Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Aunt Mary - New Dawn [2016]


ΟΙ AUNT Mary ήταν από τις πρώτες μπάντες με τις οποίες είχα ασχοληθεί στη στήλη Xρονομηχανή στο Shadow Nation (δείτε ΕΔΩ το σχετικό αφιέρωμα). Το τρίτο άλμπουμ τους, Janus του 1973, είχε ρίξει, ουσιαστικά, την αυλαία αυτού του εξαιρετικού ψυχεδελικού - prog συγκροτήματος από το Φρέντρικσταντ της Νορβηγίας, αφού το Bluesprints του 1992 έπλευσε σε blues νερά, μακριά από την αρχική ρότα του γκρουπ. Φέτος, επέστρεψαν στο... παρόν με το New Dawn...




{Συμπαθητικά κομμάτια, χωρίς καμία συνοχή ως άλμπουμ και φυσικά, χωρίς να είναι Aunt Mary}


To γκρουπ, σαφώς και δεν είχε ποτέ την τύχη με το μέρος του. Αρχικά έχασε από τον καρκίνο τον αρχικό τραγουδιστή, Jan Groth και τον ντράμερ, Ketil Stensvik. Ο μπασίστας, Svein Gundersen παραιτήθηκε και μοιραία έμεινε μόνος ο κιθαρίστας Bjöern Kristiansen, για να πάρει την κρίσιμη απόφαση: να στήσει ξανά το γκρουπ και να συνεχίσει ή να... κλείσει τον διακόπτη μια για πάντα.

Δυστυχώς, ο συμπαθής Kristiansen, αποφάσισε να συνεχίσει. Με τους Henning Ramseth στα πλήκτρα, τον Bernt Bodal (μπάσο), τον Glenn Lyse (φωνητικά) και τον Ole Tom Torjussen (τύμπανα), δημιούργησε το New Dawn. Ενα άλμπουμ που έχει ελάχιστη έως καμία σχέση με τα πρώτα τρία τους. Το φετινό πόνημα, κινείται πιο κοντά στο Bluesprints, όμως σε αντίθεση με αυτό, δεν έχει καμιά συνοχή.

Ο Bjöern Kristiansen, λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένας καλλιτέχνης που επιχειρεί να κυκλοφορήσει ένα προσωπικό άλμπουμ. Εχει μεγαλώσει σχεδόν 42 χρόνια από τότε που οι Aunt Mary προκαλούσαν αίσθηση, δεν έχει κανένα μέλος της τότε μπάντας δίπλα του και μοιραία το New Dawn μοιάζει με έναν... αχταρμά, μια προσπάθεια κάποιων μουσικών που δεν ξέρουν τι θέλουν ή ακόμη χειρότερα, θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να παίξουν από blues, μέχρι AOR ή Led Zeppelin-ικό ροκ χωρίς καμιά πρωτοτυπία.

Το blues, Slave Parade, τα Zeppelin-ικά Hopelessly Lost, I Was Born To Ride On The Wrong Side, Blind Date, έχουν καλά ριφ και αρκετά πράγματα να πουν, όπως και το boogie, Don't Keep Me Waiting, όμως όλα αυτά τα κομμάτια δεν είναι Aunt Mary.

Θα ήταν πιο έντιμο, το συγκεκριμένο άλμπουμ να κυκλοφορούσε χωρίς αυτόν τον βαρύ τίτλο. Από τη στιγμή, όμως, που έγινε κάτι τέτοιο, το New Dawn θα κριθεί αυστηρά, παρότι δεν θα το χαρακτήριζα κακό άλμπουμ. Οταν θέλεις να οδηγήσεις μια Ferrari, πρέπει ξέρεις τι τιμόνι πιάνεις. Αλλιώς, θα φας τα μούτρα σου...

Η tracklisting:

1. Slave Parade 3:50
2. Unconditional Love 3:35
3. Hopelessly Lost 3:11
4. Happily Ever After 4:53
5. G Flat Road 4:13
6. I Was Born To Ride On The Wrong Side 3:16
7. Open Your Eyes 4:57
8. Blind Date 5:13
9. Been There, Done That 3:08
10. Soldadera 3:25
11. Don't Keep Me Waiting 2:47

THE SHADOW
Αξιολόγηση: 4>10





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...