Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: I Fought The Law [1960/1964/1977] The Crickets / The Bobby Fuller Four / The Clash


TO 1960 οι Crickets, η μπάντα του τεράστιου Buddy Holly, θα κυκλοφορούσε το 2ο άλμπουμ της και πρώτο χωρίς αυτόν, έναν από τους θεμελιωτές του rock n' roll, ο οποίος λίγο μετά τη φυγή του από τη μπάντα, θα έχανε μόλις στα 22 του τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα στην Iowa των ΗΠΑ, τον παγωμένο Φεβρουάριο του 1959...






Στο In Style With The Crickets, λοιπόν, οι εναπομείναντες Mauldin και Αllison, θα ενσωματώσουν τον Earl Sinks για τα φωνητικά, αλλά και τον Sonny Curtis στην κιθάρα, μαζί με την οποία θα φέρει στη μπάντα κι ένα δικό του κομμάτι που έμελλε να κάνει τη διαφορά. Ηταν το I Fought The Law, γραμμένο από τον ίδιο το 1958.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Bobby Fuller, διασκεύασε πρώτος το κομμάτι, το οποίο εκτόξευσε τη δημοτικότητά του, αλλά και το ίδιο το τραγούδι, με το πιο ξεσηκωτικό ύφος του. Το 1965, ο Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδοποιός με τη μπάντα του θα υπογράψουν στη Mustang Records και θα μετονομαστούν σε The Bobby Fuller Four και το κομμάτι θα αρχίσει να παίζεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια.


Υστερα από 6 μήνες ο Fuller θα βρεθεί νεκρός μέσα στο αυτοκίνητο της μητέρας του. Η αστυνομία θα κλείσει την υπόθεση ως «αυτοκτονία», ο περίγυρος θα μιλήσει για δολοφονία.

Κάπου εδώ, μπαίνουν στην ιστορία και οι Clash. Βρισκόμαστε στα μέσα του 1978, όπου η μπάντα δουλεύει τα κομμάτια του 2ου άλμπουμ της, Give 'Em Enough Rope. 

Joe Strummer και Mick Jones θα ταξιδέψουν από το Λονδίνο στο Σαν Φρανσίσκο, εκεί όπου βρίσκεται το Aytomatt, ίσως το κορυφαίο στούντιο του κόσμου εκείνη την εποχή, προκειμένου να περάσουν overdubs (να γράψουν μουσικά μέρη των κομματιών τους πάνω σε ήδη ηχογραφημένα σημεία) στην επερχόμενη δουλειά τους.

Σε ένα jukebox θα ακούσουν τη διασκευή του Fuller και θα εντυπωσιαστούν. Θέλουν να κάνουν το κομμάτι, punk και θα το πράξουν με το που θα επιστρέψουν στην Αγγλία. Το τραγούδι, όμως δεν θα μπει στο Give 'Em Enough Rope, αλλά στην αμερικανική έκδοση του ομώνυμου ντεμπούτου τους, η οποία θα κυκλοφορήσει το 1979, δύο χρόνια, δηλαδή, μετά την αυθεντική του '77.

Το I Fought The Law θα γίνει το πρώτο single των Clash που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ και σύντομα θα κατακλύσει τα ραδιόφωνα. Μέχρι σήμερα, είναι πάρα πολλοί οι μουσικόφιλοι, που θεωρούν το συγκεκριμένο κομμάτι, σύνθεση των Clash...

I Fought The Law (Τhe Crickets):



I Fought The Law (The Fuller Four):



I Fought The Law (The Clash):



THE SHADOW







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...