Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Mastodon - Hushed And Grim [2021]


ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια μετά το Emperor Of Sand, οι Mastodon επιστρέφουν φουριόζοι με το 8ο άλμπουμ τους, το Hushed And Grim, το οποίο μοιάζει με μια κατάθεση ψυχής, βιωμάτων, εμπειρίας· ένα απόσταγμα... Mastodon, κι όπως αντιλαμβάνεστε, όταν αναφερόμαστε σ' ένα γκρουπ με τόσο ευρύ ορίζοντα επιρροών και... επιλογών, τα πράγματα σοβαρεύουν επικίνδυνα...





Eνα... best of αλλά
με ολοκαίνουρια κομμάτια



Σχεδόν πάντα οι Μastodon βάζουν στα άλμπουμ τους τα βιώματά τους, ειδικά όταν μιλάμε για θέματα υγείας, δικά τους, κοντινών προσώπων, για θανάτους κτλ. 

Ιδιαιτέρως φορτισμένοι από τα νέα δεδομένα της πανδημίας, αλλά και τον χαμό του επί χρόνια μάνατζέρ τους και μέντορα του συγκροτήματος, Nick John, ο οποίος πέθανε το 2018 από καρκίνο στο πάγκρεας (το πρόσωπό του απεικονίζεται το εξώφυλλο, το οποίο έχει θέμα ένα δέντρο όπου καταλήγουν οι ψυχές όσων φεύγουν από τη ζωή -ευχάριστα πράγματα δηλαδή...), οι Mastodon χωρούν μέσα στο μεγαλύτερο σε διάρκεια διπλό άλμπουμ τους (86:30 λεπτά), όλο το «είναι» τους.

Με τον παραγωγό David Bottrill (Tool) στο... τιμόνι, το συγκρότημα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα έργο που εξερευνά πραγματικά κάθε πτυχή της μουσικής τους γλώσσας, από το prog μέχρι το stoner metal, το μελωδικό heavy rock ή το alt metal. 

Μεγάλη διάρκεια, πολλά κομμάτια, πολλά ιδιώματα μαζεμένα, πολλές φωνητικές παραλλαγές, απίστευτα στιβαρός ήχος, και όπως αντιλαμβάνεστε, το Hushed And Grim απαιτεί προσοχή.


Για να γίνω κατανοητός, θα δώσω το στίγμα της άποψής μου και το πως προσέγγισα το άλμπουμ αυτό: Η μπάντα έδωσε ως 1ο single το Pushing the Tides, το οποίο έκανε και video clip. Για τα δικά μου ακούσματα, δεν το θεωρώ ένα από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ. Αρα, τα ζητούμενά μου γι' αυτή τη δουλειά... κατευθύνονται αλλού.

Η συνεργασία μεταξύ τόσο ετερόκλητων μελών του γκρουπ, ανέκαθεν χάριζε μια ακουστική ποικιλία στον ακροατή, συνήθως αρκετά τακτοποιημένη. Οι Mastodon πλέον, νομίζω ότι είναι σε φάση να γιγαντώσουν και να εμπλουτίσουν αυτές τις διαφορετικές οπτικές τους και στο φετινό άλμπουμ, πετυχαίνουν να βγάλουν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Με μέσο όρο διάρκειας κομματιών άνω των 5 λεπτών, το γκρουπ χωράει είτε τη μία είτε την άλλη φορά, και κάτι διαφορετικό στο αρχικό συνθετικό πλάνο κάθε τραγουδιού, δίνοντας την αίσθηση ότι συσσώρευσε πολλές ιδέες τα χρόνια που προηγήθηκαν και τις συμπύκνωσε εδώ μέσα όσο καλύτερα μπορούσε.

Δε θα προσπαθήσω να μπω σε διαδικασία συγκρίσεων με παλαιότερα άλμπουμ, διότι, αφενός θα αδικήσω κάποια, αφετέρου το Hushed And Grim θεωρώ ότι είναι ένα είδος... best of που αποτελείται από... καινούρια κομμάτια και μόνο.
 
Θα πω με σιγουριά, όμως, ότι οι Mastodon αποδεικνύουν ότι βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή της καριέρας τους. Η σκόνη του παρελθόντος έχει κατακαθίσει, η τετράδα δείχνει εξαιρετικά ώριμη και γράφει σπουδαία πράγματα. 

Ναι, κρύβουν πολλά ιδιώματα μέσα τους, όμως πλέον μπορούν να αποδώσουν ένα εξαιρετικό τελικό προϊόν, το οποίο είναι αδύνατον να απορρίψεις ελαφρά τη καρδία.

Τα κομμάτια:

Disc one

1. Pain with an Anchor 5:02
2. The Crux 5:00
3. Sickle and Peace 6:18
4. More Than I Could Chew 6:52
5. The Beast 6:04
6. Skeleton of Splendor 5:05
7. Teardrinker 5:21
8. Pushing the Tides 3:29

Disc two

1. Peace and Tranquility 5:56
2. Dagger 5:13
3. Had It All 5:26
4. Savage Lands 4:25
5. Gobblers of Dregs 8:35
6. Eyes of Serpents 6:50
7. Gigantium 6:54

Τhe SHADOW

Αξιολόγηση: 9/10









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...