Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Conception - My Dark Symphony [2018] EP


ΠΕΡΑΣΑΝ κιόλας 21 χρόνια από τότε που οι Conception μάς είχαν αφήσει ξανά άφωνους με το σπουδαίο Flow του 1997. Υστερα από αυτό η... φονική τετράδα των Khan, Østby, Amlien και Heimdal, «έδεσε» τη μπάντα στο λιμάνι της λήθης και βρήκε αλλού διεξόδους. Το 2018 έμελλε να είναι η χρονιά της επανενεργοποίησης του γκρουπ με το ΕΡ, My Dark Symphony...







{Ναι μεν, αλλά...}



Μέσα σε περίπου έξι χρόνια (1991-1997) οι power / prog Νορβηγοί, έκαναν τα... πάντα. Ορθωσαν το ανάστημά τους σε μια δύσκολη, μουσικά, εποχή για το είδος τους και πέτυχαν να τραβήξουν την προσοχή του κοινού και των κριτικών. Με κορυφαία άλμπουμ, τα Parallel Minds και Flow προκάλεσαν αίσθηση, αλλά το γκρουπ αποδείχθηκε βραχύβιο.

Roy Khan εξέλιξε τις μουσικές ανησυχίες του στους Kamelot και ο Tore Østby δημιούργησε τους σπουδαίους ΑRK και συμμετείχε σε άλμπουμ του DC Cooper και του Jørn Lande. Μοιραία, οι Conception έγιναν γρήγορα... ιστορία, μέχρι φέτος, όπου η είδηση της κυκλοφορίας του My Dark Symphony, έσκασε σαν βόμβα στ' αυτιά των φίλων της μπάντας.

Τι έχουν να μας πουν ύστερα από 21 χρόνια; Σίγουρα αρκετά πράγματα, αλλά ως (μονίμως) απαιτητικός μουσικόφιλος, θα περίμενα περισσότερα· και φυσικά δεν εννοώ ότι θα προτιμούσα full length από ένα ΕΡ.



Από το Grand Again (το μονόλεπτο Re:Conception αποτελεί την εισαγωγή του), οι ατμόσφαιρες και τα κοφτά ριφ του Østby, βάζουν στο κλίμα τον ακροατή, ενώ ο Khan μάς υπενθυμίζει το λόγο που έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της γενιάς του. Οι Conception βγάζουν νεύρο, χαρίζουν τα γνωστά τους ξεσπάσματα, τις επιβλητικές μελωδίες και το καταθλιπτικό σκηνικό τους, άλλοτε φλερτάρουν με τη jazz (Quite Alright), όμως η γενική εντύπωση που αφήνουν δεν είναι τόσο χορταστική όσο θα ανέμενα.

Σαφώς στο ΕΡ υπάρχει μουσική ταυτότητα, όμως ύστερα από τόσα χρόνια απουσίας, ο χρόνος δείχνει να νικάει στα... σημεία. Πέραν του Grand Again, δε νομίζω ότι θα βρούμε αυτό που λέμε «μεγάλο κομμάτι» στο ΕΡ, ενώ ακόμη και σ' αυτή τη σύνθεση, οι παραμορφώσεις που επιλέγει να κάνει ο Khan στη φωνή του, μάλλον χαλούν παρά ενισχύουν την προσπάθειά του.

Οπως και να 'χει, πέραν των κριτικών και των «θέλω» του κάθε φίλου του πολύ σημαντικού αυτού γκρουπ, η αφύπνισή του ύστερα από μια μικρή... αιωνιότητα αποτελεί θετικό στοιχείο και αφήνει ελπίδες για ακόμη ένα full length άλμπουμ στο άμεσο μέλλον.


Τα κομμάτια:

1. Re:Conception 1:08
2. Grand Again 4:00
3. Into the Wild 5:21
4. Quite Alright 4:33
5. The Moment 5:27
6. My Dark Symphony 6:12


The SHADOW
Aξιολόγηση: 7>10








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...