Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Therapy? - Cleave [2018]


MIA AΠΟ τις πιο ανοικτόμυαλες και ακομπλεξάριστες μπάντες, οι Therapy?, επιστρέφουν δισκογραφικά 3,5 χρόνια μετά το προηγούμενο άλμπουμ τους. Το 15ο πόνημά τους με τον τίτλο Cleave αποτελεί τον πέμπτο συνεχόμενο δίσκο τους με διαφορετική εταιρία, αλλά το γκρουπ από τη Β. Ιρλανδία δείχνει να μην του... καίγεται καρφί...





{Σοβαροί, αιχμηροί, ποιοτικοί}



To πρόβλημα με τις μπάντες που έχουν βγάλει ένα άλμπουμ - μνημείο (ναι, σωστά μαντέψατε, στο Troublegum αναφέρομαι), είναι ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν, αυτό θα παραμένει πεισματικά το μέτρο σύγκρισης των πάντων. Εβηξε ο Cairns; Ναι, αλλά στο Troublegum δεν είχε βήξει. Αγόρασε καπέλο ο McKeegan; Ναι, αλλά στο Troublegum είχε αγοράσει σκούφο, κ.ο.κ.

Παρόλα αυτά, οι Therapy? έδειχναν και δείχνουν μέχρι σήμερα ότι δεν θα περιστρέφονται γύρω από αυτό για την υπόλοιπη ζωή τους. Πειραματίστηκαν, αμφιταλαντεύτηκαν, αλλά κράτησαν πάντα την ταυτότητά τους, έστω κι αν έπαιξαν πολλές φορές με τις αντοχές των οπαδών τους.

Από το Disquiet έβαλαν ξανά το groove στον Alt metal, punk, grunge ήχο τους, διατηρούν με άνεση την ηχητική προσωπικότητά τους και αυτό καταδεικνύει ότι είναι μια μεγάλη μπάντα. Το δυνατότερο σημείο του Cleave είναι οι κοφτεροί στίχοι του Cairns: ειλικρινείς και διαπεραστικοί έχουν αμπαλαριστεί με αρκετή δύναμη, βαριά ριφ που περιπλέκονται με alternative φόρμες κι αυτό, βέβαια, μετριάζει κάπως την επιθετικότητα που τείνει να ξεχυθεί στα πρώτα δευτερόλεπτα κάθε σύνθεσης.


To grunge (Wreck It Like Beckett) αναμιγνύεται με βαριά ριφ που θυμίζουν έντονα Tool (Success? Success Is Survival), άλλοτε μετατρέπεται σε alternative metal (I Stand Alone και Dumbdown), άλλοτε γίνεται πιο πιασάρικο (Callow), αφήνοντας μια τελική γεύση - σήμα κατατεθέν των Therapy?

To Cleave ίσως χάνει στο σύνολο, όμως έχει σημεία που είναι πραγματικά σπουδαία. Το γκρουπ είναι σαφές ότι δεν ψάχνει για... νέους πελάτες κι αυτό είναι προς τιμήν του. Εχει καθορίσει το δικό του μέγεθος και απευθύνεται ξεκάθαρα σε αυτιά που μπορούν να μπουν και μέσα από το περιτύλιγμα.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και με ξεκάθαρη άποψη (μουσική και στιχουργική), οι Therapy? δηλώνουν «παρών» 27 ολόκληρα χρόνια μετά το δισκογραφικό ξεκίνημά τους, ώριμοι και πάντα με διάθεση να παίξουν εξαιρετική μουσική. Τη δική τους μουσική.


Tα κομμάτια:

1. Wreck It Like Beckett 3:19 
2. Kakistocracy 2:58 
3. Callow 3:03 
4. Expelled 3:01 
5. Success? Success Is Survival 3:53 
6. Save Me from the Ordinary 2:57 
7. Crutch 3:00 
8. I Stand Alone 4:08 
9. Dumbdown 3:01 
10. No Sunshine 3:25 
Total length: 32:45 

The SHADOW

Αξιολόγηση: 7>10







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...