Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ: Aρμονογράφος [εκδόσεις Αλεξάνδρεια] Anthony Ashton

ENA εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που αφορά στη σχέση της μουσικής με τα μαθηματικά και την οπτική απεικόνιση αυτής, κυκλοφορεί στα ελληνικά βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Ο αρμονογράφος, είναι ένα άγνωστο, αλλά σημαντικό επιστημονικό εργαλείο του 19ου αιώνα, με το οποίο, ουσιαστικά, η μουσική μετατρέπονταν σε σχέδιο, μας λέει ο συγγραφέας Anthony Ashton σε μετάφραση του Θοδωρή Δρίτσα...









Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ένα αξιοσημείωτο επιστημονικό όργανο γνωστό ως αρμονογράφος αποκάλυψε τα υπέροχα μοτίβα που βρίσκονται στη μουσική. Το βιβλίο αυτό είναι μια εισαγωγή στην εξέλιξη της απλής θεωρίας της μουσικής αρμονίας, από τις ανακαλύψεις του Πυθαγόρα μέχρι τον διατονικό συντονισμό και την ταυτοφωνία. 

Ωραία σχέδια δείχνουν την οκτάβα ως τρίγωνο, την πέμπτη ως πεντάγραμμο. Τα διαγράμματα δείχνουν τις αρχές των αρμονικών, των διατονικών και του μονόχορδου. Ο Anthony Ashton εξετάζει το φαινόμενο της αντήχησης στα μοτίβα Κλάντνι, εξηγεί πώς να φτιάξετε ένα δικό σας αρμονογράφο και παρουσιάζει πίνακες με παγκόσμια συστήματα συντονισμού. 

Αυτό το εμπνευσμένο βιβλίο θα προσελκύσει ιδιαίτερα μουσικούς, μαθηματικούς, σχεδιαστές και καλλιτέχνες, αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Μπάινοντας στα... ενδότερα, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει 2500 χρόνια πριν, για να «συναντήσει» τον Πυθαγόρα, ο οποίος ανακάλυψε ότι η μουσική αρμονία προκαλείται όταν οι συχνότητες των ήχων έχουν λόγο απλών αριθμών. Κι όλα αυτά, καθώς έτυχε να περνά έξω από ένα σιδεράδικο, ακούγοντας τους ήχους των σφυριών.

Διαπίστωσε ότι το βάρος κάθε σφυριού ήταν αυτό που καθόριζε τον ήχο που παρήγαγε χτυπώντας το αμόνι. Ετσι, πρόσεξε ότι αν ένα σφυρί ζύγιζε το μισό από ένα άλλο, η νότα που παρήγαγε ήταν δύο φορές πιο οξεία. Είχε δηλαδή απόσταση μίας οκτάβας. Δύο σφυριά που είχαν λόγο βάρους 3:2 ακούγονταν όμορφα.

Ετσι, βαθιά εντυπωσιασμένος από αυτή τη σχέση, ο Πυθαγόρας έβγαλε το συμπέρασμα ότι όλη η φύση διέπεται από την αρμονία που προκύπτει από τους αριθμούς. 

Χιλιάδες χρόνια μετά, ο αρμονογράφος ήρθε να δείξει ότι οι εικόνες των μουσικών αρμονιών δεν είναι απλά μια μουτζούρα, αλλά σχέδια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Προτείνω, ανεπιφύλακτα να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Θα ταξιδέψετε σε μέρη που μοιάζουν... μεταφυσικά κι όμως βρίσκονται ανάμεσά μας. 'Η μάλλον, ορθότερα, εμείς βρισκόμαστε ανάμεσά τους...

The SHADOW







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...