Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

LIFE: Οι πιο ροκ διαφημίσεις


ΚΑΤΙ περισσότερο από 30 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ακούστηκε σε ελληνικό τηλεοπτικό σποτ, ροκ κομμάτι. Έκτοτε, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι του μάρκετινγκ, οι διαφημίσεις έχουν γίνει υπερπαραγωγές, σε ότι αφορά την οπτικοποίησή τους, όμως τα ριφ ιστορικών κομματιών εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στην ελληνική τηλεόραση, έστω κι αν πλέον η διαφημιστική εταιρία είναι από το εξωτερικό. Πάμε να επιχειρήσουμε μία αναδρομή. 







The Doors / Aπορρυπαντικό

Hταν 1983. Το γνωστό σήμερα απορρυπαντικό πλυντηρίου, Skip, εμφανίστηκε στις ασπρόμαυρες ελληνικές τηλεοράσεις υπό τη μουσική υπόκρουση του Riders On The Storm των Doors από το άλμπουμ LA Woman του 1971.


Def Leppard ή Dire Straits / Κόσμημα 

Κάπου εκεί κοντά (χρονικά) η Fa Ca D'Oro διαφήμιζε ένα προϊόν της υπό τη μουσική υπόκρουση του Too Late των Def Leppard ή του Private Invastigations των Dire Straits. Δυστυχώς, παρά τη μεγάλη προσπάθεια, δεν κατάφερα να βρω αυτό το βίντεο... 

Εurope / Σνακ 

Η Εθνική μάς έχει στείλει στα... βουνά, μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987 και φυσικά το... ελληνικό δαιμόνιο αρπάζει την ευκαιρία, βγάζει σνακ - «γαριδάκια», διαφημίζοντάς τα με τον Φάνη Χριστοδούλου και μουσική υπόκρουση το The Final Countdown, τον μπασκετικό μας ύμνο από τους Europe και το ομώνυμο άλμπουμ του 1986. Ο ορισμός της cult διαφήμισης.


Europe / Γάλα

Με πρώτη προβολή την 3η Απριλίου του 1988, η ΑΓΝΟ διαφημίζει το γάλα της με πρωταγωνιστή τον τεράστιο Νίκο Γκάλη και φυσικά μουσική του (τι άλλο) The Final Countdown. ΟΚ, ρε είδωλο διαφημιστή, 1988 είχαμε, αλλά έβαλες το θηρίο να παίζει τάβλι, πίνοντας γάλα;;;


Muddy Waters, Τ-Rex και Stiltskin / Tζιν παντελόνι

Κάπου στο 1988 η Levi's διαφήμισε τα τζιν της μέσα από τους ήχους του Mannish Boy του Muddy Waters. To 1990 ο νεαρός τότε, Μπραντ Πιτ, πρωταγωνίστησε σε ένα διαφημιστικό σποτ της ίδιας εταιρίας τζιν. To σποτάκι αυτό «παρέλασε» και από τη χώρα μας, υπό τη μουσική υπόκρουση του 20th Century Boy των T-Rex. Τέσσερα χρόνια μετά, η Levi's κυκλοφόρησε ακόμη ένα ροκ σποτ, υπό τους ήχους των Stiltskin και του Inside, αυτή τη φορά.





      

The Spirit Of Rock / Oυίσκι

To 1991 κυκλοφορεί η μουσική συλλογή The Spirit Of Rock - Rebel Yell, η οποία περιλαμβάνει σπουδαία ροκ κομμάτια. Το πρώτο όμως είναι το Give Us A Yell του Γιάννη Κύρη, συνθέτη, παραγωγού, ηχολήπτη, ο οποίος με το συγκεκριμένο κομμάτι «ντύνει» τη διαφήμιση από το ουίσκι Rebel Yell. Για την ιστορία, ο Γιάννης Κύρης είναι ίσως ο πλέον επιτυχημένος και πολυβραβευμένος Ελληνας δημιουργός διαφημιστικών jingles, ενώ έχει συνθέσει και το μουσικό σήμα του Ευρωμπάσκετ του 1987. Δείτε και ακούστε εδώ το σποτ.

Rolling Stones / Tηλεόραση

Το 2008 η Sony δημιούργησε ένα εξαιρετικό σποτ για να προωθήσει την τηλεόρασή της Bravia. Η επιλογή της να «ντύσει» το όλο σκηνικό με το She’s A Rainbow των Rolling Stones από το Their Satanic Majesties Request του 1967, θεωρώ ότι ήταν τουλάχιστον πετυχημένη.


Τen Years After / Τηλεπικοινωνίες

Eναν χρόνο μετά, η Cosmote έμαθε στο ευρύ κοινό τους Ten Years After και το I’d Love To Change The World. Αν και κομμάτι του 1971 από το άλμπουμ A Space In Time, οι περισσότεροι έτρεχαν να το προμηθευτούν, αναζητώντας το ως «το καινούριο τραγούδι που βγήκε»...


Motörhead / Mπύρα

Την ίδια χρονιά η AMSTEL πετυχαίνει διάνα με το σποτάκι όπου μία παρέα μεταλλάδων ζητά χαμομήλια και κουλουράκια σε ένα γνωστό ροκ μπαρ της Αθήνας, υπό τη μουσική υπόκρουση του Jailbait των Motörhead από το Ace Of Spades του 1980.


Joey Ramone / Aυτοκίνητο

Το 2010 η Suzuki χρησιμοποιεί για το διαφημιστικό σποτ του μοντέλου της, Grand Vitara, τη διασκευή του Joey Ramone στο κομμάτι What A Wonderful World του Louis Armstrong και οφείλω να ομολογήσω ότι μας άρεσε πολύ. Δείτε και ακούστε εδώ το σποτ.

Queen / Πιστωτική Κάρτα

Aλλο ένα τραγούδι που έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό, μέσω ενός σποτ και συγκεκριμένα της εταιρίας VISA, που έπαιξε κατά κόρον πέρσι στους δέκτες μας. Το Don't Stop Me των Queen από το άλμπουμ Jazz του 1978, ήρθε ξαφνικά στην επικαιρότητα, κάνοντας κάποιους να αναζητούν στα δισκοπωλεία, το νέο άλμπουν των Queen εν έτει 2013!!! 




Led Zeppelin / Αρωμα

To θανατηφόρο ριφ του Page από το Whole Lotta Love των Led Zeppelin από το 2ο άλμπουμ τους το 1969, εμφανίστηκε ξαφνικά πριν από καιρό στις τηλεοράσεις μας, μέσα από τη διαφήμιση αρώματος του Dior, τόσο φρέσκο όσο ποτέ...








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...