Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

ΔΙΑΣΚΕΥΗ: I Put A Spell On You [1956] Jay Hawkins


O SCREAMIN' Jay Hawkins (1929-2000) θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πατέρας του Shock Rock, παρότι μεγαλούργησε στη rhythm n' blues και Soul σκηνή. Υιοθετημένος από τους 18 μήνες της ζωής του, γνώρισε από μικρή ηλικία τον κόσμο της μουσικής, μαθαίνοντας κιθάρα και πιάνο, πριν τον μαγνητίσουν τα blues και χρόνια αργότερα, χαρίσει στην ανθρωπότητα το κόσμημα, I Put A Spell On You...






{Δέκα διασκευές για κάθε γούστο που συγκλονίζουν}



Aν και ως έφηβος ακολούθησε το δρόμο της πυγμαχίας, πάντα στο... πίσω μέρος του μυαλού του υπήρχε η μουσική, όμως μεγάλο όνειρό του ήταν η όπερα. Δυστυχώς, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος άλλαξε τις ισορροπίες. Ο νεαρός 
Hawkins βρέθηκε στα χαρακώματα και λέγεται ότι η καλλιτεχνική φλέβα του και ο εύθυμος χαρακτήρας του έκανε πολλούς συμπολεμιστές του να περνούν λίγα λεπτά διασκέδασης μέσα στη φρίκη του πολέμου.

Το 1949, κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή πυγμάχου μεσαίων βαρών στην πολιτεία της Αλάσκα, αλλά σταμάτησε την αθλητική καριέρα 
του προκειμένου να ενταχθεί στο συγκρότημα του Tiny Grimes. Μερικά χρόνια αργότερα, η μοίρα τον ωθεί να γράψει το κομμάτι που έμελλε να τον τοποθετήσει στις χρυσές σελίδες της μουσικής ιστορίας: το Ι Put a Spell on You.

Η αρχική έκδοση μέσω της Okeh Records δεν γνώρισε επιτυχία. Η Columbia πίστεψε στο κομμάτι αυτό και αποφάσισε να επανηχογραφηθεί. Λέγεται πως ο Hawkins πήγε μεθυσμένος στο στούντιο, αποδίδοντας μια πολύ ιδιαίτερη, χαρακτηριστική, θεατρική εκτέλεση, η οποία προσέδωσε στο τραγούδι τη μορφή που γνωρίζουμε όλοι μέχρι σήμερα. Η τεράστια επιτυχία που γνώρισε το I Put A Spell On You μέσα από αυτή την ερμηνεία, ώθησε τον ίδιο τον καλλιτέχνη να αλλάξει ριζικά την παρουσία του στις συναυλίες με μακάβρια σκηνικά, φέρετρα, κρανία, σταυρούς και οστά «περασμένα» στη μύτη του, δίνοντας ένα πραγματικό σόου.

Υστερα από μια «γεμάτη» καριέρα, ο Hawkins πέθανε το 2000 στο Νεϊγί-Συρ-Σεν της Γαλλίας, ύστερα από μία επέμβαση για ανεύρυσμα. Είχε παντρευτεί έξι φορές και λέγεται ότι ήταν πατέρας 57 παιδιών.

Φυσικά, το I Put A Spell On You, το κομμάτι που τον σημάδεψε, διασκευάστηκε από κάθε πιθανό και απίθανο καλλιτέχνη, τραγουδήθηκε από άκρη σ' άκρη της Υφηλίου και στη σημερινή στήλη θα επιλέξω τις σημαντικότερες προσπάθειες, ξεκινώντας από τη λιγότερο «καλή» ή ιδιαίτερη και καταλήγοντας στη σπουδαιότερη, πάντα για τα δικά μου αυτιά.

Eίναι, όμως, εντυπωσιακό πως παρότι οι διασκευές προέρχονται από τόσο ετερόκλητους καλλιτέχνες, το αποτέλεσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό και στις 10 περιπτώσεις που ακολουθούν. Πάντως, αν θέλουμε να μιλήσουμε για πραγματική διασκευή κι όχι για... επανεκτέλεση, τότε τα εύσημα θα πρέπει να αποδοθούν στον Bryan Ferry. Bάλτε ακουστικά και καλή απόλαυση: 

10:: Nick Cave (1984)


9:: Bonnie Tyler (1998)


8:: Annie Lennox (2014)


7:: Νina Simone (1965)


6:: Marilyn Manson (1995)


5:: Τhe Animals (1966)


4:: Bryan Ferry (1993)


3:: Buddy Guy / Carlos Santana (2005)


2:: Joe Cocker (2004)


1:: Creedence Clearwater Revival (1968)


Kαι το πρωτότυπο::



The SHADOW




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...