Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΛΙΣΤΕΣ: Η Σκωτία στον σκληρό ήχο


H Σκωτία, τελικώς, επέλεξε να παραμείνει στην «ομπρέλα» του Ηνωμένου Βασιλείου, οδεύοντας στο 308ο έτος συμβίωσής της με την Αγγλία. Ποια είναι όμως τα συγκροτήματα και οι μουσικοί από τη συμπαθέστατη αυτή χώρα του βορρά, με τα οποία «συμβιώνουμε» τόσα χρόνια μέσα από τα γούφερ των ηχείων μας;


Ας θυμηθούμε (ή γνωρίσουμε) 10 περιπτώσεις από τρεις κατηγορίες (γκρουπ, τραγουδιστές, μέλη):

Διάσημα Σκωτσέζικα Συγκροτήματα (πατώντας πάνω στον τίτλο κάθε γκρουπ θα ακούτε ένα χαρακτηριστικό κομμάτι του):

1. Holocaust (hard rock, heavy/thrash)


Οι Σκωτσέζοι, εμφανίστηκαν τη χαραυγή μίας δεκαετίας ('80) που έμελλε να καθορίσει και να οριοθετήσει κατά κάποιον τρόπο, τον σκληρό ήχο. Το γκρουπ του John Mortimer, δημιούργησε μέσα από 7 άλμπουμ ένα μοναδικό χαρντ ροκ/μέταλ κράμα (ακόμη και για σήμερα θα τολμούσα να πω), δίνοντάς του υπόσταση με συνθέσεις που περιείχαν Rock n' Roll και doom στοιχεία, ενώ κατά κάποιο τρόπο... προανήγγειλαν την έλευση του μεγαθηρίου, δύο χρόνια μετά την εμφάνισή τους, που ακούει στο όνομα Metallica.


Aν και  έβγαλαν 23 άλμπουμ, έχουν μείνει γνωστοί στο ευρύ κοινό για τη διασκευή των Everly Brothers, το θρυλικό Love Hurts. Οι Nazareth ξεκίνησαν την πορεία τους το 1971 με το ομώνυμο άλμπουμ και φέτος κυκλοφόρησαν το Rock n' Roll Telephone, τελευταίο άλμπουμ με τον McCafferty στο μικρόφωνο.





Mε 10 άλμπουμ, το πολύ αγαπημένο στην Ελλάδα, γκρουπ, πέρασε από πολλές αλλαγές προσώπων γύρω από το κεντρικό του Mike Scott. Don't Bang The Drum, The Fisherman's Blues και Τhe Whole Of The Moon, έχουν αφήσει ανεξήτηλο το σημάδι τους στο ελληνικό κοινό. Προσωπικά, λατρεύω το άλμπουμ Dream Harder του 1993, ουσιαστικά μία προσωπική δουλειά του Scott. 


Get yer rocks off / Get yer rocks off, honey / Shake it now now / Get 'em off downtown... Mε το Rocks του 1994 από το 4ο άλμπουμ Give Out But Don't Give Up, οι Primal Scream έκαναν άκρως αισθητή την παρουσία τους στον περισσότερο κόσμο και από τότε μας χάρισαν ακόμη έξι δισκογραφικές εκπλήξεις, ευχάριστες, αλλά και δυσάρεστες.




Aκόμη ένα σκωτσέζικο γκρουπ που ξεχώρισε από μία διασκευή. Το World Up! των R&B/Funk, Cameo, έμελλε να γίνει το πιο αναγνωρίσιμο κομμάτι τους από το άλμπουμ Swagger του 1994. Οι Gun έβγαλαν συνολικά 7 δίσκους με τελευταίο το Βreak The Silence του 2012.




Με πλούσια δισκογραφική δράση, οι Simple Minds χιλιοτραγουδήθηκαν με τα Don't You (Forget About Me), Alive and Kicking, Belfast Child. Eχουν βγάλει 16 άλμπουμ με το τελευταίο Big Music, να κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες.





Δημιουργήθηκαν το 1978 στο Εδιμβούργο από τους Stevie Ross and Terry Buchan. Bρίσκονται στις επάλξεις από το 1981 με το Punks Not Dead, βγάζοντας οκτώ άλμπουμ, με ηγέτη τον τραγουδιστή τους και αδερφό του Terry, Walter Buchan. Φέτος, αναμένεται να κυκλοφορήσουν νέο άλμπουμ.




To γκρουπ του Eλληνοεγγλέζου, Αλεξ Καπράνου, δημιουργήθηκε στη Γλασκώβη και προκάλεσε αίσθηση με το πρώτο κιολας, ομώνυμο άλμπουμ του 2004, αλλά κυρίως με το You Could Have It So Much Better την επόμενη χρονιά. Στο 2013 βρίσκεται το τελευταίο δισκογραφικό χτύπημά τους.







Eμειναν γνωστοί με το σπουδαίο παρθενικό The Mind's Eye το 1994 που συνδύαζε τον τραχύ ήχο της κιθάρας με τη μελωδία. Το κομμάτι Inside είχε διαφημιστεί μέσα από τη... διαφήμιση της Levi's και παίζεται ακόμη στα ροκ μπαρ, όπως και το Footsteps. Εκτοτε έβγαλαν μόλις δύο άλμπουμ με διαφορετικά μέλη, χωρίς κατι σπουδαίο.




Aπό τα πιο αγαπητά γκρουπ στον κόσμο. Από το 1987 μέχρι το 1997  διέγραψαν μία σπουδαία πορεία όπως τα Sweet Surrender, Goodnight Girl, Temptation, Love Is All Around, Put the Light On, Heaven, If I Never See You Again. Διαλύθηκαν με επανασυστάθηκαν το 2004, βγάζοντας το 2007 το Timeless.





BONUS: The Jesus And Mary Chain (alternative)



Πολυαγαπημένο γκρουπ των αδερφών Reid, γνήσια «τέκνα» των Cure, με φανατικό ελληνικό κοινό και με 6 δίσκους από το 1985 και το θεϊκό Psychocandy. Διαλύθηκαν το 1999 μετά την κυκλοφορία του Munky. O Jim Reid κυκλοφόρησε δύο σινγκλ το 2005 (Song for a Secret) και το 2006 (Dead End Kids), ενώ αμέσως μετά δημιούργησε νέα μπάντα.






Διάσημοι-ες Σκωτσέζοι-ες Τραγουδιστές-ριες


O Ian Anderson.
1. Bon Scott (AC/DC)
2. Ian Anderson (Jethro Tull)
3. Mark Knopfler (Dire Straits)
4. Mike Scott (The Waterboys)
5. Rod Stewart
6. Brian Connolly (Sweet)
7. Al Stewart
8. Fish ή Derek Dick (Μarillion)
9. Gerry Rafferty
10. Shirlei Manson (Garbage)



Διάσημα Μέλη Συγκροτημάτων



O Brian Robertson.

1. Angus Young (κιθάρα) AC/DC
2. Jack Bruce (φωνητικά-μπάσο) Cream
3. Brian Robertson (κιθάρα) Thin Lizzy / Motorhead
4. Neil Murray (μπάσο) Black Sabbath / Witesnake / Gary Moore / Michael Schenker Group
5. Malcom Young (κιθάρα) AC/DC
6. Hamish Glencross (κιθάρα) My Dying Bride
7. Μanny Charlton (κιθάρα) Nazareth
8. Jimmy Bain (μπάσο) Rainbow / Dio
9. Chris Glen (μπάσο) Michael Schenker Group
10. Pete Agnew (μπάσο) Nazareth

ΤΗΕ SHADOW
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...