Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Unchain My Heart [Ray Charles-Joe Cocker] 1987


ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ κομμάτι ανήκει σε αυτά που, παρότι αποτελούν προϊόν διασκευής, έγιναν σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη που το διασκεύασε. Οταν μιλάμε για Joe Cocker, o νους των περισσοτέρων πάει στο Unchain Μy Heart (άντε και στο You Can Leave Your Hat On). Δεν είναι, όμως, και πολλοί αυτοί που γνωρίζουν ότι το τραγούδι αυτό, το ερμήνευσε πρώτος ο μέγας Ray Charles...




Το 1961, o σπουδαίος Αφροαμερικανός καλλιτέχνης, κυκλοφόρησε το single με τίτλο Unchain Μy Heart, έχοντας ως b-side το But on the Other Hand Baby. Το Unchain Μy Heart γράφτηκε από τον Bobby Sharp, όμως επειδή αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με τα ναρκωτικά, πούλησε το κομμάτι στον Teddy Powell, μόλις για 50 δολάρια, με τον τελευταίο να κατοχυρώνει το 50% των δικαιωμάτων της σύνθεσης. Βέβαια, ύστερα από χρόνια και πολλές δικαστικές διαμάχες, ο Sharp δικαιώθηκε ως ο μοναδικός δημιουργός του κομματιού. Στα credits του, σήμερα αναφέρονται ως δημιουργοί οι B. Sharp και F. James.

Πολλά χρόνια μετά, το 1987, ο Βρετανός Joe Cocker, διασκευάζει με άκρως εντυπωσιακό τρόπο το κομμάτι και τιτλοφορεί με αυτό το 11ο άλμπουμ του, ένα άλμπουμ με πολλές διασκευές και στο οποίο ο τραγουδιστής δεν έχει γράψει ούτε στίχους, ούτε κάποια σύνθεση. Παρ' όλα αυτά, τόσο το άλμπουμ, όσο και το Unchain Μy Heart, γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και θα συνοδεύουν το όνομα του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη -που απεβίωσε στα τέλη του 2014- για πάντα, ακούγοντας ο ακροατής την ιδιαίτερη βραχνή φωνή του, την απίστευτη μπασογραμμή του T.M. Stevens και το μοναδικό σόλο σαξόφωνο του Clarence Clemmons.

Το πρωτότυπο κομμάτι:



H διασκευή:



THE SHADOW




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...