Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Εφυγε από τη ζωή ένας από τους τέσσερις θρύλους του rock n' roll, o σπουδαίος Little Richard


BUDDY Holly, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Little Richard. To Βig 4 του Rock n' Roll έμεινε πλέον... Big 1, καθώς και ο σπουδαίος Little Richard έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας μόνο εν ζωή τον Lewis...






O Richard Wayne Penniman γεννήθηκε το 1932 Μέικον της Τζόρτζια και έμαθε να παίζει γκόσπελ μουσική από τις τοπικές εκκλησίες. Κατά τα εφηβικά του χρόνια, αγάπησε το rhythm and blues σε νυχτερινά κλαμπ, όπου πήρε και το παρατσούκλι «Little Richard» λόγω της έντασης των ζωντανών του εμφανίσεων.

Το 1951 υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία RCA, αλλά τα πρώτα του σινγκλ Every Hour και Get Rich Quick απέτυχαν εμπορικά. Την επόμενη χρονιά, μετακόμισε στο Χιούστον, όπου ηχογράφησε για την Peacock και το 1955 συνεργάστηκε για τέσσερα τραγούδια με την Johnny Otis Orchestra. 

Αφού έστειλε ένα ντέμο στην Specialty Records από το Λος Άντζελες, μπήκε στο στούντιο στις 14 Σεπτεμβρίου 1955, ηχογραφώντας, μεταξύ άλλων, το κομμάτι Tutti Frutti, το οποίο αποτέλεσε οδηγό για την μελλοντική του καριέρα.

Μέχρι το 1959, κυκλοφόρησε 36 σινγκλ για την Specialty, εκ των οποίων τα επτά έγιναν χρυσά, με τα Long Tall Sally, Jenny Jenny, Keep a Knockin' και Good Golly, Miss Molly να μπαίνουν στο Top-10. Παράλληλα, εμφανίστηκε σε τρεις ταινίες, τις Don't Knock the Rock (1956), The Girl Can't Help It (1956) και Mister Rock 'n' Roll (1957).

Το 1957 και ενώ η δημοτικότητα του ήταν πολύ μεγάλη, ο Λιτλ Ρίτσαρντ διέκοψε την καριέρα του στην ροκ μουσική μετά από μία περιοδεία στην Αυστραλία ύστερα από ένα όραμα που λέει πως είδε με ένα αεροπορικό δυστύχημα. Μερικές ημέρες αργότερα το αεροπλάνο με το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψει έπεσε. Ο Ρίτσαρντ θεώρησε το περιστατικό ως θείο μήνυμα. Το 1959, ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με στίχους σχετιζόμενους με τον Χριστιανισμό, με τίτλο God Is Real.

Επέστρεψε στο ροκ εντ ρολ 5 χρόνια αργότερα, αλλά η δημοτικότητά του είχε πάρει την κατιούσα. Το 2004, αποτέλεσε έναν από τους δέκα πρώτους στην λίστα των κορυφαίων καλλιτεχνών όλων των εποχών του περιοδικού "Rolling Stone".








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...