Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΛΙΣΤΕΣ: Για ποιον χτυπά η καμπάνα;


ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ εφέ έχουν επιστρατευτεί κατά καιρούς για να «ντύσουν» ένα ροκ ή μέταλ κομμάτι. Αλλα... πρωτόγονα, όπως τα μαχαιροπήρουνα των Judas Priest στο Μetal Gods, άλλα πιο... εκσυγχρονισμένα, όπως του Gods Of War των Def Leppard, τα ηχητικά εφέ έμπαιναν και μπαίνουν στα τραγούδια για χίλιους δυο λόγους, ανάλογα με τα κέφια και τα γούστα των παραγωγών κατά κύριο λόγο...



Πάντως, ένα είναι το εφέ που ξεχωρίζει, που είτε πετύχει είτε αποτύχει, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο κλίμα στο κομμάτι και, εν πάσει περιπτώσει, αποτελεί διαχρονική αξία: η καμπάνα. Δε γνωρίζω αν είναι τυχαίο, αλλά στα περισσότερα κομμάτια που έχω ακούσει με εφέ καμπάνας, θα τα χαρακτήριζα σπουδαία. Ισως ο χτύπος της να προδιαθέτει ευχάριστα τον ακροατή, ίσως και τον καλλιτέχνη καμιά φορά· το σίγουρο είναι πως όταν αυτή χτυπά, προαναγγέλλει κάτι μεγαλειώδες. Εγώ επέλεξα από τη δισκοθήκη μου πέντε κομμάτια που θεωρούνται πλέον ιστορικά και ο ήχος της καμπάνας έχει καθιερωθεί (μεταξύ μας, όταν λαμβάνω ραβασάκι της ΔΕΗ κτλ, πάλι ακούω καμπάνες, αλλά ας το αφήσουμε για την ώρα...)


1. Βlack Sabbath - Black Sabbath

Σαν το πρώτο κλάμα του νεογέννητου μωρού, ο ήχος της καμπάνας προαναγγέλλει τη γένεση του μέταλ. Κι αν ο Οzzy στην αυτοβιογραφία του περιγράφει γλαφυρά τον τρόμο των ακροατών της εποχής όταν οι Sabbath έπαιζαν στα live το ομώνυμο κομμάτι, εμείς κάθε άλλο παρά τρομαγμένοι νιώθουμε. Τα μπουμπουνητά και το πένθιμο χτύπημα της καμπάνας, που σημειωτέον συμβαδίζει με το μέτρο, έμελλε να μείνουν για πάντα στην ιστορία.


2. For Whom The Bell Tolls - Metallica

Και εδώ η καμπάνα συμβαδίζει με το μέτρο του κομματιού. Ενα τραγούδι - έπος, ένα στολίδι του Ride The Lighting και από τα καλύτερα των θεϊκών Metallica. Mαζί με το Hells Bells που ακολουθεί, είναι ίσως τα πρώτα κομμάτια που έρχονται στο μυαλό μας.


3. Hells Bells - AC/DC

Ισως η μεγαλύτερη ταύτιση κομματιού και καμπάνας. Xιλιοπαιγμένο και πολυαγαπημένο. Οπως και στα προηγούμενα το... «ντοοον» συμβαδίζει με το μέτρο του κομματιού, το οποίο αποτελεί ένα από τα 2-3 πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια των ΑC/DC, από έναν δίσκο (Back In Black) αφιερωμένο στον πρόωρα χαμένο Bon Scott και τον πρώτο με τον Brian Johnson.


4. High Hopes - Pink Floyd

Τελευταίο στούντιο άλμπουμ τους από το μακρινό 1994, το Division Bell έκρυβε το εκπληκτικό High Hopes. Οι Floyd παίζουν με το μέτρο και τον χτύπο της καμπάνας, αφού στην εισαγωγή του κομματιού έχουν το πλήκτρο κόντρα σ' αυτήν, δημιουργώντας ένα μαγικό μουσικό πέπλο, που μόνο αυτοί μπορούν να υφάνουν. Φοβερή ατμόσφαιρα, ανατριχιαστικό σόλο από τον Gilmour, ένα τραγούδι που αν και ακροτελεύτιο, έχει γίνει κλασικό.


5. The Bells Of Notre Dame - Eloy

Εδώ οι καμπάνες είναι άσχετες με το μέτρο του κομματιού, όμως προαναγγέλουν ένα από τα πιο σπουδαία κομμάτια στην ιστορία του ροκ και φυσικά των Eloy. H ιστορία του Power And The Passion τελειώνει με το The Bells Of Notre Dame, υπό τους ήχους των καμπανών του καθεδρικού ναού του Παρισιού και με ένα συγκλονιστικό σόλο του Bornemann.



BONUS: Hallowed Be Thy Name - Iron Maiden

Το κομμάτι - σταθμός για το γκρουπ κι ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία του heavy metal. Δείτε ΕΔΩ το σχετικό αφιέρωμα.

ΤHE SHADOW
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...