σκορπά κέφι, που θέλει και μπορεί να καθιερώσει το δικό της στυλ. Γιατί, όμως, το Banker's Dreamland δεν κυκλοφορεί ακόμη στα δισκοπωλεία;

«Ο κύριος λόγος που το Bankers' Dreamland δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στα δισκοπωλεία είναι γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να πληρώσει και να το κόψει σε cd ή βινύλιο. Η αλήθεια είναι ότι και εμείς δεν το κυνηγήσαμε όπως θα έπρεπε και δεν χτυπήσαμε τις σωστές πόρτες. Δεν είμαστε συγκρότημα με "κονε" και γνωριμίες στην ελληνική σκηνή και αυτό το κάνει δυσκολότερο. Τώρα, όπως έχουν τα πράγματα, θέλω να πιστεύω ότι σε δύο-τρεις μήνες το πολύ θα είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένα σημεία. Έτσι, θα απολαύσετε το φανταστικό εξώφυλλο του Κώστα Παντούλα και τις εκπληκτικές φωτογραφίες του Χρήστου Κισσατζεκιάν», μας λέει ο ιδρυτής της μπάντας και μπασίστας της, Νίκος Καστανάς.

- Πραγματικά έχω μείνει άφωνος με την ποιότητα του ήχου σας. Ήχο που δεν έχω ακούσει σε άλμπουμ πολλών μεγαθηρίων του χώρου. Ποιο είναι το μυστικό;


«Νομίζω ότι προσπαθήσαμε από τα στάδια της ηχογράφησης να συλλάβουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις πηγές μας με σκοπό κατά τη διάρκεια της μίξης να επέμβουμε όσο το δυνατό λιγότερο στις χροιές των οργάνων. Σ' αυτό βοήθησε αρκετά ο Θάνος Αμοργινός (πρωην Last Drive, Earthbound) προκειμένου να πετύχουμε ένα φυσικό και live αποτέλεσμα», τονίζει ο κιθαρίστας, N.R. Janoes.


- Καθαρός, επιβλητικός ήχος και συνθέσεις από post, blues, stoner μέχρι heavy, rock, ίσως και punk. Tι είναι τελικά οι Hattie Green;

«Οι hard/ heavy επιρροές μας προέρχονται κυρίως από τα 70s. Αν και δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες στη μουσική μας, οι Hattie Green, είναι ένα heavy rock συγκρότημα», υπογραμμίζει ο Marios, που σηκώνει το βάρος των τυμπάνων.

- Από το 2007 άλλαξαν αρκετά μέλη της μπάντας; Ποιοί αποτελούν το γκρουπ σήμερα;

Ν.Κ: «Δεν θα το έλεγα αυτό. Η σύνθεση του γκρουπ έχει αλλάξει ελάχιστα από την πρώτη μέρα και αποτελείται από τους Νίκο Τζάνο (κιθάρες), Μάριο Κουκά (τύμπανα), τον Rocky στα φωνητικά και εμένα στο μπάσο».

- Να υποθέσω ότι κινείστε μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, τόσο για τις ηχογραφήσεις όσο και για συναυλίες;

Ν.Κ: «Οι Hattie Green παίζουν όπου υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Για την ώρα δεν έχουμε δώσει καμιά συναυλία για το νέο άλμπουμ. Ετοιμαζόμαστε γι' αυτό και εκεί, γύρω στην Άνοιξη, θα είμαστε έτοιμοι. Σχετικά με τις ηχογραφήσεις, οι κυριότερες γίνονται στην Αθήνα, ενώ στη Δρέσδη κάποιες επικουρικές. Η Δρέσδη ωστόσο αποτελεί την έδρα μας σε ευρωπαικές τουρνέ. Βασικά, δεν έχουμε κάποια εταιρεία ή label , πέρα από το Pazl, όπου μας στηρίζει πάντα.

- Ποια άλμπουμ ή γκρουπ έχετε ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια;

N.R:
«Οι τελευταίοι δίσκοι των Disturbed και Shinedown είναι αρκετά κοντά στα γούστα μου τελευταία, όπως επίσης, και το Sonic Highway από Foo Fighters. Σε άλλη φάση ακούω αρκετά Bonamassa και Beth Hart».

«Το ροκ δεν είναι απαρχαιωμένη μουσική»

- Είναι το κλασικό ροκ... παλαιομοδίτικο -όπως λένε κάποιοι- ή υπάρχει πεδίο εξέλιξης σήμερα;

Ν.Κ: «Ποτέ δεν είδαμε το ροκ ως μόδα ή κάτι τέτοιο. Το ροκ δεν είναι, ούτε ήταν πιστεύω ποτέ, μόδα. Ούτε κατανοώ τον όρο "κλασσικό". Το ροκ δεν είναι απαρχαιωμένη μουσική. Στηρίζεται στους μουσικούς. Υπάρχουν πολλοί καλοί μουσικοί και καλές μουσικές βγαίνουν και πάντα θα βγαίνουν».
- Πως γράφετε τα κομμάτια σας; Συζητάτε όλοι μαζί μια ιδέα, γράφει ο καθένας ξεχωριστά, έχει κάποιος την τελική έγκριση;

Ν.Κ: «Δεν υπάρχει καμία έγκριση, ούτε γραφειοκρατία. Συνήθως δουλεύω κάποια riffs στο σπίτι και στη συνέχεια τα ενορχηστρώνουμε όλοι μαζί στις πρόβες. Τις περισσότερες φορές όμως οι συνθέσεις που έρχονται στις πρόβες είναι ήδη έτοιμα τραγούδια».

- Πως προέκυψε ο τίτλος Hattie Green;

Ν.Κ: «Είναι μια ιστορία που χάνεται στο χρόνο... Έχει να κάνει με μία Αμερικανίδα ποιήτρια που έζησε και πέθανε στο Παρίσι το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Μάλιστα συνήθιζε η ταπετσαρία στο υπνοδωμάτιό της να αποτελείται από χαρτονομίσματα. Πραγματικά, παραμυθένια ιστορία»!

- Μετά το Banker's Dreamland, τι;

Ν.Κ: «Αρχικά θα θέλαμε να έχουμε μια καλή χρονιά. Μέσα στους στόχους μας είναι να κάνουμε, όσο το δυνατόν,περισσότερες εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη για την προώθηση του Bankers' Dreamland. Καλή χρονιά»!

Η tracklisting του Bankers’ Dreamland:

1. L.D.C (Intro) 2:12
2. Bankers’ Dreamland 4:11
3. Never Get Enough 3:51
4. Burning Wheels 4:05
5. Fallen 4:24
6. Lucky Kitty 3:17
7. Motor Angel 4:07
8. Psychodrive 2:56
9. Echoes Never Fade 5:36

THE SHADOW





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...