Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

«Εφυγε» στα 83 της η σπουδαία Tina Turner

ΕΦΥΓΕ από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών η σπουδαία Tina Turner, μια τεράστια καλλιτέχνης και ένα από τα σημαντικότερα pop icons της δεκαετίας του 1980. Τα τελευταία χρόνια υπέφερε από προβλήματα υγείας, διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου το 2016 και έκανε μεταμόσχευση νεφρού το 2017...









Ο Turner ενίσχυσε την εικόνα των μαύρων γυναικών στο rock'n'roll, ορίζοντας εκείνη την εποχή της μουσικής, στο βαθμό που ο Mick Jagger παραδέχτηκε ότι εμπνεύστηκε από τις έντονες, ενεργητικές ζωντανές εμφανίσεις της για τη σκηνική παρουσία του. 

Μετά από δύο δεκαετίες συνεργασίας με τον καταπιεστικό σύζυγό της, Ike Turner, ξεκίνησε μόνη μια νέα πορεία και – μετά από μερικές λανθασμένες εκκινήσεις – έγινε ένα από τα καθοριστικά pop icon της δεκαετίας του 1980 με το άλμπουμ Private Dancer. 

«Η 
Tina Turner, η «Βασίλισσα του Rock’n Roll» πέθανε ειρηνικά σήμερα σε ηλικία 83 ετών μετά από μακρά ασθένεια στο σπίτι της στο Kusnacht κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Μαζί της, ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο», τόνισε εκπρόσωπός της.

Η Turner γεννήθηκε ως Anna Mae Bullock στις 26 Νοεμβρίου 1939 και μεγάλωσε στο Nutbush του Τενεσί, όπου μάζευε βαμβάκι με την οικογένειά της ως παιδί. Τραγούδησε στη χορωδία της εκκλησίας της μικρής πόλης και ως έφηβη μίλησε τραγούδησε στο συγκρότημα του Ike στο Σεντ Λούις: εκείνος είχε απορρίψει το αίτημά της να συμμετάσχει μέχρι που την άκουσε να πιάνει το μικρόφωνο κατά τη διάρκεια μιας παράστασης του Kings of Rhythm για μια ερμηνεία του BB King's You Know I Love You.

Αφού φάνηκαν τα φωνητικά της ταλέντα, ο Ike της έδωσε το όνομα Tina Turner, προβλέποντας ότι κάποτε θα τον άφηνε... Γρήγορα ο Ike έγινε καταπιεστικός και άρχισε να τη χτυπά.

«Έπρεπε να με ελέγχει, οικονομικά και ψυχολογικά, οπότε δεν μπορούσα ποτέ να τον αφήσω», 
έγραψε η Turner στη βιογραφία της το 2018 My Love Story.

Έκανε το ηχογραφημένο ντεμπούτο της με το όνομα με το σινγκλ των Ike and Tina Turner, A Fool in Love τον Ιούλιο του 1960, το οποίο έσπασε το Top 30 των ΗΠΑ και ξεκίνησε μια σειρά σημαντικών επιτυχιών στα chart. 

Ήταν όμως οι ζωντανές εμφανίσεις τους που προκάλεσαν αίσθηση. Το 1964, υπέγραψαν με την Warner Bros, η οποία κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ.

Χρόνια αργότερα έγινε διάσημη για τα πόδια της όσο και η φωνή της (σύμφωνα με πληροφορίες, κάποτε ασφάλισε τα πόδια της για 2 εκατομμύρια λίρες).

Η Turner αποσύρθηκε από τις εμφανίσεις το 2009 μετά από μια 50η επετειακή περιοδεία, κατά την οποία έπαιξε 37 sold-out παραστάσεις σε όλη τη Βόρεια Αμερική, αποκομίζοντας σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια.




 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...